31.10.08

Pyhäinpäivän aikaan 2008

Tätä kirjoitettaessa ovat vielä pyhäinpäivän aattoillan myöhäishetket. Olen iltapäivällä sytyttänyt Multialla Sinervän hautausmaalla isäni Sulo Oinosen haudalle kaksi muistokynttilää. Olen ajatuksissisani valmistautunut huomenna pyhäinpäivänä Haapamäen hautausmaalla karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä pidettävää puhettani varten. Isäni haudalla käynti oli yksi osa tuota. Hän oli syntynyt Jaakkimassa ja asunut ennen sotia Lumivaarassa.
 
Lainasin Keuruun kirjastosta kaksi kirjaa, joista toivoin saavani jotain utta puhettani varten varten. Toisen teema 0n "Uhrattu nuoruus", Sodassa koettua ja toinen käsittelee luovutettuun alueeseen kuuluneita Suomenlahden ulkosaaria. Kirjan nimi on "Kotisaaret". Täällä Haapamäellä tai lähiseuduilla ei taida enää olla ketään, joka olisi kotoisin noilta saarilta. Aiemmin tunsin erään kunnianarvoisassa iässä olleen vanhuksen, joka oli kotoisin Seiskarin saarelta. Nuo Suomenlahden ulkosaaret ovat aina kiehtoneet ajatuksiani. Elämä niillä on ollut erilaista kuin muualla. Sitten saarten jouduttua rauhansopimuksessa Neuvostoliitolle, ne ikäänkuin vajosivat mereen. Niille ei päässyt eikä niistä puhuttu. Toiveet Suursaarelle pääsystäkin ovat olleet lyhytaikaisia. Kuitenkin nuo saaret silti yhä edelleen ovat.
 
Onko tässä pyhäinpäivän sanomaa? Kuolema katkaisee elämän. Se katoaa. Mutta Jumalalle elämän antajalle se on tallella. On ajallinen historia, joka aikanaan häipyy ja katoaa. Mutta on Jumalan todellisuus, joka on suurempi omat ajatuksemme. Kotkan edustalta voi nähdä hyvällä säällä Suursaaren piirteet. Johanneksen Ilmestyskirja Raamatussa piirtää meille kuin kuvastimeen näköaloja taivaasta. Sitä emme täältä näe, mutta tiedämme, että siellä on kaikki hyvin. Olemme kahden maan kansalaiset. Elämme täällä ajassa, mutta Jeesuksen Kristuksen tähden uskovalla on taivaan kansalaisuus. Pyhät ovat perillä. Tavalliset ihmiset, jotka ovat turvautuneet Jumalaan ja Hänen armoonsa. Heidät Jeesus julistaa vuorisaarnassaan autuaiksi. Tuo teksti luetaan aina pyhäinpäivän jumalanpalveluksessa.
 
Minulle pyhäinpäivä merkitsee paljon. Tässä ajassa kuljemme kuin liikenteessä lähivaloilla ajaen, mutta kristittyinä meillä saa olla myös kaukovalot. Tästä teemasta saarnasi vuosia sitten jo edesmennyt Nuorten keskuksen pääsihteeri Matti E.Pitkänen Keuruun kirkosssa.
Hän on perillä. Minä ja sinä lukijani, me teemme matkaa. Armo kantaa perille.

29.10.08

Kiitos äänestäjilleni!

Kunnallisvaalien nyt ollessa ohi on aika mitä suurimpiin Kiitoksiin äänestäjilleni! Kiitos! Saadut 408 ääntä velvoittavat. Haluan yrittää parhaani edelleen. Hyvässä yhteistyössä tehdään se, mitä parhaiten voidaan tehdä. Toivon, että eri asioissa pidetään näissäkin merkeissä yhteyttä.
 
Kiitos!

25.10.08

Pohjoismaiden Neuvoston 60. yleiskokoukseen Helsingissä 26-29.10.2008

Omassa eduskuntatyössäni kansainvälisyyttä edustaa Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenyys. Päättyvän viikon keskiviikkoaamulla oli eduskunnassa yleiskokousasioita valmistellen Suomen valtuuskunnan kokous. Ellei PN:n yleiskokousta olisi, saisin maakunnallisen työn ja omien asioiden viikon alkavasta viikosta. Kun kokous on nyt Helsingissä ja itse kokousten osalta eduskuntatalossa, ei tarvitse lähteä ulkomaille. Helsinki on aina lähellä verrattuna muihin naapurimaihinkin. Maanantai-iltana tulen vielä Helsingistä Keuruulle kaupunginvaltuustoseminaariin.
 
Huomenillalla selviävät myös kunnallisvaalien tulokset. Saa nähdä jatkuuko valtuustotyöni. Sen päättävät äänestäjät. Pohjoismaiden Neuvoston kokousten yhteydessä pidetään myös ministerineuvoston kokoukset samassa paikassa. Itämeren kysymykset tuovat uuden ajankohtaisuuden yhdessä balttien kanssa PN:n työskentelyyn. Yleiskokouksen yhteydessä pidetään myös valiokuntien kokoukset. Minun valiokuntani on elinkeinovaliokunta. Ainakin osa PN.n yleiskokouksen istunnoista tulee myös televisiosta ja eduskunnan nettitv:n kautta kaikki sen istunnot kuten eduskjunnan omatkin istunnot. Näin voit sinäkin aikasi salliessa seurata PN:n työskentelyä!
Jos et ole vielä äänestänyt Keuruun valtuustovaaleissa, olen käytettävissä edelleen numeroni 62 kautta. Kukaan ei mene ilman ääniä, minäkin tarvitsen!

