Kuuntelin tasavallan presidentin uudenvuoden perinteisen puheen. Puhe oli hyvin valmisteltu. Kirjoittaako tasavallan presidentti itse puheensa, vai onko hänellä pätevien neuvonantajien joukko tukena, tätä en tiedä. Mutta puheen kokonaisuus oli juuri tähän aikaan ja sen kysymyksiin sopiva.
'
Puhe oli realistinen kaikin tavoin, sopivasti hillitty mutta kuitenkin riittävän rohkea. Suomen on tässä ajassa annettava juuri niitä signaaleja, joita puhe sisälsi. Puhe terveellisillä ilmaisuillaan oli aito ja rauhoitteleva. Ei ole syytä hötkyillä. Ei ole syytä provosoitua, vaikka provosoitaisiin.
On hyvä, että Nato-kysymyksessä todetaan sen oleva Suomen asia. Juuri näin on tarpeen sanoa, jotta kaikkialla tajutaan asian olevan näin. Nato-kysymys on monitahoinen ja tasavallan presidentti neuvonantajineen näyttää ymmärtävän tämän oikein ja on hyvä, että nyt käytettiin niitä sanoja, joita kuulimme tasavallan presidentiltämme.
Myös muilta osiltaan puhe oli ajankohtainen mutta samalla perinteinen, mikä on osa vuodenvaihteen jatkuvuuden tarpeellista tuntua. Olisikohan tasavallan presidentin puolisoakin kiittäminen!
Julkisessa keskustelussa jotkut ovat hötkyilleet esittämään Suomen Nato-jäsenyyttä. Toki siihen on oikeus ja voi olla osin hyväkin nyt sanoa näin sen osoittamiseksi, että asiassa ei haluta kuunnella ulkopuolisten neuvoja. Mutta itse asia on hyvin moniulotteinen ja missään tapauksessa ei ole asia, johon kuuluu minkäänlainen hötkyily.
Suomen on pidettävä oma itsenäinen maanpuolustuskyky aina ja jatkuvasti, tätä ei voi ulkoistaa. Näin ovat kuitenkin useimmat Euroopan maat tehneet ja tosiasiassa ajaneet alas puolustuskykynsä, sikäli kuin sitä on edes näillä tällä vuosituhannella ollutkaan. Nämä sotilasliiton jäsenmaat eivät ehkä pystyisi täyttämään sotilasliiton asettamia velvoitteitaankaan. Tästä syystä Suomi saattaisi olla hyvinkin haluttu liiton jäseneksi. Rauhanajan ulkomaiset kriisinhallintatehtävät ovat EU- maiden suorituskyvyn rajoilla.
Suomea puolustavat lopulta vain suomalaiset itse. Tämä tunnetun kenraalin sana on aina kestävä tosiasia ja se tulee muistaa, jos haluaa tämän maan itsenäisyyttä puolustettavan. Tunnetusti Suomen konventionaalinen puolustuskyky on jotain sellaista, mikä EU-mailta puuttuu.