30.11.21

Leikattu eläkeindeksi palatettava ansiotasoa seuraavaksi


Leikattu eläkeindeksi palautettava ansiotasoa seuraavaksi

Suomessa käydään nyt eri areenoilla keskustelua eläkeasioista. Eduskunnassa tehty kirjallinen kysymys eläkeindeksin palauttamisesta alkuperäiseen 1990-luvun puolivälissä laman aikana tilapäiseksi tarkoitetun ns. "leikatun indeksin" asemesta on juuri käytävän keskustelun virittäjänä.

Mielestäni eläkeasioita tulisi tarkastella alun perin eläkejärjestelmien syntyessa1960-luvulla linjattujen ja näiden mukaan maksettujen eläkemaksujen sovittujen päätösten ja eläkkeiden kansantaloudellisten vaikuttavuuksien näkökulmista. 

Nyt käytävässä keskustelussa olisi ennakkoluulottomasti selvitettävä ne kotimarkkinoita elvyttävät kokonaisvaikutukset, joita eläkkeiden korottamisilla ja "leikatun eläkeindeksin"
alkuperäiseksi palauttamisesta seuraisi. Olisiko eläkerahastojen lisääntyvien miljardien parasta sijoittamista niiden sijoittaminen kotimaahan riskejä ulkomaisten riskejä kohteiden asemesta?

Mitä tapahtuisi, jos eläkemiljardeja parempiin eläkkeisiin? Mitä vaikuttaisi noin miljoonan eläkeläisen kasvanut ostovoima kotimarkkinoillamme? Lisääntyisikö työllisyys? Tulisiko lisää eri alojen yritystoimintaa? Kasvaisivatko tämän seurauksena yhteiskunnan verotulot? Kasvaisivatko itse eläkerahastotkin?

Toisaalta on selvää, että eläkeläisten ostovoiman heikentymisellä on myös kotimarkkinoita ja nuorempien ikäluokkien työllisyyttä ja kokonaistuloa heikentävä vaikutus. Nyt "leikattu eläkeindeksi" on heikentänyt jp yli neljännesvuosisadan eläkkeellä olevien ostovoimaa yleiseen ansiotasoon nähden. Maaseudulla ja lähiöissä ovat monet kaupat ja pienyrittäjät lopettaneet toimintansa. Olisiko näitä säilynyt, jos asiakkailla olisi ollut enemmän ostovoimaa?

Miksi eläkevaroja on merkittävästi sijoitettu ulkomaille? Siellä ne eivät hyödytä suomalaisten työllistymistä eivätkä synnytä investointeja maahamme. Tiedän, että sijoittamista ulkomaille perustellaan tuottoprosenteilla. Mutta mitkä ovat riskit? Mitä menetyksiä on myös tapahtunut?

Mielestäni olisi puolueettomasti ja ennakkoluulottomasti tutkittava, mitä merkitsisi kansantaloudelle eläkevarojen runsaampi sijoittaminen tarkoituksensa mukaan eläkeläisten ostovoiman lisäämiseen ja eläkeindeksin palauttaminen entiselleen "leikatun indeksin" sijaan.





VL: Mielipidettä tarjolla



Influenssarakotteet loppuvat ja kaksi kulkutautia uhkaa

Edessä olevasta influenssakaudesta on ennakoitu aiempia ärhäkkäämpää. Kuitenkin tähän on rokotteiden osalta varauduttu aivan riittämättömästi. Kävin äskettäin Seututerveyskeskuksen
Keuruun rokotuspaikalla. Kohtasin odotuspenkeillä vihaisia asiakkaita, he olivat tulleet Haapamäeltä ja Pihlajavedeltä asti.

Pettymyksen syy heille ja minullekin oli se, että ilmoitettuna rokotusaikana ei enää ketään rokotettu. Rokotteet olivat loppuneet. Oven ääressä ilmoituslappu kertoi puhelinnumeron, mistä voi tiedustella asiasta enempi. Soitin ja annoin vastaajaan pyydetyt tiedot ja automaatti lupasi vastasoittoa.

Parin päivän kuluttua ystävällinen puhelu tuli. Sinä ei kuitenkaan annettu rokotusaikaa, vaan kehotettiin seuraamaan Seututerveyskeskuksen nettisivuja. Mitä ilmeisimmin on taas tapahtunut sama kuin viime vuonnakin. Influenssarokotteet ovat todellisuudessa loppumassa jo rokotusten alkupuoliskolla! Olen selvittänyt asiaa muualtakin ja sama tilanne näyttää olevan kaikkialla.

