29.2.08

Karkauspäivänä 2008

Tänään on päivä, jollainen on kalenterissa joka neljäs vuosi, karkauspäivä. Näin kalenterivuosi saadaan paremmin vastamaan tähtitieteellistä vuotta maan kiertoradalla auringon ympäri. Tännän tulin jälleen illan lakkautettavaksi esitettävällä junalla Haapamäen asemalle. Tampereeelta lähtiessä kahden vaunun kiskobussi oli lähes täysi. Haapamäelle saapui kymmenkunta matkustajaa.  Lisäksi Kolhossa jäi muutama matkustaja.Monille opiskelijoille havaitsin tälläkin kertaa junan olevan tärkeän kulkuvälineen. Kahtena edellisenä perjantaina matkustajia on ollut reilusti kaksi kertaa enemmän kuin tänään.
 
Tulen ensi viikollakin jatkamaan junan puolustustaistelua. Olemassa olevista yhteyksistä kannattaa pitää kiinni. Niiden takaisin saanti on sitten todella kovan kiven takana, jos jotain menetetään. Tämän havaitsee mm. siitä, että VR ei millään halua edes saada helposti palautettavaa Keuruun vaihtoyhteyttä etelästä tulevalta junalta Haapamäellä aikaiseksi. Vaasasta Haapamäen kautta Jyväskylään menevä yhteysjuna lähtee juuri edeltä pois ennen Tampereelta Haapamäelle saapuvaa junaa. Moni tulisi tällä junalla Keuruulle, mutta yhteys ei ole toiminut 3.9.2006 jälkeen. Negatiivinen kokemus kerrotaan ja niin muodostuu väärä käsitys, että Keuruulle ei pääsisi lainkaan junalla. Se vaikuttaa taas kielteisesti muuhun ja toimivaan junaliikenteeseen.
 
Tänään sain eduskuntaan vieraikseni Keurusseudun UPM-Kymmenen väkeä 15 henkilöä. Kiitos vierailusta! Täysistunnossa virisi sopivasti metsäaiheinen keskustelu kestävän metsätalouden rahoituksen saamisesta metsähakkeelle. Aihe kiinnosti vieraitani. Toivon voivani palvella jatkossakin vieraita eduskunnassa. Kansana me yhdessä omistamme eduskuntatalon, vieraani tulevat omistamaansa! Suunnitelkaa ja tervetuloa!

25.2.08

90-vuotta jääkärien tulosta Suomeen

Tänään 25.2.2008 on kulunut 90 vuotta jääkärien tulosta takaisin Suomeen. Tuota päivää on juhlittu Vaasassa. Oma sotaväkeni tapahtui pääsosin Haminassa ja Kymen jääkäripataljoonassa. Kunniamarssimme on uljas Jääkärimarssi. Sen sanoittaja Nurmio ja itsekin jääkäri oli Pihlajaveden pappilan poika. Pappilan seinässä on muistolaatta, joka kertoo sanoittajan kodista. Olen kuulunut ja kuulun edelleen kunniakkaaseen toimikuntaan aikanaan diplomi-insinööri Jouko K. Järviön kutsumana, jonka toimikunnan tehtävän on vaalia Jääkärimarssin sanoittajan muistoa. Vaikka pappila ei valitettavasti enää ole pappilana, sanoittajan muistolaatta on rakennuksen seinässä. Pidän suurena vahinkona seurakuntaelämälle sitä, että pappilakulttuuri on kadonnut.
 
"Kun painui päät muun kansan maan, me jääkärit uskoimme yhä", kuuluu uljas lause Jääkärimarssissa. Näin on nytkin. Haluan kansanedustaja ja jääkäripataljoonassa palvelleena olla uskollinen jääkärimarssin sanoille. Se antaa voimia elämään.
Kun kerran Suomeen palanneiden jääkärien uljas ohimarssi päättyi kenraali Valveen viimeisenä poistuessa jääkärien joukosta, perinteet jatkuvat yhä. Teen kunniaa jääkäreille ja heidän esimerkkiään seuranneille viime sotien veteraaneille. Perinteet velvoittavat entistä enemmän.

