31.1.07
Metsäenergiassa tositoimiin
29.1.07
Paluumuuttajien eläkkeiden verotus kuntoon!
Epäkohta johtaa kohtuuttomaan verotukseen ja estää monien paluumuuttoa tai jopa saa palaamaan Suomesta takaisin Ruotsiin." Eli näissä merkeissä olen aloittanut kirpeällä pakkasella höystetyn viikkoni täällä pääkaupungissa. Eläkkeitä koskevia epäkohtia täällä Arkadianmäellä tulisi "ruukata" muutenkin kuntoon, mm. taitettu indeksi puhuttaa monia - ja aiheesta olenkin aloitteita tehnyt enemmän kuin usean…taistelu jatkuu!
26.1.07
26.1.2007
kuin suomalaisilla ja eläke hupenee varsin paljon. Teen jäsenaloitteen asian korjaamisesta asianomaisen valiokunnan käsiteltäväksi.
Huomenna lauantaina lähden sitten kohti Keski-Suomea ja tällä kertaa poikkeuksellisesti autolla, koska on tavaraa kuljetettavana. Tänä iltana olisi myös ollut aika luminen tie ajella, joten jjäin työskentelemään työhuoneeseeni ja näin tästäkin päivästä tulee 14 tunnin päivä eduskuntatalossa. Pidän työstäni ja työhuoneessa on hyvä rauha vastailla sähköposteihin ja paneutua eri asioihin. Hyvää viikonloppua Sinulle!
23.1.07
23.1.2007
joukkoliikenteen käyttöä. Erityisesti opiskelijoille, työmatkoja tekeville ja eläkeläisille kaikkien muiden matkustajien kera olisi tärkeää saada turvattua joukkoliikennettä koko Suomessa ja vielä mahdollisimman edulliseen hintaan.
Toinen aloitteeni liittyy samaan teemaan tavoitteeni saada bussiliikenteen polttoainevero palautettua yrittäjille ja sitä kautta edistää bussivuorojen säilymistä ja parantaa joukkoliikenteen mahdollisuuksia muutoinkin. Keskiviikko alkaa 8.30 Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan kokuksella, alussa luovutamme kukat tehtävästä luopuvalle puheenjohtajalle Outi Ojalalle. Sen jälkeen päivä jatkuu puolustus- hallinto- ja sivistysvaliokuntien kokouksilla ennen täysistuntoa.
20.1.07
20.1.2007
muulloinkin kuin vain vaalien alla. Kyse on normaalista käytännöstä. Jos mikä lehti ei miellytä, siitä pääsee paparinkeräyslaatikkoreisulla helposti eroon.
Tiedän, että seurakuntalehtiä luetaan. Niitä lukevat myös paikkakunnalla tilapäisestikin asuvat. Monella ei ole varaa tilata edes ainuttakaan, joten on tavattoman hyvä saada hyvin toimitettu paikallisen seurakunnan lehti kotiin. Tosin Keski-Suomessa ei taida olla kuin Jyväskylän kaupugissa säännöllisesti ilmestyvää seurakuntalehteä. Maaseurakunnalla ja maalaiskunnalla on Jyväskylässä yhteinen lehti, Kumppanit. Hyvä idea! Malliksi muuallekin.
16.1.07
16.1.2007
Esimerkiksi otin mm: Konneveden kunnan oman terveyskeskuksen, josta kuntalaiset ovat hyvin tyytyväisiä ellei suorastaan ylpeitäkin. Eikä syyttä, kaikki toimii hyvin ja hoitoon pääsee. Konnevedellä on kyllä ollut myös aivan ainutlaatuinen lääkärionni. Toisessa puheenvuorossani toin esille turpeen monet mahdollisuudet. Suomi on rikas maa, koska meillä ovat valtavat turvevarat. niiden energia-avo ylittää monet laajt öljykentätkin. ja silti vain murto-osa soista tuilisi käyttöön. Luonnonsuojelulle jäisi runsaasti vielä siltikin tilaa. Keski-suomelle turve on tärkeä. Tämä tulisi ottaa huomioon myös vaikkapa Suomenselkätien, kantatie 58 kunnossa. Maakuntamme alueella tie kulkee Kinnulan, Kivijärven, Karstulan, Pylkönmäen, Multian ja Keuruun kautta pohjoisesta etelään.