Edellisellä kerralla koronarajoitukset ja maskien yleinen käyttö korjasivat rokotteiden loppumisen ongelmia tehokkaasti eikä influenssa onneksi yltynyt ärhäkkääksi, toisin kuin nyt ennakoidaan tapahtuvan. Terveysviranomaiset ja vastuuministeriö ovat toimineet vastuullisesti koronan torjunnassa. Mutta miksi THL ei ennakoinut influenssarokotteiden loppumista jo alkuunsa? Miksi ei otettu opiksi viime vuoden kokemuksesta?

Kun tilanne on ajautumassa vaaralliseksi kahden kulkutautiuhan sekä kausi-influenssan että uusia muotojaan saavan ja lähinaapurimaissamme jo katastrofaalisesti riehuvan koronan vuoksi, olisi hyvin tarpeellista palata maskien käyttöön ja koronan vastaisissa taistelussa tuloksia tuottaneisiin rajoitustoimiin.

Kykenevätkö asianomaiset viranomaiset ja maan hallitus tähän? Kyetäänkö tähän myös tarpeeksi ajoissa? Syttymättömän tulipalon jälkeen seuraavaksi parhaiten sammutettu tulipalo on jo alussa sammutettu.



27.11.21

Tuleeko kylmiä talvia ja Suomi ajaa turvetta alas?

Säätieteilijät ennakoivat kylmiä talvia ja perustelevat tätä auringon antaman energian vaihteluväleillä.
Suomessa on ollut 1950- ja 1960-luvulla kylmiä pakkastalvia, jolloin mittarit näyttivät pitkiä aikoja pakkasta -30 astetta ja enemmänkin.

Kansakouluajoilta muistan tähtikirkkaat pakkasaamut, kun kävelin yli kuuden kilometrin kansakoulumatkaa. Polkupyörällä ajaen olisi ilmavirta "polttanut kasvot eikä potkukelkkakaan olisi pakkaskelillä luistanut. 

Koulukyytejä ei ollut paitsi silloin, kun isäni lähti kirkonkylälle asioille tai vei maitotonkan osuuskaupan myymälään. Koska Soutujoentietä ei aurattu, paitsi Riuttakoskelle asti silloin, kun naapuri sahanomistaja tarvitsi sahatavaran kuljetuksia Keuruun asemalla. Siksi Keuruun osuusmeijerin maitoautokaan ei kulkenut, kun tie ei ollut aurattu. Hevoskyydeillä vietiin Sydänmaanahon, Tarhapään ja Soutujoen kyläkaupoillekin myytävät tavarat kovimman ja lumisimman talven aikaan.

Talvella 1963 meni pakkasmittari tammikuun puolivälin vaiheilla Riuttakoskella "pesäänsä", mikä merkitsi -34 astetta ja vasta maaliskuun 4. päivä alkoi näyttää lukemia, mitkä jo 6.3. menivät sitten suoja-asteiden puolelle. Noissa pitkäaikaisissa pakkaslukemissa ei ollut mitään ihmeteltävää, ne olivat tavanomaisia jo joulukuun alkupuolellakin. 

Kun 1961 alkoi kulkea Soutujoen tietä linja-auto, pääsin tuolloin jo Keuruulla oppikoulua käyvänä reilun puolen kilometrin linja-auton kyytiin ja minulle pakkaslukemat olivat silloin enää vain lämpömittarilukemia, ei tarvinnut kulkea matkaa Multian kirkonkylälle. 

1960-luvun alkupuolella nuorilla naisilla oli muoti pukeutua ohuisiin ihonvärisiin nailonsukkiin sääoloista riippumatta, housuja naiset eivät vielä tuolloin käyttäneet. Kun Soutujoen/Tarhapään bussi jätti Tamppimäellä matkustajat Multia-Keuruu bussilla matkaa jatkaviksi ja palasi toista Multialle, olivat muotitietoisten nuorten naisten sääret käytännössä paljaina vain ohuissa nailoneissa suuressa paleltumisvaarassa -30 asteen pakkasessa, ellei yhteysbussi tullut välittömästi. Villasukathan olisivat näyttäneet "liian maalaisilta".

Nyt olemme ikään kuin unohtaneet, mitä ovat pakkaset Pohjolan oloissa. On lämpimät autot ja keskuslämmitykset ilman halonhakkuita ja puiden kantamisia. Mutta onko meiltä totuus unohtunut?
Kun sähkö tulee töpselistä ja lämpö pattereista, onko unohtunut se, mitä tarvitaan, että näin todella tapahtuu?

