30.3.23

Koulujen kristillinen kasvatus tarpeellisempaa kuin koskaan ennen



Koulujen kristillinen kasvatus tarpeellisempaa kuin koskaan ennen

 

Olen pitkäaikaisesti jo ennen 12 vuoden kansanedustajan työtänikin yhteiskunnallisena vaikuttajana toiminut koulujemme uskonnon opetuksen ja puolustusvoimien kirkollisen työn puolesta. Jopa voin todeta niinkin vahvasti, että nämä olisivat useampiakin kertoja jo poistuneet, ilman määrätietoista taustavaikuttamistani. Eivätkä uhat ole edelleenkään poissa, vaikka niitä ei huomattaisikaan.

 

Siksi haluan palata työpaikalleni Suomen eduskuntaa nyt Uudeltamaalta ja edelleen Keskustan listalla. Uusimaa voi tarjota hyvät jopa yllättävän hyvätkin mahdollisuudet mihin tahansa vaalipiiriin verrattuna tulla valituksi eduskuntaan, koska suhteellisen pieni segmentti äänestäjistä riittää saamaan kansanedustajan valituksi. Haluan turvata kristillisen kasvatuksen kouluissamme

 

Olen saanut kohdata nuoria myös hengellisillä kesäjuhlilla. Viimeksi juhannuksen oppikoulu- ja papintyöni paikkakunnalla Keuruulla helluntaiherätyksen juhannuskonferenssissa, jonne usein olen avajaisissa tuonut joko kaupungin tai seurakunnan tervehdyksen.

 

Keskustellessani nuorten kanssa olen havainnut kiinnostusta asioita kohtaan ja kotien hyvän kristillisen kasvatuksen antia. Mutta miten on kristillisen kasvatuksen tilanne maassamme?

Itse olen käynyt koulua, jolloin olivat aamuhartaudet virren ja rukouksen kera jokaisena kouluaamuna.

 

Olen ennen papin, sotilaspapin ja kansanedustajan tehtäviäni toiminut myös kouluissa uskonnonopettaja, jolloin oli vielä oman kouluaikani käytännöt kaikkialla maamme kouluissa. Nyt käytännöt ovat eri tavoin muuttuneet ja koulupäivät alkavat eri tavoin ja vaihtelevin käytännöin maassamme. Onko nyt menetetty yhteydentuntoakin kouluelämässä?

 

Uskonnon opetus on muuttunut ja ennen kaikkea vähentynyt kouluissamme. Tuntuu, että kouluissa käydessäni ja opettajia kohdatessani en enää tapaa entisaikojen mukaisia uskonnonopettajia. Virkojen aikaansaamiseksi opettajilla on muitakin opetusaineita. Näinkin asia voi hyvinkin toimia, mutta mistä tämä kertoo? Onko jopa uskonto vaarassa kadota kouluistamme?

 

Käsite "oman uskonnon opetus" on mielestäni mahdollistava myös elämykselliseen uskontokasvatukseen virren laulamisen ja rukouksenkin muodossa. Tästä keskustelimme ja jopa väittelimmekin eduskunnan sivistysvaliokunnassa. 

 

Oman uskonnon opetuksen ei mielestäni tarvitse eikä pidä olla uskontoneutraalia, koska sen lähtökohdat omassa uskonnossa. Oman uskonnon opetuksessa asioita voidaan katsoa laaja-alaisesti  kirkkomme lähtökohdista. Uskontoa on sanottu myös ns. opettajaherkäksi aineeksi, missä opettajan persoonaan kohdistuu eri tahoilta paineita ja odotuksia, mitkä ovat myös mahdollisuuksia.

 

Haluan kouluihin uskontokasvatusta oppilaiden ikäkausiin sovellettuna lisää mielekkään opetustapahtuman mahdollistamiseksi. Koulun oppitunteja on rajallinen määrä, sen tiedän ja kaikilla oppianeilla on tarkoituksensa. Pidän kuitenkin arvokasvatusta yhtenä koulun perustehtävänä ja oman uskonnon opetus antaa tähän hyvät mahdollisuudet.


Koska monet vanhemmat ja kasvattajat tuntevat suurta epävarmuutta ja kokemuksen puutetta lastensa ja nuortensa kristillisessä kasvatuksessa aikamme eri paineissa, olisi juuri juuri koulun ja varhaiskasvatuksen voitava tarjota tässä sitä apua, mitä eri ikävaiheissa voitaisiin antaa. Suomessa on uskonnon vapaus ja se on nähtävä mahdollisuudeksi kristilliseen kasvatukseen ja oman uskonnon opetukseen. Suomessa on maahanmuuttajienkin parempi elää, jos me olemme parempia kristittyjä elämässämme.



28.3.23

Eläkeindeksit nostamaan eläkkeitä ja kaikkien hyvinvointia

Runsas neljännesvuosisata sitten 1990-luvun puolivälin aikaan säädetty ja laman aikaan vain tilapäiseksi tarkoitettu eläkkeiden leikattu indeksi on syönyt hyvin haitallisesti eläkeläisten ostovoimaa. Myös vain eläkeläisiin kohdistuva eläketulovero samoin syö eläkkeiden ostovoimaa. 

Leikattu indeksi tarkoittaa, että eläkkeet seuraavat vain 20 prosenttisesti yleistä ansiotason kehitystä. Tämä on toisin kuin on ollut tarkoitus työeläkelainsäädäntöä luotaessa. Periaate oli, että eläkkeet seuraavat ansiotason kehitystä ja tavoite oli, että kenenkään elintaso ei laske eläkevuosina. 