Huomenna saan sitten kuusikymmentä vierasta Keski-Suomesta. Haluan jokaisen vieraani nyt ja vasta tuntevan itsensä tervetulleeksi.
14.1.07
14.1.2007
Huomenna maanantaina menen käymään Jyväskylässä SEDU:n, Suomen eläkeläisten edunvalvontajärjestön tilaisuudessa. Tuota varten olen myös tänään valmistautunut ja koonnut materiaalia. Onneksi Suomessa eivät ole ne myrskyt tällä kertaa, joista kuvat kertovat Ruotsista ja naapurimaistamme. Hyvän sään aikana meidänkin vain tulisi tehdä aina valmisteluja vaikkapa pitkäaikaisten sähkökatkojen haittojen poistamiseksi, valmistautumiseksi ja varautumiseksi ihan normaaliajan ongelmiinkin.
10.1.07
10.1.2007
Korostan vielä kerran, että kunnat eivät yleensä itse ole syyllisiä kireään taloustilanteeseen. Syy on vahvasti valtion, mikä on puolittanut kansalaisten perustarpeisiin osoitettujen valtionosuuksien määrän reilussa kymmenessä vuodessa. Tälle ajalle mahtuu eri nimisiä hallituksia ja taloudellinen lama. Nyt olisi aika valtiolla korottaa kuniten valtionosuuksia. Tästä olen lukuisia ja monia kertoja muistuttanut eduskunnan täysistuntojen puheissani asianomaisissa yhteyksissä ja teen sen tänäänkin. Itse kunnalliselämässä mukana olevana tunnen kuntapäättäjän tuskan ja se on erittäin hyväksi eduskuntatyölleni. Tiedän, mistä puhun. Ja en aio vaieta jatkossakaan. Haluan puolustaa ihmistä lähellä olevia asioita.
7.1.07
Lauri Oinosen vastaukset Keskisuomalaisen kyselyyn
Näkemykseni eduskunnan ja hallituksen onnistumisista ja epäonnistumisista:
Eduskunnan monien päätösten joukosta valitsen onnistuneimmaksi Puolustuspoliittisen selonteon. Perusteluna on se, että Keski-Suomen varuskunnat ja varikot saatiin säilytettyä huolimatta uhkakuvista. Luonetjärven varuskunta on saatu myös voimakkaaseen kasvun vauhtiin. Keuruun ja Hallinvaruskuntien myönteinen kehitys jatkuu edelleen. Keuruun, Toivakan ja Lievestuoreen varikoiden säilyminen on kiistaton torjuntavoitto lakkautusuhkaan verrattuna. Valitettavaa silti varikoiden osalta on tietty työpaikkojen vähentyminen.
Hallituksen osalta myönteistä on toteutunut työpaikkojen ja uusien yritysten lisäys, melkein lähes 100 000 työpaikkaa on tullut lisää. Nuorten ja valmistuneiden työllisyystilanne saisi olla parempi, nuorilla on liikaa vaikeuksia työn saannissa edelleen. Pitkään työttöminä olleiden asiat kaipaavat hoitamista. Suurpetopolitiikka nykyisellään on epäonnistunutta.
Jo nyt olisi pitänyt saattaa kuntoon ja seuraavan eduskunnan ja hallituksen on
heti tartuttava näihin:
Perintö- ja lahjaveron poistaminen lähiomaisilta olisi tullut saattaa jo tällä kaudella alkuun. Eläkkeiden tasokorotus, opintorahan nosto ja ruuan arvonlisäveron alentaminen on aloitettava heti seuraavan hallituskauden alussa. Perintö-ja lahjavero on poistettava lähiomaisilta heti uuden hallituskauden alussa. Metsäverotuksen kaksinkertaisuus on poistettava, jotta puun saanti tehtaille ja bioenergiaksi paranee. Polttopuun, bioenergian ja joukkoliikenteen arvonlisäveroa on alennettava.
