Vappuna pidetään poliittisia puheita. Minäkin menen vapunpäivänä Keskustan perinteiseen vapputapahtumaan Helsingin Kyösti Kallion muistopatsaan luo Eduskuntataon pohjoispuolen puistoon. Puolustusministeri Antti Kaikkonen pitää tilaisuudessa juhlapuheen. Jos on mahdollista, haluan käyttää puheenvuoron tämän blogini aihepiiristä.
Vappuna on paljon puheita. Mutta kuka tai ketkä haluavat todella nostaa ihmisten hyvinvointia? Runsas neljännesvuosisata sitten 1990-luvun puolivälin aikaan säädetty ja laman aikaan vain tilapäiseksi tarkoitettu eläkkeiden leikattu indeksi on syönyt hyvin haitallisesti eläkeläisten ostovoimaa. Myös vain eläkeläisiin kohdistuva eläketulovero samoin syö eläkkeiden ostovoimaa.
Leikattu indeksi tarkoittaa, että eläkkeet seuraavat vain 20 prosenttisesti yleistä ansiotason kehitystä. Tämä on toisin kuin on ollut tarkoitus työeläkelainsäädäntöä luotaessa. Periaate oli, että eläkkeet seuraavat ansiotason kehitystä ja tavoite oli, että kenenkään elintaso ei laske eläkevuosina.
Nyt aiemmin kohtalaista ja jopa hyvääkin eläkettä saaneet ovat ajautumassa ja ajautuneetkin eläkeläisköyhyyteen. Tilanne on vielä pahempi pientä eläkettä saavien kohdalla, kaupassa on laskettava sentit tarkoin ostoksia tehtäessä. Elinkustannusten nousun vaikutusta eläkkeisiin estetään pitämällä joidenkin elinkustannusindeksiä määrittelevien tuotteiden hintoja alhaalla
Mitä vaikuttaa se, että eläkeläisten ostovoima jatkuvasti alenenee nuorempien ikäluokkien kohdalla ja mitkä ovat edelleen vaikutukset kansantalouteen? Väitän, että myös nuoremmat ikäluokat kärsivät, kun rahan liikettä on eläkeläisten ostovoiman heikentymisen vuoksi vähemmän. Seuraa työpaikkojen menetyksiä, työttömyyttä ja yhteiskunnan verotulojen menetyksiä.
Jos ihmisillä on ostovoimaa, se pitää monia kaupan ja palvelujen toimintoja ja myös lähipalveluja yllä ja myös lisää niitä.
Paremmat eläkkeet ovat myös kaikkien nuorempien ikäluokkien etu, koska ostovoima generoi yhteiskuntaa myönteiseen suuntaan. Eläkerahastojen "laiskojen miljardien" sijoittaminen tarkoituksensa mukaan ihmisten eläkkeisiin vaikkapa parilla prosentilla rahastojen pääomista, voi lisätä kansantaloutta 20 prosentilla! Näin tapahtuu, kun rahat kiertävät kotimaassa eri toiminnoissa.
Myös yhteiskunta saa lisää rahaa koulutukseen, hoitoon ja hoivaan ilman verojen korotuksia, kun raha liikkuu ihmisten parissa ja synnyttää uutta. Tämä myönteinen kierre tuo lisää rahaa eläkerahastoihin kymmenkertaisesti panostukseen nähden ja takaa tuleville eläkeläisille automaattisesti nykyistä eläketasoa tuntuvasti paremmat eläkkeet. Yhteinen etu on kaikkien kansalaisten hyvinvointi.
Hyvää Vappua 2023!