24.2.08

Kunniapalkintojen jaossa Koululiikunnan hiihdon SM-kisoissa

Tänään sunnuntaina olin Keuruun maastoliikuntakeskuksessa kunniapalkintojen jaossa Koululiikunnan SM- hiihtokisoissa Kiitän tästä kunniasta kunnallisneuvos Osmo Kärkkäistä, joka toimi yhtenä kisojen kantavista voimista, jotta järjestelyt sujuivat erinomaisen hyvin. Itse en ole koskaan menestynyt urheilukilpailuissa. Mutta nyt sain olla palkintojen luovuttaja Suomen nuorisourheilun kärjelle. Varmasti moni tuosta joukosta nousee tulevina vuosina  SM- tason mitalisijoille, kansainvälisten kilpailujen ja olympiamitalistien joukkoonkin. Suoranainen ihme olisi, jos näin tapahtuisi.
Parasta menestystä heille jokaiselle!
 
Tänä aikana kannetaan enemmän kuin koskaan huolta nuorisomme fyysisestä kunnosta. Eduskunnan sivistysvaliokunta, jolle asia kuuluu on tästä tietoinen. Yhteiskunnan muutoksien ja ihmisten elämän jokapäiväisten arkiasioiden muuttuminen liian helpoksi on vienyt mahdollisuuden liian monilta hyötyliikunnassa pois. Ei ole edes tilaisuutta mennä rankametsään, halonhakkuseen tai puiden ja veden sisälle kantoon. Elämä on tullut noissa asioissa helpoksi. Jossakin suhteessa se on hyvä, mutta jos arkiset asiat unohtuvat, se ei ole hyvä. Vanhempien kannattaisi varmasti miettiä, miten voisi opettaa nuorillre arkisia asioita niissä puitteissa kuin se vain on mahdollista. Elämässäselviytymisen taitoja tarvitaan aina.

22.2.08

22.2.2008 taas liikenneministeriössä

Nyt ovat erityisesti liikennesektorin asiat työllistäneet loppuviikosta paitsi valiokunnassa niin muissa yhteyksissä. Eilen torstaina liikenne- ja viestintävaliokunta vieraili Taksiliitossa. Tavoitteena on saada säilymään taksipalvelut edeleen kirkonkylissä ja kylilläkin ilman että ne keskittyisivät vain keskuspaikoille. Tämä vaara on olemassa yrittäjävaihdosten yhteydessä ja kuntaliitosten myötä. Myös maaseudulla tarvitaan taksipalveluja lähipalveluina.
 
Tänä aamuna kahdeksalta tapasin kotipaikkakunnan loinja-autoyrittäjää Jukka Mäkelää ja Salosta olevaa toimitusjohtaja Matti Vainiota. Kävimme liikenneministeriössä tavoitteenamme yrittäjävetoisen linja-autoliikenteen ja sen palvelujen turvaaminen jatkossakin. Kuljetusalan (SKAL) yrittäjiä tapasin aamupäivällä Keskustan eduskuntaryhmän vieraina. Myös oman maakunnan kuljetusalan yrittäjät pitävät kiitettävästi yhteyksiä.
 
Edelleen olen järjestellyt Suomenselän junaliikenteen puolesta ensi keskiviikolle lähetystökäyntiä liikenneministeriöön. Liikenne koskettaa tavalla taikka toisella jokaista. Sen tulisi olla sellaista, että elämä on sujuvaa kaikilla.

19.2.08

Maavoimien esikuntaan Mikkeliin

Eduskunnan puolustusvaliokunta tekee kotimaan maakuntamatkan Mikkelin kaupungin vieraaksi tänä iltana. Huomenna on vuorossa tutustuminen Maavoimien esikuntaan Mikkelissä. Odotan vierailua mielenkiinnolla. Olen ollut sotilaspapiston keratusharjoituksissa Mikkelissä ennen kansanedustajan työtäni. Silloin Karkialammin kasarmialueella oli Savon Prikaati. Joukko-osastolla oli myös kirkollista työtä varten sotilaskappeli. Sen rakentamiseen myös Keuruun seurakunta antoi taloudellista apua 1970-luvulla.
 
Valiokuntatyössä maakuntamatkat ovat tärkeä osa. Paikan päällä näkee ja kokee asioita. Valiokunnat myös näkyvät maakuntamatkojensa kautta. Viime vaalikaudella puolustusvaliokunta kävi Keski-Suomessakin Keuruulla, Tikkakoskella ja Kuoreveden Hallissa Jämsässä. Toivon tämän toteutuvan tälläkin vaalikaudella.