Nyt aiemmin kohtalaista ja jopa hyvääkin eläkettä saaneet ovat ajautumassa ja ajautuneetkin eläkeläisköyhyyteen. Tilanne on vielä pahempi pientä eläkettä saavien kohdalla, kaupassa on laskettava sentit tarkoin ostoksia tehtäessä. Elinkustannusten nousun vaikutusta eläkkeisiin estetään pitämällä joidenkin elinkustannusindeksiä määrittelevien tuotteiden hintoja alhaalla

Mitä vaikuttaa se, että eläkeläisten ostovoima jatkuvasti alenenee nuorempien ikäluokkien kohdalla ja mitkä ovat edelleen vaikutukset kansantalouteen? Väitän, että myös nuoremmat ikäluokat kärsivät, kun rahan liikettä on eläkeläisten ostovoiman heikentymisen vuoksi vähemmän. Seuraa työpaikkojen menetyksiä, työttömyyttä ja yhteiskunnan verotulojen menetyksiä.

Jos ihmisillä on ostovoimaa, se pitää monia kaupan ja palvelujen toimintoja ja myös lähipalveluja yllä ja myös lisää niitä.
Paremmat eläkkeet ovat myös kaikkien nuorempien ikäluokkien etu, koska ostovoima generoi yhteiskuntaa myönteiseen suuntaan. Eläkerahastojen "laiskojen miljardien" sijoittaminen tarkoituksensa mukaan ihmisten eläkkeisiin vaikkapa parilla prosentilla rahastojen pääomista, voi lisätä kansantaloutta 20 prosentilla! Näin tapahtuu kun rahat kiertävät eri toiminnoissa.

Myös yhteiskunta saa lisää rahaa koulutukseen, hoitoon ja hoivaan ilman verojen korotuksia, kun raha liikkuu ihmisten parissa ja synnyttää uutta. Tämä myönteinen kierre tuo lisää rahaa eläkerahastoihin kymmenkertaisesti panostukseen nähden ja takaa tuleville eläkeläisille automaattisesti nykyistä eläketasoa tuntuvasti paremmat eläkkeet. Yhteinen etu on kaikkien kansalaisten hyvinvointi.

Lauri Oinonen
kansanedustajaehdokas
Keskusta
Uusimaa/Vantaa

kansalaisten ostovoima elvyttämään taloutta




Kansalaisten ostovoima elvyttämään taloutta

Olen seurannut vaalikeskusteluja ja olen ehdokkaana täyttänyt vaalikoneita. Niissä on esillä vain kysymyksiä menoleikkauksista. Ollenkaan ei kysytä, kuinka taloutta ja sitä kautta kansalaisten toimeentuloa ja hyvinvointia voitaisiin parantaa. 

Aiotaanko jäädä tuleen makaamaan? Kuvitellaanko, että kaikki pysähtyy tähän? Kuitenkin elämme jatkuvassa muutoksessa. Emme edes voi pysähtyä tähän. Miksi ei haluta etsiä keinoja, joilla lisäämme kansantuloa? Silloin ihmisten toimeentulo nousisi ja kaikkien hyvinvoinnista voitaisiin pitää huolta paremmin huolta.

Mielestäni kansalaisten ostovoima on alkupaukku rahan liikkumiseen, työllisyyden parantamiseen, verotulojen nousuun ja yhteiskunnan hyvinvoinnin lisäämiseen. Mistä saataisiin alkupaukku ostovoiman kasvattamiseen? 

Yksi ratkaisu on sijoittaa eläkerahastojen varoja tarkoituksena mukaan eläkkeiden nostoon. Nyt monet ovat ajautuneet leikatun eläkeindeksin vuoksi eläkeläisköyhyyteen ja ostovoima kuihtunut.
Mitä tapahtuisi, jos eläkkeitä korotettaisiin tietoisena panostuksena kansantalouteen? Kuihtuisivatko eläkevarannot? Olisiko tämä pois nuoremmilta?

Väitän vahvasti, että ostovoima elvyttäisi kaupan, palvelujen sekä pien- ja yksinyrittäjien mahdollisuuksia tarjota työtä nuoremmille. Työttömyys vähenisi, kaikkien ostovoima paranisi ja yhteiskunta saisi verotuloja. Eläkekassatkin vain kasvaisivat työ- ja yrittäjätulojen kasvun ansiosta ja nuorten eläketurva vahvistuisi. Pyörät on saatava pyörimään ja oikeaan suuntaan.

Lapsiperheiden tarpeisiinkin saataisiin rahaa ja koulutusta voitaisiin parantaa. Muitakin talouden kasvattamisen keinoja onneksi on. Ihmisiin kohdistuvien leikkausten sijaan tuleekin etsiä myönteisiä keinoja kansantulon kasvattamiseksi. Näitä keinoja on ja paljon. Talous- ja sosiaalihistoriaakin tutkineena väitän näin.

Lauri Oinonen
kansanedustajakokemusta 12 vuotta
kansanedustajaehdokas, Keskusta
Vantaa/Keuruu







26.3.23

Edusntavaalitavoitteitani

Kuten varmaan kaikki lukijani tietävätkin olen nyt kansanedustajaehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä Keskustan ehdokaslistalla. Ihmisten arjen ja elämän kysymykset ja perustarpeet ovat kaikkialla pohjimmiltaan samat.  Olen koonnut muutamia keskeisiä asioita vaalitavoitteikseni ja olen yllättynyt siitä, kuinka myönteisen vastaanoton tavoitteeni ovat saaneet. Itse asiassa monet vaalit käyneenä en ole koskaan saanut niin myönteistä palautetta, kuin nyt olen saanut.

