Suomen kasvavat talousmetsät ovat ratkaisu ilmastopolitiikkaan
Ihmettelen suuresti päälaelleen kellahtanut ilmastopoliittista keskustelua. Suomen kasvavat talousmetsät ovat sitovat hiilidioksidia valtavia määriä. Sääoloista riippuen toki on aina vaihtelua metsän ja kaiken muunkin luonnollisessa kasvussa. Siihen ei pidä hysteerisesti tuijottaa, vaan pitää katsoa todellisuutta metsien kannalta.
Valtateiden ja uusien rautateiden rakentamiset vievät kasvullista metsä- ja viljelysmaata. Samoin jatkuva kaupunkien rakentaminen hävittää metsiä ja kasvavia peltoja, koska ihmiset haluavat asua kaupungeissa. Tästä syystä pitäisi luopua uusien ratakäytävien suunnitteluista välittömästi. "Tunnin junatkaan" eivät olekaan tunnin junia, kuten on merkkinoita ja lobattu. Ne ovatkin pikemminkin puolentoista tunnin junia uusimpien selvittelyjen mukaan.
Suomen talous kehittyisi nopeammin ja luonnon kannalta ehdottomasti terveemmin, jos nykyiset radat ja ratakäytävät kunnostettaisiin nykyisen hallitusohjelman mukaan käyttöön. Nyt puolet radoista on vajaakäytöllä tai ihan käyttämättä. Raskasta tavaralogistiikkaa voitaisiin siirtää mielekkäästi näille ja nopealle henkilöliikenteelle vapautuisi välittömästi enemmän kapasiteettia kuin liikennekalustoakaan.
Kun koko maan radat ja ratakäytävät otettaisiin kovaan käyttöön, voitaisiin poistaa maanteiltä valtavat kuljetusmäärät radoille ja vähentää muutoin lisääntyvää maanteiden kulutusta ja uusien valtateiden rakentamisia. Silloin riittäisi rahaa muun tieverkoston parempaan kunnossapitoon kautta maan. Aluetaloudet tulisivat uuteen nousuun, kun teiden lähiverkosto toimisi ja radat palvelisivat logistiikkaa niin kuljetuksissa kuin henkilöliikenteessäkin kautta maan. Tämä vähentäisi myös kallista yksityisautoilun tarvetta.
Miksi ei haluta tai kyetä huomaamaan, että päästöt ovat ongelma. Juuri päästöjä tulisi vähentää. Metsiä ja peltoja pitää suojella uusilta ratojen valtateiden liikennekäytäviltä. Tämä olisi oikeaa metsien suojelua, mutta sitä ei ole yksityismetsänomistajien metsätalous ja puutuotteiden valmistus.
Metsäklusteri tarvitsee puuta ja sitä tarvitaan paljon, siksi suomalaisia metsänomistajia tulee kannustaa rohkaista omien metsiensä kasvatukseen. Eräs keino olisi puolittaa nykyinen puunmyyntejä käytännössä jarruttava kohtuuttoman korkea myyntivero. Se kannattaisi myös taloudellisesti, koska metsäkaupat merkitsisivät rahan kiertoa aluetalouksissa. Kone- ja metsäyrittäjät, korjaamot ja muut metsäalan toimijat saisivat lisää työtehtäviä ja tuloja.
Verojen saajat eri tavoin saisivat enemmän verotuloja elävästä ja toimivasta metsäklusterista, kun puukauppoja ja metsien hoitoa ja uudistamista jarruttava korkea myyntivero puolitettuna elvyttäisi aluetalouksia ja sitä kautta kansantalouttamme. Kun metsiä hoidettaisiin nykyistä tehokkaammin, niin hiilidioksidiakin sitoutuisi paremmin kasvaviin puihin enemmän kuin nyt. Hiiltä varastoituisi myös runsaammin kaikkiin puutuotteisiin.
Kasvavat talousmetsät ovat paras ratkaisu ihan kaikkeen. Kun maan talous kasvaa metsien kasvun myötä, on mahdollisuus myös mielekkääseen luonnon- ja ympäristönsuojeluunkin nykyistä parempi.