14.2.08

"junasodassa" en hellitä

Huomenna perjantaina menen taas käymään VR:n virkamiesten luona Haapamäen aamu- ja iltajuna-asiassa. Toistaiseksi sen enempää VR kuin liikenneministeriökään eivät ole tippaakaan halunneet liikahtaa asiassa. En kuitenkaan anna periksi. Jos antaisin periksi sanottaisiin, että täältä on esitetty junan korvaamista muilla ratkaisuilla. Tuntuu, että kyse on VR:llä lopettaa Haapamäen kautta kulkeva junaliikenne saattamalla se merkityksettömäksi kuriositeetiksi, jota ei ole kansalaisilla mahdollisuus käyttää.
 
Olen vaatinut todellisia kululaskelmia, huomenna nähdään se, saanko niitä. Tänään vedottiin osakeyhtiölain mukaisiin salaisuuksiin. Olen kuitenkin VR:n hallintoneuvoston jäsen, mielenkiintoista on nähdä, ovatko nuo lakien mukaan niin salaisia, että niitä ei tässäkään roolissa minulle näytetä. Tosin hallintoneuvosto on jo nyt sivuraiteella kaikesta realistisesta vaikuttamisesta. Kokouksissa meille esitetään vain kalvoilla junien myöhästelyprosentteja ja idän transitoliikenteen kehitystä.
 
Myöhästelyt ovat vähentyneet lumettoman talven ansiosta ja idän liikenne on vähentynyt Venäjän puutullien vuoksi. Tänään Keskustan eduskuntaryhmä valitsi minut ehdokkaakseen uudelle kaudelle VR:n hallintoneuvostoon. Kiitän luottamuksesta. Luulin jo, että kun avaan suutani kokouksissa, niin että minua ei valittaisi. Mutta ryhmä esitti heti ensimmäisenä. Muodollisesti VR.n yhden miehen yhtiökokous tekee päätöksen. On ystävänpäivän ilta, mutta vielä haluan toivottaa hyvää ystävänpäivää siihen hetkeen, kun olet tätä lukemassa.

12.2.08

kohti välikysymyskeskustelua

Eilen maanantaina olin Keski-Suomen kansanedustajien ja kunnanjohtajien kokouksessa Jyväskylässä. Esille nousivat tieasiat ja edelleen huolestuttavan korkea työttömyys, 10,6% maakunnassamme. Keuruun luku on myös sama, valitettavasti.Toimia työllisyyden hoitoon tarvitaan täälläkin. Puolen päivän jälkeen olin Keuruun rovastikunnan vaalikokouksessa Multian seurakuntakodilla. V.t. lääninrovastina on Multian kirkkoherra Seppo Rahkonen ja siksi vaalikokous oli Multialla. Kokouksessa äänestettiin Lapuan hiippakunnan pappisedustajista kirkolliskokoukseen, "kirkon eduskuntaan" ja hiippakuntavaltuustoon. Minä voin paljastaa oman ääneni. Annoin sen oman rovastikunnan miehelle, Petäjäveden kirkkoherralle Seppo Ojalalle. Lisäksi äänestettiin lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin toisesta pappisasessorista. Olin kokouksessa toisena ääntenlaskijana sotilaspastori Jukka Helinin ohella.
 
Tänään tiistaina olin mukana sekä puolustusvaliokunnan että liikenne- ja viestintävaliokunnan kokouksissa. Täysistunnossa oli esillä mm. valmiuskiehdotus, joka jäi huomiseen käsittelyyn, koska k.ed. Jacob Söderman esitti sitä pöydälle. Mielestäni hän on ihan oikeassa. Asiaan tulee paneutua riittävän ajan kanssa. En pidä oikeusministeri hosumisesta asiassa. Huomenna on sitten välikysymyskeskustelu. Minä itse olisin halunnut, että valtio olisi ajoissa käyttänyt osaomistajan valtaansa Stora-Enson asiassa ja että tehtaat olisi saatu jatkamaan.

