12.10.09

Haapamäen Maa- ja kotitalousseura 100 vuotta

Sunnuntaina 11.10.2009 vietettiin Haapamäen Maa- ja kotitalousseuran 100- vuotisjuhlia. Ne alkoivat kello 10.00 Haapamäen kirkossa ehtoollisjumalanpalveluksella eli messulla. Kirkkoon oli kokoontunut runsaasti väkeä ja myös nuorta väkeä oli ilahduttavasti mukana. Tämä on merkki siitä, että Haapamäki ja maaseutu elävät.
 
Itse juhla oli entisellä Riihon koululla Riihon kylällä. Agronomi Erkki Peräinen puolisonsa Liisan kanssa oli laatinut juhlivan yhdistyksen historiikin. Aikanaan ne tulevat myös painotuotteena julki laajemmassa muodossa. Riihon kylä on ollut edelläkävijä maatalouden ja erikoistumisen kehityksessä. Historiikki tulee kertomaan sen. Nykyisinkin Riihon kylä Haapamäen taajaman tuntumassa on vankka maatalouden ja osaamisen kylä. Vaissin kaalinjalostus on kautta maan tunnettu asia. Jos Suomessa syö
kaalikääryleen, olipa se minkä merkkinen tahansa ja se ei ole itse tehty, se on todennäköisesti jalostettu Vaissin kaalinjalostamossa.
 
Juhlapuheen pitänyt koneagrologin työstä pian ProAgrialta eläkkeelle jäävä kunnallisneuvos Pekka Mennala totesi suuren muutoksen neljän vuosikymmenen aikana maatilojen rakenteessa. Vuonna 1971 keskimääräinen maidonlähetys meijeriin päivässä oli tilaa kohti 38 litraa, nyt vastaava luku on noin 400 litraa. Tilojen ja karjamäärän koko on kasvanut. Tämä on haaste perheyrittäjille sekä taloudellisesti että jaksamisen kannalta. Haluan tuottajien jaksavan ja menestyvän, muutoin meillä ei ole
suomalaista ruokaa. Tämä pitää muistaa EU-aikanakin

4.10.09

Mikkelinpäivänä 2009

Tänään on ollut mikkelinpäivä. Nimensä päivä on saanut Raamatun arkkienkelinä mainitusta Mikaelista. Enkelit ovat Jumalan sanansaattajia. Kyse on Jumalan todellisuudesta, joka on riippumaton meidän ymmärryksestämme. Monilla voi olla omakohtaisia enkelikokemuksia. Kokemukset voivat olla hyvinkin erilaisia. Jumala usein käyttää myös toista ihmistä enkelinään. Tätä vain emme aina huomaa.
 
Jumala voi käyttää myös eläintä enkelinään. Maria Kajava oli Inkerin kirkon uskollinen sydämen työntekijä silloin, kun Neuvostoliitossa oli vaikeaa elää ja toimia kristittynä. Maria Kajava toimi sydämen uskonsa velvoittamana korkeassa iässäkin auttaen lähimmäisiään. Kerran tuo uskollinen Jumalan palvelija oli tulossa junamatkalle. Mutta junaa ei tullut. Asema oli onneksi auki. Hän pääsi sinne sisälle. Aluksi kaikki meni hyvin, paitsi että asema oli kylmä viileässä syyssäässä.
 
Sitten asemalle tuli ilmeisessä ryöstöaikeissa olevia nuoria miehiä. Maria oli muutoin yksin. Uhkaavasti lähestyvät pahat miehet olivat jo käymässä täysin avuttoman uhrinsa, vanhan ja pienen naisen luokse, silloin aseman ovi aukesi. Sisään astui kookas susikoira. Ketään ei muita ei tullut. Koira tuli Maria Kajavan viereen. Pahojen miesten oli väistyttävä. Kun he yön mittaan yrittivät tulla taas vanhuksen luokse, koira valpastui ja näytti hampaitaan. Aina tuolloin miesten väistyttävä. Viimein he jättivät vanhuksen rauhaan.
 
Tuli aamu ja sen myötä aamujuna. Miehet olivat poistuneet. He eivät olleet matkalle lähtemässä. uskollinennoira oli Maria kajavan vieressä tämän junan porteille nousemiseen saakka ja kun juna lähti, koira vielä katseella hyvästeli suojattiaan. Tämän tosikertomuksen kertoi minulle Keuruun aiempi kirkkoherra Pekka Panula. Jumalan enkelit voivat toimia ihmeellisessä muodossa, jos Hän niin hyväksi näkee. Enkeleitä sinunkin tiellesi alkavaan viikkoon.
 
Kiitos myös Haapamäen kirkon mikkelinpäivän saarnasta pastori Jouni Sirviölle, minulle siinä oli hyvää evästä arkiviikkoon.