Meillä Riuttakoskella kyllä tiedettiin, että sähkö tulee koskesta, olihan Riuttakoskessa Multian ensimmäinen sähkögeneraattori ollut jo vuosikymmeniä ja siksi saha-alueella oli sähkövaloja ja Riuttakosken tienvarsikin oli sahatavaran varastoalueena valaistu satojen metrien matkalta. Kun saha lopetti antoi hyvä naapurini minun käyttää ilmaiseksi sähkölaitosta ja myllyä. Tiesin, että energiaa tulee, kun nostaa teollisuuskanavan vesiluukkuja ja varmistaa myllylaitoksen uumenissa ovat remmit paikoillaan.

Kun lähdin Helsinkiin opiskelemaan, en pystynyt enää huolehtimaan sähkölaitoksesta, oli luovuttava ilmaisesta Riuttakosken sähköstä ja jouluksi 1969 tuli sitten Keuruun sähkön virta töpseleihin. Pakkasten aikaan sähkölaitos Riuttakoskella kaipasi jäiden poistoa lohisihdeistä. Vaikka virtaava vesi ei jäädy, veden pinta teollisuuskanavassa hiukan vaihteli ja aiheutti lohisihdin eteen pystyyn meneviä jäälohkareita, mitkä vaikeuttivat riittävää veden virtaamista teollisuuskanavasta turbiiniin. Monena tähtikirkkaana yönä muistan hakanneeni noita veden virtausta estäneitä jäitä.

Nyt vesi virtaa miltei tulvien syyssateiden ansiosta noissa paikoissa. Poissa on turbiini ja generaattori, kotimaista ja puhdasta luonnollista energiaa menee ihan hukkaan. 

Mutta mitä käy, jos Keuruun Sähköllä ei olisikaan ostettava energiaa asiakkaille toimitettavaksi? Onneksi Keuruulla 2000-luvun alussa oleva hakkeella ja turpeella käyvä energialaitos lämmön ja myös sähkönkin tuotantoon. Mutta sähkö, mihin tuolla on kapasiteettia on riittävä vain yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen tarpeisiin, sitä ei riittäisi edes teollisuuslaitoksillekaan tarpeeksi eikä ainakaan yksityistalouksille. Töpseleistä ei tulisi virtaa? Millä valmistettaisiin ruokaa, miten toimisivat öljypolttimetkaan talojen lämmittämiseksi?

Suomessa olemme unohtaneet aivan liiaksi poikkeusolot. Pakkasella ei tuulivoima paljoa toimi eikä talven aurinkokaan paljoa sydäntalven kuukausina lämmitä aurinkopaneeleitakaan. Olemme hyvin paljon tuontisähkön varassa, mitä tuodaan sekä erityisesti Venäjältä, Norjasta ja Ruotsista. Kahdesta viime mainitusta tulee vesivoimalla tuotettua sähköä. Kesällä Pohjoismaissa vedet olivat alhaalla, toivatko syksyn sateet missä määrin vettä, on tärkeä kysymys.

Tässä tilanteessa on hyvin vaarallista ajaa alas suomalaista turvetuotantoa. Energiaomavaraisuudessa turve on lämmön ja sähkön turva. Tämä on nyt tainnut unohtua? Toivottavasti päättäjät haluavat katsoa tosiasioita ja toimia niiden mukaan. !960-luvulla junat kulkivat raskaissa kuljetuksissa pääosin höyryvoimalla. Nyt tarvitaan jo logistiikassakin sähköä. 

Mutta tulevaisuutta ajatellen tarvitaan järkeä. Ei ole varaa toimia "muotivirtausten mukaan", kuten nuo 1960-luvun alun nuoret naiset pakkasellakin. Turve on kuin villasukka, jota tarvitaan, jos halutaan elää lämpimästi.


21.11.21

Teiden aurauskepit pajuista




Teiden aurauskepit pajuista

Miksi maanteiden aurauskepit ovat muovisia? Miksi ne eivät ole pajua kuten aiemmin. Melkein kaikkialla on soveliasta pajua edelleenkin saatavilla. Aiemmin monet järjestöt rahoittivat toimintojaan tekemällä soveliaista pajuista ekologisia aurausviittoja. Miksi nyt ei vuosikausiin ole enää käytetty pajua, jos aikomus on välttää muovien käyttöä.