9.2.08

lauantaina 9.2.2008

Tänään lauantaina toimitin Haapamäen kirkossa viime sotien veteranisukupolveen kuuluneen 86-vuotiaan miehen hautaansiunaamisen. Omaiset olivat esittäneet pyynnön. Aino, jos vain on suinkin mahdolista, haluan palvella talkoilla lähimmäisiä elämän käännekohdissa. Miltei aina on jokin kirkollinen toimitus odottamassa kalenterissani. Nyt seuraava on kiirstorstai-iltana ehtoollisenjaossa avustaminen Keuruun kirkossa.
 
Tunsin tänään hautaansiumaani kunnioitetun elämäntyön tehneen miehen  yli 35 vuoden ajalta. Eräs ensimmäisiä virkatoimiani syntymäpäiväkäynti hänen lapsuuden- ja nuoruudenkodissaan Haapamäellä. Elämänvaiheisiin kotikutsun saaneella veteraanilla kuului mm. Tiwin Keuruun lastulevytehtaan puuraa-aineen ostot  mm. Pylkönmäellä ja lähiympäristössä. Kun 1950-luvun lopulla Tiwi aloitti Keuruulla entisen Orionin tiloissa, koetttiin tämä mm.Multialla hyvin tervetulleena asiana.
 
Silloin avautuivat markkinat pienpuulle. Paperitehtaille menevä ns. massapuu ostettiin 8 cm:n latvaläpimittaan. Nyt avautuivat markkinat pienpuulle aina 5 cm:n latvaläpimittaan. Tämä tiesi puunmyyntimahdollisuuksia metsänomistajille. Sekahalko alkoi menettää markkinaosuuttaan. Öljy teki tuloaan talojen lämmitykseen ja höyryveturit tekivät tilaa dieselvetureille. Tiwi tuli todella oikeaan aikaan puunostajaksi. Myös isäni teki jonkinverran tuota puuta myyntiin. Kenties tänään viimeiselle matkalleen siunaamani silloinen puunostaja kävi meilläkin.
 
Nyt on valitettavasti menetetty Tiwi Keuruulta. Se on menetys kaikille. Erityisesti uskollisille työntekijöille, jotka olivat aidosti ylpeitä Tiwistä. "Tiwi, puuta parhaimmillaan", oli tuttu mainoslause aikanaan. Lastulevynteolle haluaisin nykypäivän ja tulevaisuuden edelleenkin Suomessa ja myös Keuruulla.
 

7.2.08

Vuoden 2008 valtiopäivät ovat alkaneet

Vuoden 2008 valtiopäivät ovat alkaneet. Maanantaina 4.2. olivat puhemiesten vaalit. Rutiinia oli, että entiset saivat jatkon. Tiistaina 5.2.Olivat juhlalliset vuoden 2008 valtiopäivien avajaiset. Asiaan kuului ekúmeeninen juhlajumalanpalvelus helsingin tuomiokirkossa, jossa Tampereen piispa Pihkala saarnasi. Sen jälkeen olivat avajaiset eduskunnassa. Tasavallan presidentti saa käydä eduskunnassa vain valtiopäivien avajaisissa ja vaalikauden päättäjäisissä sekä omissa virkaanastujaisissaan. Tavalliselle kansalaisella ovat paremmat mahdollisuudet. Kansalainen saa käydä lehterilla seuraamassa istuntoja tai tulla kansanedustajan vieraaksi. Presidentillä on rajaukset, perusteena ovat vallan kolmijaon ajatukset: lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta.
 
Eilistä keskiviikkopäivää työllisti aamusta iltaan sivitysvaliokunta tapaamisten ja informaatiotilaisuuksien merkeissä. Tapasimme molemmat opetusministeriön ministerit ja heidän johtavat virkamiehensä Smolnassa. Päivä jatkui täysistunnon merkeissä, jossa pidin kaksi lhyttä puheenvuoroa. Otin vastaan Puolustushallinnon Rakennuslaitoksen edustajia, heillä on huoli ulkoistamisprossista, jossa mm. siivoojien töitä ulkoistettaisiin. Minusta siivoojat tekevät hyvää työtä ja valitettavsti liian pienellä palkalla. Uhka on kohtuuton.Yksikään nuori ei saisi jäädä kouluksesta ja työelämästä osattomaksi. Siihen ei ole varaa. Näin puolestaan viestitettiin illalla EK:n johdon ja sivistysvaliokunnan tapaamisessa.
 