Työllisyyttä, yrittäjyyttä ja työnsaantia on edistettävä. Nuorten ja lapsiperheiden asioihin on kiinnitettävä huomiota. Terveydenhuoltoon ja hoito- ja hoivatyöhön sekä opetukseen on saatava lisää rahaa. Lääkäriin pääsyä on helpotettava ja (yö)päivystykset eivät saa enään etääntyä. Poliisin toimintaan on panostettava lähipoliisin säilyttämiseksi.
7.1.2007
Haapamäen kirkossa oli puoliltapäivin ehtollisjumalanpalvelus, jossa entinen rippikouluoppilaani, hoitotyötä tekevä Tanja Vuorenmaa siunattiin uudelle lähetystyöntekijän kaudelleen Taiwanille. Keuruun seurakunnasta on useita henkilöitä lähetystyössä kuten mm. saarijäveläisillekin tuttu Jari Honkakari. Hän on vaimoinen Venezuelassa lähetystyössä. Lähetystyössä on kyse ihmisten kaikkinaisesta auttamisesta hengellisesti, henkisesti ja aineellisesti-. Työ ja apu menee ihmisten pariin ja tämä on tosi hyvä asia.
Vielä Haapamäen kirkossakin oli valoin kaunistettu joulukuusi, mutta haikein mielin täytyy tunnustaa joulun jäävän taakse. Arki onkin jo koittanut muutoin elämässä, vaikka olemmekin saaneet viettää nyt tällä kertaa kalenterissa kahdenpyhäpäivän loppiaisen aikaa. Viime viikolla järjestin mm. seminaarin:"Kaavoitus, rakentaminen ja asuminen" Jyväskylässä. Tänään vielä
vastaan Keskisuomalaisen kyselyyn nykyisen hallituksen saavutuksista ja saavuttamista, vielä työtä kaipaavista asioista. Samoin vastailen muutaman vaalikoneen kysymyksiin. Keskisuomalaiseen antamani vastaukset koetan lähettää tälle blogisivullenikin.
6.1.07
6.1.2007
Tänään loppiaisena osallistuin jumalanpalvelukseen Keuruun kirkon penkissä.
Keuruun kirkossa alttaritaulun yläpuolella olevan tähden valot palavat vain jouluyön messun evankeliumin lukemisesta alkaen, jouluaamun kirkossa ja loppiaisena. Tänään Keuruun kirkko oli lähes täynnä loppiasen jumalanpalveluksessa. Syynä olivat kirkkoherra Ossi Poikosen 50-vuotispäivät, jotka jatkuivat kahvitilaisuudella seurakuntakeskuksessa ja iltapäiväkonsertilla jälleen kirkossa.
Illansuussa ajelimme vaimoni Seijan kanssa Haapamäeltä Jyväskylään, jossa olivat Länsi-Suomen läänin maaherra Rauno Saaren kutsut. Tänä vuonna perinteinen uudenvuodenvastaanotto oli loppiaisiltana. Paikka oli Jyväskylän yliopiston Agora. Tääläkin oli tungosta kuten aeimmin päivällä kirkkoherra Ossi Poikosen syntymäpäiväonnittelijoiden jonossakin. Aikanaan tuli vuoromme tervehtiä maaherraa ja toivottaa hyvää jatkoa vuodelle 2007. Hän toivoi minulle myös menestystä maaliskuun eduskuntavaaleihin. Tunnen maaherra Rauno Saaren jo vuosien takaa 90-luvulta.