Mitä tavoitteita sitten olen esittänyt? Nyt tulee luetteloa, mutta se kiteyttää olennaisimmat yleisluonteiset tavoitteeni, mitkä ovat mielestäni päteviä kautta maan. Esitän tavoitteeni lainausmerkkien sisällä: 
"Turvattu toimeentulo jokaiselle, palkasta on jäätävä käteenkin.
^Jokaisen ostovoimaa on lisättävä työllisyyden ja kansantalouden parantamiseksi.
'Eläkkeitä tuhoava ns. leikattu indeksi on palautettava 100 % palkka- ja kustannustasoa vastaavaksi. Vain eläkeläisiin kohdistuva eläketulovero on eriarvoistavana poistettava.
*Hoitoon ja hoivaan on panostettava ja alan palkkaus työn ja koulutuksen vaatimusten mukaiseksi.
*Lääkäriin, hammaslääkäriin ja neuvolaan läheltä ja erikoissairaanhoitoa edistettävä.
^KELA: n ja soten palvelut asiakaslähtöisiksi ja ilman internettiäkin on voitava asioida.
*Kouluihin työrauha ja opettajille mahdollisuus opettaa sekä pienemmät luokkakoot.
*Nuorten ja opiskelijoiden tarpeet paremmin huomioon ja opiskelupaikka nyt ja työpaikka valmistumisen jälkeen.
^Lapsiperheiden ja yksinhuoltajien asiat huomioon yhteiskunnassa,
*Pien- ja yksinyrittäjyyttä edistettävä alan järjestön esittämillä tavoilla.
*Turvalliset kadut ja turvallinen Suomi, maanpuolustuksen poliisin, rajavartioston ja tullin tarpeet paremmin huomioon  turvallisemman Suomen luomiseksi.
*Joukkoliikenne asiakaslähtöiseksi - maantieliikenne turvalliseksi ja sujuvaksi.
*Huoltovarmuus pahan päivän varalle paremmaksi kaikissa asioissa.ainen ruoka ja suomalainen metsä oikeaan arvoonsa!

Hyvä lukijani, ehkä pitkästyit luettelooni ?`Ehkä silti jäit kaipaamaan jotakin? Juuri siksi käytän ilmaisua arjen ja elämän asiamies, että haluan ottaa huomioon kaikki nekin asiat, jotka eivät mahtunet tähän jo pitkään luetteloon, mutta jotka ovat juuri sinulle kipeänkin tärkeitä.

Otetaan ne esille sitten eduskuntatyöni toimissa Toivon sinun tuovan niitä esille ja yritetään yhdessä parhaamme hyvän arjen ja hyvän elämän saavuttamiseksi. Näin tervehtii kansanedustajaehdokas Lauri Oinonen nyt Uudenmaan vaalipiirissä 12 eduskuntatyövuoden kokemuksella! Jos yhdyt yhteenkin esittämistäni ajatuksista, kirjoita vaalilippuusi numero 385 "Muista siis kolme kahdeksan viis!



23.3.23

Armahdusta anteeksi saaneenakin





Armahdusta Armon Isältä alati

Olen usein kuullut esitettävän aivan oikean kysymyksen. Miksi synninpäästön jälkeen vielä pyydetään armahdusta? On hyvä jumalanpalveluksen kulku herättää kysymyksiä. Nyt blogipalstallanikin haluan käsitellä aihetta. Kristityn oikeus ja jopa velvollisuus on uskoa jumalanpalveluksen synninpäästö kohdalleen ja omistaa armo.

Tämä on todella valtava asia aina uudelleen ja uudelleen joka kerta. Kuinkahan monet synninpäästön edes nykyään huomaavatkaan? Mutta tosi on, se kuuluu uskoa ja omistaa, mikä synninpäästönä sanotaan. Vaikka sielunvihollinen koettaa saada ihmisen muistelemaan Jumalan anteeksiantamaa, Jumala ei muistele.  Mutta miksi edelleen tarvitaan armahdusta?

Tässä ajassa me anteeksisaaneinakaan emme kukaan kykene elämään syyllistymättä syntiin. Lutherin mukaan uskova ihminen on samalla vanhurskas ja syntinen täällä ajassa. Siksi ihminen tarvitsee koko elämänsä ajan armahdusta syntinsä anteeksisaaneenakin.

Jumalanpalveluksen armahduksen pyytäminen on tilamme tunnustamista. Kukaan ei voi omin voimin pelastua. Armahduksen pyytäminen on luottamusta Armahtajaan, joka ei jätä luomansa ja lunastamansa kohdalla työtänsä kesken, vaan vie perille. Anteeksiantamus ja ääretön armo ovat Jumalan todellisuutta jo ajassa ja iäti taivaassa.


22.3.23

Kansalaisten ostovoina elvyttämään taloutta




Kansalaisten ostovoima elvyttämään taloutta

Olen seurannut vaalikeskusteluja ja olen ehdokkaana täyttänyt vaalikoneita. Niissä on esillä vain kysymyksiä leikkauksista. Ollenkaan ei kysytä, kuinka taloutta ja sitä kautta kansalaisten toimeentuloa ja hyvinvointia voitaisiin parantaa. 

Aiotaanko jäädä tuleen makaamaan? Kuvitellaanko, että kaikki pysähtyy tähän? Kuitenkin elämme jatkuvassa muutoksessa. Emme edes voi pysähtyä tähän. Miksi ei haluta etsiä keinoja, joilla lisäämme kansantuloa? Silloin ihmisten toimeentulo nousisi ja kaikkien hyvinvoinnista voitaisiin pitää huolta paremmin huolta.

Mielestäni kansalaisten ostovoima on alkupaukku rahan liikkumiseen, työllisyyden parantamiseen, verotulojen nousuun ja yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseen. Mistä saataisiin alkupaukku ostovoiman kasvattamiseen? 

Yksi ratkaisu on sijoittaa eläkerahastojen varoja tarkoituksena mukaan eläkkeiden nostoon. Nyt monet ovat ajautuneet leikatun eläkeindeksin vuoksi eläkeläisköyhyyteen ja ostovoima on kuihtunut.

Mitä tapahtuisi, jos eläkkeitä korotettaisiin tietoisena panostuksena kansantalouteen? Kuihtuisivatko eläkevarannot? Olisiko tämä pois nuoremmilta?

Väitän vahvasti, että ostovoima elvyttäisi kaupan, palvelujen, sekä pien- ja yksinyrittäjien mahdollisuuksia tarjota työtä nuoremmille. Työttömyys vähenisi, kaikkien ostovoima paranisi ja yhteiskunta saisi verotuloja. Eläkekassatkin vain kasvaisivat työ- ja yrittäjätulojen kasvun ansiosta ja nuorten eläketurva vahvistuisi. Pyörät on saatava pyörimään ja oikeaan suuntaan. 

