30.9.07

Maanantain kokous Keski-Suomen talolla

Maanantaina on Keski-Suomen talolla keskisuomalaisten kansanedustajien kokous. Esilletulevat lasten hyvinvoinnin ajankohtaiset haasteet. näitä esittelee lapsiasiainvaltuutettu Maria-Kaisa Aula. Hän valottaa myös omaa tehtäväkenttäänsä. Maria-Kaisa Aula on ollut itsekin kansanedustaja Lapin vaalipiristä. Olin samaan aikaan eduskunnassa vaalikauden 1999-2002.
 
Muita asioita kansanedustajakokouksessamme Jyväskylässä ovat sosiaalipalvelut kuntien muutosprosesseissa. AQlalla halutaan keski-Syuomesta valtakunnallisen osaamisen kärki. Asiaa esittelee erikoistutkija Liisa Heinämäki. Lisäksi käymme tutustumassa nuoreten taidetyöpajaan Kyllikinkatu 1:ssä Jyväskylässä.
 
Illalla olen Keuruun kaupungin paikallisliikennetyöryhmän kokouksen puheenjohtajana kaupungintalollamme. Haluaisin parempaa paikallisliikennettä kuin, mitä budjettimme voi tarjota. Eduskunnassa olen lukuisia kertoja esittänyt arvonlisäveron poistoa matkalipuista ja liikenteenharjoittajille verovapaata polttoainetta. Näin voitaisiin pitää lippujen hinnat ja liikenteen harjoittajien kulut alempina. Tämä lisäisi joukkoliikennettä ja sen käyttöä. Näin väitän.

28.9.07

perjantai-illalla 28.9.07

Eduskunnan viikko on jälleen takanapäin ja vaihtunut maakunnallisen toiminnan viikonlopuksi. Tänään meillä keskisuomalaisilla kansanedustajilla oli vieraina AKAVA:n keskisuomalaisia edustajia. Kiitos vierailustanne! Huomenna lauantaina lähden karstulaan kunnan 140-vuotisjuhliin viemään maakuntamme kansanedustajien tervehdystä. Aamulla haluan osallistua Keuruun sankarihaudoilla sotaveteraaniren kunnianosoitukseen kello 9.00.
 
En pidä hyvänä ajatusta supistaa sodan ajalle varattua armeijaamme 250 000 sotilaaseen. Tämä joukko voisi olla tosin paras valmiusjoukko. Mutta yli 40-vuotiailla on paljon tehtävää kotirintaman puolustuksessa. Siksi nämä joukot, jotka muodostuvat hieman varttuneimmista tulee säilyttää. Nelikymppinen on monessa asiassa parhaimmassa toimintakunnossa! Vielä iäkkäämmillekin tulee tarjota halutessaan tehtäviä maanpuolustuksessa iästä riippumatta. Paikallisjoukkojen merkitys on paikallistuntemuksessa ja maanpuolustustahdossa!

27.9.07

torstain tunnelmia

Viikko on torstai-iltapäivässä. Maanantaina ja tiistaina olin Pohjoismaiden Neuvoston valiokuntakokouksissa Göteborgissa. Olen tällä vaalikaudella toiminut PN.n puheenjohtajiston jäsenenä. Ajankohtainen kysymys on mm. se, kenestä tulee ensi vuoden PN:n presidentti ja varapresidentti ensi vuodelle Suomen vuorolla.
 
Tänään torstaina on eduskunnan täysistunnossa suullisen kyselytunnin jälkeen lähetekeskustelussa lakialoitteeni, jolla haluan edistää metsänomistajien omatoimisuutta metsienhoidossa. Lakialoitteeni tähtää veronalennuksee, jos puu myydään käteis- tai hankintakaupalla. Moni haluaisi tehdä enemmän töitä metsissä, mutt 28% myyntivero jo kertaalleen pinta-alaverotusta kohteesta on omiaan viemaan haluja puunmyyntiä kohtaan. Aktiivisella verohelpotuskäytännöllä pidettäisiin parhaiten huolta maan puuhuollosta. Tämä olisi myös oikeudenmukaista kaksinkeratsisen verotuksen eliminoimiseksi.

19.9.07

Budjettipuheeseen valmistautuessa

Tänään keskiviikkona saatan saada eilen varaamani talousarviokeskustelun puheenvuoroni. Aihe on elänyt mielessäni kaiken aikaa riippuen täysistuntosalissa käydystä keskustelusta. Yleensä pyrin puheenvuoroillani salityöskentelyn ajankohtaisuuteen tai sitten haluan virittää uuden näkökulman käsiteltävään asiaan.
 
Talousarvion suhteen niin istuntosalin puheenvuoro(i)ssani kuin tulevana perjantaina jättämissäni talousarvioaloitteissani haluan puuttua niihin asioihin, jotka eivät ole muilla tavoilla menossa tai käsiteltävänä. Minulle tärkeitä ovat ne asiat, jotka ovat ihmisten arkea ja elämää lähellä.