21.10.08

Kunnallisvaalit lähenevät kohti vaalipäivää

Tämä vuosi on kunnallisvaalivuosi. Olen ehdokkaana Keuruun kaupunginvaltuustoon. Harkitsin pitkään osallistumista. Päädyin pyynnöistä ehdokkuuteen. Toisaalta kansanedustajan maakunnallisen työn kannalta olisi enempi aikaa moniin tarvittaviin menoihin enempi, jos ei olisi mukana kunnalliselämässä. Toisaalta kansanedustaja on hyvä tuntea myös se tuska ja vaiva, joka on kunnissa ihmisten perustarpeiden hoitamisesta. Tämän vuoksi harkinnan jälkeen annoin suostumukseni ehdokkuudelle.
 
Kun nyt sitten olen ehdokas, haluan tietenkin tulla valituksi valtuustoon. Tällä hetkellä olen Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.
Vaalinumeroni 62 toivottavasti saa riittävästi ääniä. Itse olen jo käynuyt sunnuntaina Haapamäellä ennakkoon äänestämässä. Jos et ole vielä äänestänyt ja sinulla on äänioikeus Keuruulla, haluan olla käytettävissäsi tulevallekin vaalikaudelle.
 
Tervehtien
 
Lauri Oinonen

16.10.08

Terveyspalvelut on saatava läheltä

Lääkäri-, hammaslääkäri-, neuvola- ja muut terveyspalvelut ovat kansalaisten kannalta perusasioita koko Keuruulla, jotka on turvattava. Näiden palvelujen nopea saatavuus lähipalveluina odotetaan olevan perusasia terveydenhuollossa. Lapsiperheiden ja vanhusten turvallisen arjen suojaamiseksi on terveyspalvelut säilytettävä lähellä ja palveluajat on pidettävä riittävinä. Ajanvarauskäytäntöjen tulee olla asiakkaille helppoja ja nyt olemassa olevat epäkohdat on poistettava.
Haapamäen terveysaseman lääkäri-, hammaslääkäri-, neuvola-, ja laboratorionäytteidenottopalvelut on palautettava. Nämä koskevat myös Pihlajaveden ja koko läntisen Keuruun tarpeita. On mieletöntä, että koululaiset joutuvat käymään Haapamäeltä Keuruun terveysasemalla ja mm. vanhemmat joutuvat kyyditsemään työajallaan. Tässä kyse on myös koululaisten työpäivän turvallisuudesta ja ajankäytöstä. Muille terveyskeskusasiakkaille tulee tarpeettomasti matkakuluja ja erityisesti vanhuksille ja invalideille ylimääräisiä vaikeuksia asiointimatkoilla. Perusteet Haapamäen palveluille ovat kiistattomat.
Yö- ja viikonloppupäivystykset eivät saa etääntyä, koska avuntarve on usein yllättävä. Ambulanssin välitön saatavuus on taattava. Vanhusten kotihoidon toiminnoista on pidettävä huolta ja öisin on saatava apua läheltä. Itse kukin tarvitsee terveyspalveluja ja siksi niiden on oltava toimivia.

5.10.08

mikkelinpäivänä 2008

Tänään on kalenterissa ja kirkkovuodessa mikkelinpäivä. Perinteisesti seurakunnissa  mikkelinpäivänä vietetään perhekirkkoja ja lasten jumalanpalveluksia. Pyhyäivän sanomaan kuuluvat lapset elämän ja uskovan esikuvana sekä Jumalan sanansaattajat enkelit. Olisin tänään saarnassa odottanut käsiteltävän hieman enemmän enkeleitä, koska niillä on väkevä sija Raamatussa ja juuri mikkelinpäivänä teemee on perinteisesti aina käsitelty. Enkelit ovat todellisuutta, jonka Jumala on luonut. Näin on ihan riippumatta siitä, olemmeko nähneet kenties enkeleitä vai ei tai kokeneet enkeleiden toimintaa ja varjelusta vai ei. Enkelit ovat Raamatun todellisuutta ja luomisen todelllisuutta. Meidän havainnointimme ja näkökykymme ja ymmärryksemme on rajoitettua. Jumalan todellisuus on enenmmän ja paljon enemmän.
 
Mikkelinpäivänä vietettiin tänään Haapamäen kirkossa myös maatalousväen kirkkopyhää. Yleensä se on ollut hieman myöhemmin syksyllä, kiitospäivänä. Nyt se oli mikkelinpäivänä. Olisin kaivannut sinänsä hyvin valmistellussa kuulemassani saarnassa hieman myös sen teeman käsittelyä, jota maatalousväen kirkkopyhä olisi antanut. Teema oli toki esillä virsissä ja rukouksissa. Ainakin kirkkoväen ajatukset muistivat myös tuota teemaa. Monet kuulijoista olivat nykyisiä tai entisiä maanviljelijöitä. Liturgisesti on toki oikein olla Kirkkokäsikirjalle ja sen teksteille uskollisia ensisijaisesti.
 
Tänäkin vuonna on aihetta kiitokseen vuoden sadosta. kiitos myös uutispuurosta ja kirkkokahveista jumalanpalveluksen Haapamäen maatalousväelle. Teette siunattua työtä vaaliessanne kirkkopyhän perinnettä. Jatkukoon tämä niin kauan kuin kylväminen ja leikkaaminenkin!