Lapsiperheiden tarpeisiinkin saataisiin rahaa ja koulutusta voitaisiin parantaa. Muitakin talouden kasvattamisen keinoja onneksi on. Ihmisiin kohdistuvien leikkausten sijaan tuleekin etsiä myönteisiä keinoja kansantulon kasvattamiseksi. Näitä keinoja onneksi on ja paljon. Talous- ja sosiaalihistoriaakin tutkineena väitän näin.

Lauri Oinonen
kansanedustajakokemusta 12 vuotta
kansanedustajaehdokas, Uusimaa/Keskusta
Vantaa, ehdokasnumero:385







Pappina ja kansanedustajana ihmisten palveluksessa

Verrattomat Veljet ja Sisaret!"


Näin aloitettiin seurakunnan eri työntekijöiden yhteinen työpalaveri tullessani papiksi Keuruun seurakuntaan. Näin sopii nytkin lähestyessäni tuttuja aiempia työtovereitani ja samalla muitakin työsaralla toimivia. Eri työtoverien kanssa on koettu monet rippileirit ja kohdattu ihmisiä ilossa ja surussa kuin elämän arjen ongelmissakin. En olisi diakoniasta vastaavana tullut toimeen, elleivät olisi olleet minua paremmat työtoverit.

Sähköpostini sanoilla lähestyn nyt Sinua Tuula Jukka, Kirsti, Merja, Seppo ja eräitä muita seurakunnissa toimivia. Jukka kanttorin urkujen soittoa haluan päästä kuulemaan synnyin- ja nuorisotyön harjoittelun seurakuntani Multian kirkkoon. Haluan kohdata seurakunnan eri työtovereitani, joiden kanssa sain toimia ennen eduskuntatyötäni. Olin itseäni paremmassa seurassa! Kiitos, että kävitte myös tutustumassa työhöni ja työpaikkaani Eduskuntatalossa.

Jos katsot tämän politiikaksi, kun vilahti sana "eduskunta", voit heittää poistetuksi. Kiitän silloin tehokkaasta ajankäytöstä. En kuitenkaan koskaan halua sotkea papin työtä ja puoluepolitiikkaa.

Ennen seurakuntatyötäni olen toiminut uskonnon opettajana mm. Espoossa, Lohjalla, Vaasassa sekä Tervakoskella ja Kiikassa. Haluan palata jälleen eduskuntaan ja siksi olen Keskustan ehdokkaana nyt Uudellamaalla, koska lähipiirini asuu Uudellamaalla. Eduskunnassa olen kokenut tekeväni työtä, jolla on tarkoitus. Olen sielläkin kokenut olevani itseäni parempien parissa.

Tässä haluan kertoa omasta elämästäni pappina eri rooleissa. Mehän olemme monin tavoin yleishenkilöitä, joille tulee monenlaisia tehtäviä arjessa ja elämässä.

Kunnalliselämässä olen toiminut Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Keuruulaiset leikkisästi ilmaisten halusivat minut pois papin työstä, kun viisi kertaa ihan yli puoluerajojen kansanliikkeenä Keskustan listalla koettivat saada minut töihin Arkadianmäelle. Kolme kertaa siinä komeasti onnistuivatkin! 

Monet muutkin arjen ja elämän murheet sain kuulla niin seurakuntatyössäni ja kehotettiin toimimaan. Minuun kolahti erään lähimmäisen sana Haapamäen Katulähetystalolla, kun hän kesken puheeni sanoi: "Mitä valitat maailman pahuutta, mene ja toimi!" Papin työssäni en sanallakaan edes tuttujenkaan parissa halua kosketella puoluepolitiikkaa. 

Papin töitä kansanedustajana toimiessani tein talkoilla ja sain olla ihan huoleti vapaa-ajan vieton ongelmista! Kaikki työtehtäväni niin kouluissa, seurakunnassa, puolustusvoimissa kuin eduskunnassa ovat olleet minulle unelmieni töitä. Uudellamaalla olen ollut uskonnon opettajana Espoossa ja Lohjalla ennen papin uraa.

Pappi on pappi, vaikka ei olisi palkallisessa virassakaan. Siksi nyt työpaikkahakemisen yhteydessä käytän ilmaisua pappi, eikös se sisällä kaiken? Lähes 100- vuotiaalle äidilleni, viime sotien lotalle, sain olla auttaja, johdatus varmaan toimi näin, että sain "vuorotteluvapaata" eduskunnasta. 

Olen myös siirtokarjalaisen Multialla sijaitsevan asutustilan luomuviljelijä, annan peltojeni sadon  Multian kanttorille, koska hän vaalii kolmea perinteistä lehmärotua, länsi-, itä- ja lapinsuomalaista ja antaa maidot seurakunnan hyväntekeväisyyteen joko täysmaitona tai juustoiksi valmistaminaan. Minun kuntosalini ja voimanlähteeni löytyy etenkin suvipuolen aikaan synnyin maisemistani.

Työpaikan, mihin pyrin, työnantaja on Facebookin mukaan "Suomen kansa".  Haen töitä 12 vuoden kokemukseni mukaan mitä upeimmalta työpaikalta, mikä sijaitsee Arkadianmäellä. Siellä sain edistää aloittein, kyselyin, istuntopuheenvuoroin ja valiokuntatyön merkeissä asioita, joiden vuoksi pappiskollega nimesi minut "arjen ja elämän asiamieheksi".

Työ eduskunnassa on ollut minulle kuin suoraa jatkoa seurakuntapapin työlle: puheita, kokouksia, ihmisten pulmien kuuntelua ja kiirettä aina joka paikkaan. Pidin työstäni. Tulin aamuseitsemän maissa työpaikalle, usein oli kohtaamassa jokin lähetystö tai järjestö kertomassa arkihuoliaan. Sitten oli aamupäivävaliokunta (puolustus), iltapäivävaliokunta (kuten sivistys, laki tai hallinto ja jne.) 