14.9.07

perjantai-iltana 14.9.07

Eduskunnan syyskauden ensimmäinen istuntoviikko on takanapäin. Vaikka täysistunnot ovat vielä melko lyhyet, ovat valiokunnat työskennelleet jo täysillä. Sivistysvaliokunnassa oli opetusministeri Sarkomaa esittelemässä opetushallinnon kehittämissuunnitemaa "Kesua" tuleville vuosille. Eräs ongelma on nuorten hälyttävän suuri syrjäytyminen. Maassamme on ikäluokassa 18-24 vuotiaiden joukossa noin 40 000 syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa.
Määrä on enemmän vuotuinen asevelvollisten ikäluokka.
 
Aamukahdeksalta asiasta toivat huonsa esille myös erityisoppilaitosten rehtorit valiokuntamme jäsenille. Kun maahan vaaditaan vierasmaalaisia työntekijöitä, pitäisi myös lujasta koettaa saada oma nuori väkemme kiinni työhön ja opiskeluun. Tällä olisi vain myönteisiä seurauksia.

12.9.07

istunnot ja valiokunnat vauhdissa

Tänä vuonna eduskunnan varsinainen syysistuntokausi alkoi poikkeuksellisen myöhään 11.9.2007. Tätä on toki edeltänyt tärkeä maakunnallinen työn vaihe. On erittäin tärkeää saada tietää maakunnan, kuntien ja ihmisten ajatuksia, odotuksia ja toiveita mahdollisimman paljon. Tähän on istuntokauden ja valiokuntatyön aikana liian vähän mahdollisuuksia.
 
Koska vaalikauden alussa hallituksen esityksiä ei vielä ole kovin paljon, täysistunto- ja valiokuntatyö painottuu EU-asioihin. Näitä tuntuu riittävän kyllä aina. Samoin olisi myös tilaisuus edustajien aloitteiden parempaan käsittelyyn kuin tuonnempana on mahdollisuuksia. Huomenna liikennevaliokunnassa tulee esille yksi juhannuksen alla tekemäni toiminpidealoite. Aloitteet ja kyselyni löytyvät tutkimalla eduskunnan sivuja ja menemällä minun kohdalle ja edelleen valtiopäivätoimiin ja näitä selailemalla.
 
Valtion budjettikirja on juuri tullut työpöydälleni. Lyhyt silmäily osoittaa sen noudattavan elokuussa esille tulleita linjauksia.
Tänään keskiviikkona sivistysvaliokunta vieraili Kuntaliitossa ajankohatisten asioiden merkeissä. Kuntaliitolla oli paljon evästettävää mm. luokkakoon pienentämiseksi ja opinto-ohjauksen parantamiseksi. Minulla oli tilsaisuus myös tavata tuttuja ihmisiä kuntamarkkinoiden vilinässä. Kinnalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilpo Leppänen jätti minulle kuntansa ajankohtaisista asioista muistion.
 
Iltapäivällä Keski-Suomen kansanedustajien vieraina oli maakuntamme työttömien yhdistysten edustajia. Heillä on vakava ja aiheellkinen huoli toiminnan rahojen loppumisesta kesken vuotta. Ensi viikolla palaamme asiaan, kun mm. Pirjo-Liisa Junttila  Jyväskylän työttämien yhdistyksen vetäjänä tulee hoitelemaan kanssamme asioita mm. ministeriöihin päin. Toivon myönteistä tulosta, koska ns. kolmas sektori on jo sinällään tärkeä ja tekee kaikin tavoin merkittävää työtä.

10.9.07

maanantai-iltana 10.9.2007

Tulin juuri Keuruun kaupunginhallituksen kokouksesta. Olen kokenut hyväksi sen, että kansanedustajana olen mukana myös kunnallisissa asioissa. Ainakaan minä en tietäisi mitään siitä reaalitodellisuudesta, jossa meitä ihmisiä llähellä olevia päätöksiä tehdään, ellen olisi itse mukana. Kuntapäättäjän työ ei ole helppoa. Tuntuu, että kaikesta on tingittävä. Jatkuvasti on kohtuutonta painetta saada yhä vähemmällä panostuksella yhä enemmän. Tämä ei voi onnistua, etteikö jossakin jouduttaisi kärsimään. Työtekijät ovat jo pitkään olleet kestokyvyn rajoilla. Palveluja on myös jouduttu vähentämään.
 
Siksi valtion on tunnustettava ihmisten perustarpeet ja osoitettava kunnille rahaa niiden hoitamiseen. Aion tuoda tätä yhä edelleen esille kaikessa eduskuntatyössäni. Ihminen on aina kaikkien päätösten takana, eivät numerot.