Jos hyvissä ajoin ennen talven tuloa kysyttäisiin pajujen saatavuutta, varmaan niitä myös tulisi tarjolle. Monille tarjoutuisi jopa työtä ja tulojakin pajuisten aurausviittojen tekemisestä. Paju olisi mielestäni luonnollinen ja kotimainen valinta aurauskepeiksi vuosittaiseen käyttöön. Myös kotimaisesta puusta voitaisiin tehdä pysyvämmänkin käytön heijasteilla varustettuja teiden reunojen osoittajia.


Influenssarokotteet loppuvat ja kaksi kulkutautia uhkaa



Influenssarakotteet loppuvat ja kaksi kulkutautia uhkaa

Edessä olevasta influenssakaudesta on ennakoitu aiempia ärhäkkäämpää. Kuitenkin tähän on rokotteiden osalta varauduttu aivan riittämättömästi. Kävin äskettäin Seututerveyskeskuksen
Keuruun rokotuspaikalla. Kohtasin odotuspenkeillä vihaisia asiakkaita, he olivat tulleet Haapamäeltä ja Pihlajavedeltä asti.

Pettymyksen syy heille ja minullekin oli se, että ilmoitettuna rokotusaikana ei enää ketään rokotettu. Rokotteet olivat loppuneet. Oven ääressä ilmoituslappu kertoi puhelinnumeron, mistä voi tiedustella asiasta enempi. Soitin ja annoin vastaajaan pyydetyt tiedot ja automaatti lupasi vastasoittoa.

Parin päivän kuluttua ystävällinen puhelu tuli. Siinä ei kuitenkaan annettu rokotusaikaa, vaan kehotettiin seuraamaan Seututerveyskeskuksen nettisivuja. Mitä ilmeisimmin on taas tapahtunut sama kuin viime vuonnakin. Influenssarokotteet ovat todellisuudessa loppumassa jo rokotusten alkupuoliskolla! Olen selvittänyt asiaa muualtakin ja sama tilanne näyttää olevan kaikkialla.

Edellisellä kerralla koronarajoitukset ja maskien yleinen käyttö korjasivat rokotteiden loppumisen ongelmia tehokkaasti eikä influenssa onneksi yltynyt ärhäkkääksi, toisin kuin nyt ennakoidaan tapahtuvan. Terveysviranomaiset ja vastuuministeriö ovat toimineet vastuullisesti koronan torjunnassa. Mutta miksi THL ei ennakoinut influenssarokotteiden loppumista jo alkuunsa? Miksi ei otettu opiksi viime vuoden kokemuksesta?

Kun tilanne on ajautumassa vaaralliseksi kahden kulkutautiuhan sekä kausi-influenssan että uusia muotojaan saavan ja lähinaapurimaissamme jo katastrofaalisesti riehuvan koronan vuoksi, olisi hyvin tarpeellista palata maskien käyttöön ja koronan vastaisissa taistelussa tuloksia tuottaneisiin rajoitustoimiin.

Kykenevätkö asianomaiset viranomaiset ja maan hallitus tähän? Kyetäänkö tähän myös tarpeeksi ajoissa? Syttymättömän tulipalon jälkeen seuraavaksi parhaiten sammutettu tulipalo on jo alussa sammutettu.



9.11.21

Proposta di investimento di Evelyn Lauren

Saluti mia amata,
È un piacere scriverti dopo tutto quello che ho passato, so che non ti
ho mai incontrato né visto prima, ma credo che tu sia di buon cuore.
Sono la signorina Evelyn Lauren, l'unica figlia del defunto signor
Paul Bohoun Lauren della Costa d'Avorio (Costa d'Avorio).

Mio padre ha lasciato la somma di ($5.500.000,00) per me in una banca
qui in Costa d'Avorio (Costa d'Avorio) prima della sua morte
improvvisa, ha usato il mio nome come suo erede legittimo e il parente
più prossimo al deposito e anche il beneficiario di il denaro dopo la
sua morte, il mio defunto padre ha scritto un Testamento e si è
presentato alla banca e mi ha impedito di avere accesso al denaro qui
in Costa d'Avorio (Costa d'Avorio) se non per investimenti all'estero.

Ti sto supplicando di aiutarmi a trasferire e ricevere questo denaro
con il tuo conto bancario laggiù nel tuo paese, dove posso avere
accesso ai soldi per gli investimenti, collaborerò anche con te per
stabilire un investimento a vita con il denaro finito lì nel tuo
paese.

Per favore, sto aspettando una tua buona risposta al mio messaggio, in
modo che ti darò maggiori informazioni su questo investimento e
discuteremo di più sul mio futuro e sui benefici con te.

Grazie mentre aspetto una tua risposta
Miss Evelyn Lauren