Täysistunnot alkoivat yleensä kello 14 jatkuen asiamäärästä ja kansanedustajien puhemäärästä riippuen vaikka seuraavaan aamuun! (Joskus joulun alla budjettikeskustelun aikaan näin tapahtuikin.) Tässäkään ei ole minulle mitään outoa, rippikoululeireillähän meillä on vastuu 24/7. Puhemiehet toki vuorottelevat ja istuntoja voi seurata myös työhuoneen näytöltä. 

Monet puheet on puhuttu siksi, että kansanedustaja, kuten minäkin, haluaa asioiden kirjautuvan eduskunnan pöytäkirjoihin ja tiedoksi valiokuntaesityksen valmistelua varten. Virkamiehet ja valiokuntaneuvokset ennakoivat kansanedustajien puheista linjausta esitykselleen. Puheenvuoroni koin myös välttämättömyydeksi toistaa asioita, jotta tavoite sitten aikanaan toteutuisi ja monesti  jopa toteutui! Mielestäni sitkeydellä saavutin myös tulosta ajan mittaan, mutta monet asiat ovat kesken.

Eduskunnassa on loistava virkakunta, he tekevät kaikkensa, jotta kansanedustaja voisi hoitaa mahdollisimman hyvin saamaansa tehtävää. Näin koin myös sotilaspappina ja seurakuntayössänikin kaikilta, joiden kanssa toimin.

Viihdyin eduskuntatalossa iltamyöhään istunnoissa periaatteella "aina paikalla" tai työhuoneessani yleensä illan kymppiuutisiin saakka ja sitten lähijunalla yöksi Vantaan Martinlaaksoon. Minulla on ollut aina hyvä avustaja ja mielestäni eduskunnan paras, joka vastasi puheluihin ollessani valiokunnissa, istunnoissa tai muissa työtehtävissä.

Avustaja huolehti sihteerin tehtävistä ja vierailijoiden vastaanottamisista, jos itse en heti päässyt paikalle. Minulla kävi paljon vieraita sekä yksityisesti että ryhminä. Myös seurakuntien työntekijöitä oli vierainani ja kerran isännöin Suomen Kirkon Pappisliiton Helsingissä olleiden päivien yhtä tapahtumaa Suuren valiokunnan komeassa salissa! Vieraat olisivat jatkossakin yksityisesti ja ryhminä tervetulleita vieraakseni yhteisesti omistamaamme taloon.

Viikonvaihteiden ohjelmassa oli henkilökohtaisia pyyntöjä talkoilla papin tehtäviin. Näin teen edelleenkin. 

Koulujen kiristillinen kasvatus on perusasia, minkä koen vaatineen ja vaativan yhä minut politiikkaan. Uhka on ollut eri tavoin aina. Torjuntataisteluin olemme nykytilanteessa. Opetushallituksen eläköitynyt pääjohtaja kiitti minua Suomen kansan puolesta asiassa tekemästäni työstä. 

Papin ja kansanedustajan työt ovat vaativia. Molemmissa on muistettava kenen palveluksessa on ja keiden palvelija on. Lutherin opetus kahdesta regimentistä on hyvä muistaa lähtökohtana ja jokainen ihminen lähimmäisenä. 

Olen saanut oppia kaikilta työtovereiltani monia asioita eri tehtävissäni ja parasta olisi, jos oppisin kuuntelemaan toista. Silloin voisi tulla itsekin kuulluksi. Koska lähipiirini on Uudellamaalla, olen nyt myös kansanedustajaehdokkaana Uudellamaalla ja edelleen Keskustan listalla ehdokasnumerollani 385 valmiina palvelukseen.






Uskonnonopetus on aina ajankohtaista



Uskonnonopetus on aina ajankohtaista

Olen saanut ehkä yli 20 kertaa tuoda Juhannuskonferenssiin joko Keuruun kaupungin tai Keuruun seurakunnan tervehdyksen, viime kesänä nämä molemmat esitin samassa puheenvuorossa. Aina olen olen ihaillut nuorten suurta joukkoa juhlakentällä ja -teltassa. 

Keskustellessani nuorten kanssa olen havainnut kiinnostusta asioita kohtaan ja kotien hyvän kristillisen kasvatuksen antia. Mutta miten on kristillisen kasvatuksen tilanne maassamme?
Itse olen käynyt koulua, jolloin olivat aamuhartaudet virren ja rukouksen kera jokaisena kouluaamuna.

Olen ennen papin, sotilaspapin ja kansanedustajan tehtäviäni toiminut myös kouluissa uskonnonopettaja, jolloin oli vielä oman kouluaikani käytännöt kaikkialla maamme kouluissa.
Nyt käytännöt ovat eri tavoin muuttuneet ja koulupäivät alkavat eri tavoin ja vaihtelevin käytännöin maassamme. Onko nyt menetetty yhteydentuntoakin kouluelämässä?

Uskonnon opetus on muuttunut ja ennen kaikkea vähentynyt kouluissamme. Tuntuu, että kouluissa käydessäni ja opettajia kohdatessani en enää tapaa entisaikojen mukaisia uskonnonopettajia. Virkojen aikaansaamiseksi opettajilla on muitakin opetusaineita. Näinkin asia voi hyvinkin toimia, mutta mistä tämä kertoo? Onko jopa uskonto vaarassa kadota kouluistamme?

Käsite "oman uskonnon opetus" on mielestäni mahdollistava myös elämykselliseen uskontokasvatukseen virren laulamisen ja rukouksenkin muodossa. Tästä keskustelimme ja jopa väittelimmekin eduskunnan sivistysvaliokunnassa. Oman uskonnon opetuksen ei mielestäni tarvitse olla uskontoneutraalia, koska sen lähtökohdat omassa uskonnossa. Haluan kouluihin uskontokasvatusta oppilaiden ikäkausiin sovellettuna lisää mielekkään opetustapahtuman mahdollistamiseksi.