Tuolloin kävimme Keuruun kaupunginjohtaja Osmo Kärkkäisen kanssa hänen luonaan
valtioneuvoston kansliassa ja asiamme oli huoli Keuruun varuskunnan säilymisestä. Kun tulimme valtiosihteeri Saaren huoneesta pois, kuiskasin nyt kunnallisneuvoksen arvonimenkin saaneelle silloiselle kaupunginjohtajalle:"Me taidamme onnistua asiassa". Rauno Saari tiesi tarpeen Keuruun varuskunnan säilyttämiselle ja viestimme meni perille. Maaherran vastaaonotto on traditio. Paikalla on läänihallituksen väkeä, kansanedustajia, poliisi- ja sotilasjohtoa, kunnalliselämän, yritysmaailman jne. edustajia sekä henkilöitä, joita maaherra
haluaa kutsua merkittävien tunnustusten ja vuoden aikana tapahtuneiden vierailujensa perusteella.
Maaherran kutsujen nyt ollessa nyt vuorollaan Keski-Suomessa paikalla oli runsaasti keskisuomalaista väkeä, melkeinpä aikanaan olleen oman Keski-suomen läänin tyyliin. Olen saanut olla vuosien saatossa mukana maaherrojen Jämsenin, Sipposen ja Kivistön kutsuilla. He kaikki tekivät aikanaan hyvää työtä Keski-Suomen hyväksi kuten ensimmäinen oma maaherramme Eino Palovesikin. Nyt kutsut loppuivat jo iltakahdeksalta ja kotiin Haapamäelle ennätti vielä ajoissa kirjoittamaan tätäkin tekstiä.
Tervehdys teille jokaiselle maaherran kutsuvastaanotolta! Samoin terveiset Ossi Poikosen synttymäpäiviltä, karstuset tuntevat Ossia, Paavo Pokosen poikaa Syrjänmäeltä!
Vuosi on jo vaihtunut
Loppiaisen jälkeen alkaa arki täydellä touhullaan. Vuoden kierron pimein kuukausi, pari viikkoa molemmin puolin talvipäivän seisausta on jo eletty. Päivät käyvät kohti valoa ja varmasti saamme vielä pakkasiakin.
Eduskunnan istunnot ja valiokuntayö jatkuvat heti loppiaisen jälkeen tiistaina. Valtiopäivät jatkuvat yli helmikuun puolivälin ja päättäjäiset ovat vaalipäivää edeltävänä torstaina 15..3.2007, jolloin eduskuntavaalien ennakkoäänestys on jo ohitse.
Täten en ennätä vaalityön merkeissä tavata työnantajia eli äänestäjiä niin paljon kuin haluaisin. Tahdon tehdä työni eduskunnassa ja sen valiokunnissa ilman poissaoloja parhaan taitoni ja kykyni mukaan työkauden viimeiseen istuntoon asti. Äänestäjät työnantajina ratkaiskoot sen, onko tämä periaatteeni oikein. Vain kahdesti olen joutunut neljän vuoden aikana pyytämään eduskuntatyöstä vapaata, helmikuussa 2004 ollessani sotilasvalan lukija Keuruulla ja lokakuussa 2005 äitini saadessa sydäninfarktin. Onneksi hän toipui ja onneksi minun ei ole tarvinnut pitää päivänkään sairaslomaa tähän asti. Tästä saisin olla enempi kiitollinen kuin osaankaan.
Koen työni yhteistyöksi myös minut eduskuntaan lähettäneiden kanssa. Samoin tahdon toimia myös heidän kanssaan, jotka viime vaaleissa ovat äänestäneet minua parempaa ehdokasta. Asiat, työ ja vastuu ovat meille kaikille yhteiset. Kiitän siitä, että minuun on pidetty eri asioissa aktiivisesti yhteyttä. Tätä toivon nyt alkaneena vuonnakin. Oma lupaukseni alkaneelle vuodelle on, "Haluan tehdä parhaani". Pyyntöni on, että osaisin tehdä tämän Luojamme tahdon mukaan ja lähimmäisen huomioon ottaen. Hyvää alkanutta vuotta Sinullekin, Hyvä lukijani!