Nyt torstaina jälleen oli vuorossa sivistysvaliokunta aamukahdeksan jälkeen tapaamassa OAJ (Opettajien Ammattijärjestö) .He esittelivät ennakkoon oman kunnallispolittisen ohjelmansa. Kuntien valtionosuuksia on voitava lisätä, muutoin eriarvoisuus lisääntyy kuntien koulutusmahdollisuuksissa.

2.2.08

lauantai-iltana 2.2.2008

Tänään launtaina olen ollut aamupäivän kirjallisten töitten parissa kotitietokoneen ääressä. Sitten menin jatkamaan Multialle metsätöitä, kun pahin räntäsade oli vähän väistänyt. Perillä Multialla näin susilauman jäljet. Pentuja oli ollut myös mukana. Räntäsade hieman vaikeutti tarkkoja havaintoja.
 
Susilauma oli tullut Tarhapäänjärven itärannalta Purstinnimeä kohti, josta Riuttakosken tietä pitkin noinb puoli kilometriä ja Punaisenvuorenmäen alta kohti Villinvuoren suuntaa. Susislauma oli tullut hiihtolatu-uraa pitkin, jota Tarhapaan ala-asteenkin oppilaat hiihtävät järven kunnolla jäädyttyä. Huomasin susien tekevän kuten koirienkin, ne pissivät puiden juurille. Vaikka sudet eivät ole ihmisiä raadelleetkaan sataan vuoteen, eivät ne laumana silti vaarattomiakaan ole. Entäs, jos lapsi molisi mennyt Riuttakosken tietä ja susilauma tulee vastaan?
 
Omassa lapsuudessani ei ollut pedoista pelonvaaraakaan ja näin jo kuusivuotiaana uskalsivat vanhemmat lähettää kyseistä reittiä minu parin kilometrin päähän kaupalle, mikä silloin sijaitsi Väistön talon piharakennuksessa. Minua ei pelottanut yhtään. Ei tullut edes mieleenkään.

1.2.08

aloitteiden valmistelua

Ensi maanantaina 3.2.2008 ovat puhemiesten vaalit eduskunnassa. Tiistaina 5.2. ovat vuoden 2008 valtiopäivien avajaiset.
Maanataina menen uhanalaisell junalla Haapamäeltä kello 6.21 lähtien Helsinkiin. Se saapuu Helsingin asemalle kello 9.25 ja heti 9.30 on pienemmän valmisteluryhmän palaveri ja 10.00 alkaa Keskustan eduskuntaryhmän kokous. Kello 12.00 ovat sitten nimenhuuto- ja lippuäänestyksinä puhemiehen ja kahden varapuhemiehen vaalit. Otaksun entisten jatkavan.
 
Viime aikoina olen käyttänyt aikaani ja energiaani aloitteiden valmisteluun. Siihen ei vain tahdo itse istuntokaudella valiokuntien ja istuntojen viedessä "kaiken ajan" jäädä sellaista mahdollisuutta kuin nyt on. Teen toimenpidealoitteita haapamäen kautta kulkevien ratojen liikenteen säilyttämisestä ja lisäämisestä. Haluan, että junat kulkevat siellä, missä ovat radat ja yhteysliikenne järjestettäisiin vaikkapa kutsutakseilla Haapamäen asemalla Multialta ja Virroilta. Jos illan Keuruun junan vaihtoyhteys etelästä saadaa aikaiseksi Haapamäellä, Multian yhteys voisi olla Keuruultakin. Alajärveltä, Soinista ja Lehtimäeltä yhteys voisi olla Ähtärin asemalle. Yleistä liikennettä ei pidä lopettaa, vaan kehittää asiakasystävälliseksi.
 
Metsän perintö- ja lahjaveron haluan lähiomaisilta poistettavaksi lähiomaisilta silloin, kun metsä on metsänhoitomaksuvelvollisuuden piirissä. Tästä jätän lakialoitteen maanantaina. Valmisteilla on myös kirjallinen kysymys viranomaisverkon (VIRVE) toimivuuden takaamisesta sekä yhteistyöstä sosiaali- ja terveyssektorin kanssa. Ruotsissa työtä tehneiden kaksinkertainen verotus on yhä ongelma, joka ei vain ala korjautua. Tästäkin monet ovat aivan äskettäin kertoneet huolensa. Haluan kuulla kansalaisten asioita elän eri asioista. Kiitos esille tuoduista arjen ja elämän kysymyksistä!