Lauri Oinonen
kansanedustaja 12 vuotta
kansanedustajaehdokas (Keskusta) 
vaalinumerolla 385
Uusimaa

12.3.23

Espoon ja Kauniaisten opettajien tapahmassa

Olin kutsuttuna monien muiden Uudenmaan eri puolueiden kansanedustajaehdokkaiden kanssa Helsingissä olleessa Espoon ja Kauniaisten OAJ:n järjestämässä iltapäivätilaisuudessa. Opettajat vierailivat kunkin puolueen esittelypöydän luona.

Halusin olla mukana, sillä olen ollut Uudellamaalla opettajana Espoon Viherlaaksossa ja Lohjalla ennen papin tehtäviä. Opettajana olin epäpätevä sekä muodollisesti että nyt jälkeenpäin ajatellen erityisesti käytännössä. Tekisin nyt kaiken ihan toisin. Haluaisin nyt moitteiden sijaan kannustaa ja rohkaista ja ihan henkilökohtaisesti. 

Ihailin ja arvostin tapahtumassa kohtaamiani opettajia ja he kertoivat juuri näin tekevänsäkin. Espoon Viherlaaksossa olin maisteri Ritva Salmenkiven sijaisena. Hän toimi tuolloin Espoon valtuuston puheenjohtajana ja miehensä oli tunnettu kansanedustaja Antero Salmenkivi.

Ritva Salmenkivi oli erittäin hienosti paneutunut oppilaittensa kotitaustaan ja tunsi monia oppilaiden vanhempia. Arvostan tätä edelleen. Lohjalla kävin Helsingistä käsin päivittäin linja-autolla liikkuen. Bussiyhteydet soveltuivat oikein hyvin.

Arvostan kohtaamiani opettajia. Sain olla itseäni paremmassa seurassa heidän kanssaan. Huomasin ilokseni, että he myös arvostivat opettajakokemustani. Kerroin heille olleeni opettajana myös Tervakoskella (Janakkalan kuntaa), Vaasassa ja Kiikassa, mikä kuntaliitosten jälkeen on nykyään Sastamalaa.

Lohjalla oli hienoa tutustua seutuun, mikä oli kiinnostanut jo koulupoikana maantiedon oppitunneilta, koska Multian syntymäkotiini syksyisin tilattiin postitse lohjalaisia omenoita. Vaasassa rehtori Olavi Niemi toimi myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajana.

Kun viime keväänä sain Suomen Yrittäjien ja Kunnallisjohdon päivillä Vaasassa oli heti takkinarikalla vastaanottamassa entinen oppilaani, hän teki talkoilla hyväntekeväisyystyötä nuorten urheilutoiminnalle Vaasassa.

Opettajakokemusteni jälkeen työt veivät papin tehtäviin pitemmäksi aikaa Keuruulle sekä seurakunnan että Puolustusvoimien palvelukseen sotilaspastorina. Minulle kansanedustajan tehtävä on lapsuudesta lähtien kodin kannustamana kutsumustehtävä edistää oikeudenmukaisuutta ja jokaisen hyvää. 

Tähän mennessä olen saanut olla kolme kautta eli 12 vuotta kansanedustajantyössä ja jälleen kerran itseäni fiksumpien ihmisten parissa. En ole joutunut riitoihin kenenkään kollegan kanssa. Vaikka asioista voi toki olla eri mieltä, olen kokenut olleeni itseäni parempien ihmisten kanssa.

Kerroin tapaamilleni opettajilleni 12 vuoden työstäni eduskunnan sivistysvaliokunnassa, jossa sain myös päätöksissä asioita, joista Opetushallituksen silloinen pääjohtaja Veikko Pöyhönen henkilökohtaisesti kiitti upean virkansa viimeisenä työpäivänään. Veikon tunsimme toisemme jo ennen eduskuntatyötäni, mutta asiat liittyivät jo illoin lujasti kouluun ja kasvatukseen.

Nyt olen valmiina työhön, arjen ja elämän asiamieheksi, kuten kollega Keuruun seurakunnassa tehtävääni kuvaili. Kun kansanedustajilta kysytään eduskuntaryhmässä toivomuksia valiokunnista, minun esityksessäni on edelleen työt sekä sivistys- että puolustusvaliokunnissa. Jos senioriteetti ratkaisee kuten aiemmin, tuo esitykseni toteutuu, jos vain pääsen töihin tahtomaani taloon:

Someone matched with you on Tinder!

Someone matched with you on Tinder!
Tinder Logo
Someone matched with you on Tinder!
FIND OUT WHO
Tip: Turn on push notifications
Turn on push notifications to see your new matches immediately.
Tinder Logo
Instagram Twitter Facebook

8.3.23

Puolustan opiskelijoita

Olen koettanut täyttää lukiolaisten vaalikonetta. Olen Uudellamaalla Keskustan ehdokkaana ja nuorten sekä nuorten aikuisten asiat ovat minulle tärkeitä. Kaikki tiedämme, että nuorissa on tulevaisuus.

Vaalikoneen täyttämisessä on ollut ongelmia valokuvan saamiseksi mukaan. En ymmärrä, miksi valokuva ei nyt mene samoilla tavoilla kuten aiemmin on eri vaalikoneisiin mennyt. Näyttää siltä, että en saa muuta jo kirjoittamaani esille, koska yksi kohta eli valokuva puuttuu.

Mutta tässä blogissani voi vakuuttaa olevani voimakkaasti nuorten ja lukiolaisten asialla. Haluan katsoa myös lukio-opiskelun jälkeiseen aikaan. Haluan, että kaikki saisivat jatko-opiskelupaikan lukion jälkeen. 

Monille asevelvollisuusaika antaa aikaa valita opiskelun suuntaa eri näkökohdista.
Jokainen tekee omat valintansa ja ratkaisunsa. Nuoret ovat hyvin harkitsevia ja itsenäistä vastuuta ihailtavasti ottavia kansalaisia. Luotan nuoriin.

Vaikka useista nuoristamme ylioppilaana tuntuu kaikki olevan edessä avoimena ja mahdollisuuksia tarjoavana, on myös ongelmia ja monia haasteita elämässä. On epävarmuutta oman talouden osalta. Aina ei ole saanut sitä opiskelupaikkaa, mitä on toivonut. Voi olla myös sairauksia ja mieli voi masentua seurustelukysymysten tai muiden pettymysten johdosta.

Haluan, että jokaisella olisi luotettavia ystäviä sekä ikätovereiden että varttuneempien joukossa. Elämänkokemus opettaa, että jos yksi ovi sulkeutuu, useat muut avautuvat. Siksi haluan rohkaista ja kannustaa. 

Uudet mahdollisuudet ja tiet aina avautuvat. Sen olen itsekin monta kertaa kokenut ja olen tullut havainneeksi, että näin oli itsellenikin parempi, kuin olin itse ajatellut.
Tarjolla olikin enemmän ja parempaa!

7.3.23

Hyvää naistenpäivää 7.3.2023

Keskiviikkona 7.3.2023 on kuluvan vuoden naistenpäivä. Siksi onnittelut nyt jokaiselle naiselle. joka lukee tätä blogiani.

Nyt naisten päivän merkeissä ajattelen äitiäni ja isoäitejäni ja heidän elämäänsä. Isäni äitiä eli mummoani isäni puolelta en ole nähnyt, koska hän on kuollut ennen syntymääni sota-aikana. Hän oli syntynyt Karjalassa Jaakkiman pitäjässä Oinaanvaaran kylässä Peukalhuulinmäellä olleeseen puusepän, käsityöläisen Juho Ahokkaan perheeseen. Tämä asuinmökki on eri vaiheiden kautta jo ennen sotia siirtynyt puusepän töineen Kansallismuseoon nimellä "muonamiehen pirtti", tällä hetkellä se on kellarivarastossa.

Oman äitinsä isoäitini Edla  oli menettänyt jo varhaislapsuudessaan äitinsä kuoltua. Juho Ahokas oli onneksi löytänyt uuden puolison ja hänen kanssa Edlalle syntyi kymmenkunta sisarpuolta poikia ja tyttäriä eli saman isän mutta eri äidin lapsia. Isäni Sulo Oinonen sanoi, että hänellä on useita kymmeniä serkkuja, kun Juho Ahokkaan kaikki lapset ja edelleen lapsineen otetaan huomioon on sukututkimus tietokoneaikanakin melko toivoton tehtävä ja kun nimiin en saa tarinaa, mielenkiintoni katoaa.

Entisaikana perheet olivat varsin runsaslapsisia. Likikään kaikkia noita sukulaisiaan isäni tuskin koskaan tapasi, koska sota hajotti karjalaiset eri puolille maata ja kauemmaskin. Yhden isäni serkun kohtaloksi päätyi nykyisen tutkimuksen mukaan Stalinin vainot Neuvosto-Karjalassa. Jos isäni olisi saanut elää 52 vuoden ikäänsä vanhemmaksi, hän olisi varmasti halunnut tavata sukuaan, koska hän oli suvustaan hyvin perillä.

Äitini äiti syntyjään Maria Sofia Ollila syntyi Alavieskan Ollilan taloon ja hänellä oli ainakin kaksi veljeä ja yksi sisar. Maria Sofian äiti "Liisa" oli ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta ja äidinkieli oli hänellä ruotsi. Hän oli harras kristitty ja halusi valokuvaansa käteensä Raamatun osoittamaan elämänsä kalleinta arvoa. 

Ollilan talo oli Alavieskan varakkaimpia ellei ihan varakkain. Kun viime sotien jälkeen otettiin maita Karjalan siirtolaisten asuttamiseen, menetti Ollilan talo maansa useita satoja hehtaareita valtiolle ja valtio myi ne karjalaisille hakattuaan ensin metsät Neuvostoliitolle maksettaviin sotakorvauksiin. Karjalaisten asuttamisessa valtio pyrki korvaamaan (Maalaisliiton, Vennamon ja Kekkosen ym. ansiosta) Karjalaan menetettyjä maita tarjoamalla siirtolaisille uusia ns. "kylmiä tiloja" eli metsä- ja suoalueita raivattavaksi kuten Multian/Keuruun Soutujoki ja Keuruun Suojoki ja Airolahti. 

Valtion korvaukset Karjalaan menetetystä eivät kenellekään vastanneet menetetyn todellista arvoa ja valtion pakkolunastuskorvausten osalta maita luovuttamaan joutuneitten kohdalla oli sama tilanne, mikä paheni, kun korvaus oli rahaa vastaavia valtion obligaatiota, mitkä sotien jälkeisen voimakkaan inflaation seurauksena menettivät nopeasti arvonsa. 

Karjalaisten raivaustyön ansiosta sodan aineelliset menetykset eivät olleet niin pahoja, kuin pahimmat pelot kaiken menettämisestä olivat. Isäni tätipuolen Elviiran mies Jaakko Lääperi Limingassa oli katsellut raivattuja ja osin ostamiaankin noin 40 hehtaarin peltojaan, että "eihän tässä hullumminkaan käynyt" Lääperin talo oli ollut suuri ja varakas Karjalassakin.  

Raivaus- ja asutustoiminnan ansiosta Suomi tuli ruuan suhteen omavaraiseksi ja maassa säilyi yhteiskuntarauha, vaikka maassa oli suuri kommunistinen liike SKDL:n nimellä. 

Yleislakon aikaan kevättalvella 1956 aikamiehet Multiallakin puhuivat, että tästä tulee sisällissota. Eivätkä he sanoissaan ihan väärässä ole olleetkaan, olen ennättänyt haastattelemaan oikeita henkilöitä tuolta ajalta.  Urho Kekkosen persoona oli riittävä voima sekä oikealta että vasemmalta voimakkaastikin arvosteltuna ja riittävä auktoriteetti yhdistämään kansaa. Vaikka Kekkosta voimakkaasti tuolloin ja sen jälkeenkin arvosteltiin, niin hänen edessään kaikki kuitenkin häntä kilpaa mielistelivät.

Nämä karjalaisille luovutetut alueet olivat seurakuntien tai puutavarayhtiöiden maita pääosin. Nyt häpeämättömästi syytetään suopeltoja ja vaaditaan niiden ennallistamista. Suot  mahdollistivat nopean pellonraivauksen ja olivat melko kivettömiä ja traktoriajan tullessa helppoja viljellä. Hallanarkuus ei uhannut karjalle tarvittavan heinän tuotantoa eikä suopeltojen käyttöä sittemmin peltolaitumina. 

Meidän Riuttakoski on poikkeus, koska se on jo talvisodan jälkeinen tila, johon talvisodan jälkeen Valkjärveltä tulleet Savolaisen ja Kähärin perheet olivat rakentaneet asuinrakennuksen Valtion Serlachiukselta pakkolunastamalle tilalle, millä on ilmeisesti ollut Riuttakosken ensimmäinen asumus ja kosken rannalla "riuttavarvarin" paja, jossa tehtiin tarinan mukaan rukkejakin. Tilalla oli myös pari hehtaaria metsäyhtiön hevoslaitumena ollutta peltoa, karjan talviheinät oli koottava alkuun joen varrelta tai ostettava, jos jollakin olisi ollut myydä. 

Multianjoki on ollut ihmeellinen elämänlanka monin tavoin. Uiton ja uittomiesten liikkumisen vuoksi rannat/rantamatalikot kykenivät tuottamaan luonnon heiniä jopa avuksi talvellekin. Kesällä nämä ranta-alueet olivat mitä parhainta luonnonlaidunta. Peltojen raivauskin ihmisvoimin oli vuosien urakka rakentamisten rinnalla.

Karjalan Kannaksen Valkjärven viljaviin oloihin tottuneille Riuttakoski liian karua seutua ja he menivät sitten Loimaan seudulle, lisäksi tila oli puolta nykyistä pienempi. Kelpasi sitten isälleni, koska tilalle oli katettu uusi asuinrakennus hellan ja leivinuunin kanssa ja metsää oli lisätty,(kamarien pönttöuunit on tehty 1950-luvulla, muistan Pietilän Vertin muurarina), liittämällä tilaan Purstinvuoren rinnealueille suunniteltu toinen asutustila Riuttakosken tilaan. Molemmat olisivat olleet kokonaispinta-aloiltaan kumpikin noin 30 hehtaaria. Vielä 1970-luvulle asti metsässä oli havaittavissa noita toisistaan erottamaan laitetut rajakepit.

Asutustoiminta oli onnistunutta tuloksiltaan, vaikka jo 1960-70-luvuilla asiaa tuntemattomat ovat sitä arvostelleetkin. Yksi sukupolvi sai toimeentulon ja heidän lapsensa elämän eväät uusiin vaiheisiin eikä Suomeen tullut nälänhätää vaan ruuan ylituotantoa valitettiin jo 1960-luvun alussa! Valittelijat eivät halunneet muistaa että viitisentoista vuotta aiemmin ruoka oli ostokorttien ja korvikkeiden varassa, jos oli edes saatavissakaan.      

Risto Ryti ja monet muut poliitikot olivat talvisodan jälkeen halunneet karjalaisten palaavan Neuvostoliiton ottamalle alueelle, josta heidät olisi mitä todennäköisimmin viety Siperiaan arvaamattomiin kohtaloihin. Suomi oli tiettävästi ainut valtio, mikä evakuoi järjestelmällisesti siviilejä sodan alta ja sotien jälkeen toimi maansa menettäneiden asuttamiseksi. 

Mikä oli kaupungeissa asuntonsa menettäneiden kohtalo, oliko korvauksia? En tiedä. Todennäköisesti niitä saatettiin korvata obligaatioilla jossain määrin, mutta ellei heti sitonut kiinteään omaisuuteen, omaisuus meni inflaation vuoksi. 

Viipuri oli Suomen toiseksi suurin kaupunki, sen väki siirtyi pääosin Lahteen ja Helsinkiin ja nämä saivat siirtoväestä voimakkaan sykkeen kasvulleen. Helsingissä oli huutava asuntopula ja vielä 1950-luvun alussa perheitäkin asui pommisuojissa ja yksinäisiä ihmisiä tuon jälkeenkin, kuten havaitsin isoisäni Israelin hautajaismatkalla pääsiäisen aikaan 1959 setäni Eemelin näyttämänä nykyisessä Kannelmäessä, missä hänellä oli ostettu omakotitalo.

Hän oli raivannut Teuvalle kuten setäni Ottokin asutustilan. Mutta Eemeli sosialidemokraattina julisti: " Mooses johtatti Israelin kansan näkemään näkemään nälkää Siinain korpeen - Vennamo johtatti Karjalan kansan näkemään nälkää Pohjanmaan korpiin" ja muutti kirvesmieheksi Helsinkiin ja eli sitten tyytyväisenä elämänsä loppuun asti! 

Setäni Eemelin suuri unelma oli saada isänsä menettäneestä veljensä pojasta Sosialidemokraattien kansanedustaja, kuten oli isällänikin vaikkakin eri puolueeseen ja sitä varten hän oppikouluun minut Keuruullekin kustansi. Hän aavisti, että minä tiesin tuon ja minä olen aina tiennyt miksi.

Miksi kirjoitan naisten päivälle tällaista karjalaisen kansan tarinaa? Kirjoitan siksi, että naiset eri aikoina ovat kaiken hyvän ja tarpeellisen mahdollistaneet, Suomen nousun niin sodan kuin rauhan aikanakin.