Vastinetta yleisönosastoon Kiinnostuneelle
On hyvä, että Raamatun aihepiiri kiinnostaa ja halutaan käydä keskustelua. Nimimerkkiä kiinnostava 2.Moos.21:7 kuuluu nykykäännöksessä:"Jos joku myy tyttärensä orjattareksi, tyttö ei pääse vapaaksi niin kuin miesorjat." Kolmisen vuosituhatta sitten juutalaisyhteisössä orjan asema oli ilmeisesti parempi kuin myöhemmin sanalla ymmärretään ja olosuhteet muutoinkin olivat erilaiset. Raamatun jae kuuluu kokonaisuuteen, orjia koskevia lakeja. Voisi ajatella kyseessä olevan otteen kolmen vuosituhannen takaisesta työelämän laista.
Tuolloin orjalla oli toimeentulo isäntänsä palveluksessa, jos olisi lähtenyt tästä pois, olisi nainen menettänyt itse asiassa kaiken. Miehen asema oli parempi. Seuraavat jakeet 8-12 selventävät juutalaisten kolmen vuosituhannen työelälakia lisää ja naisen tuolloisia oikeuksia. Julmalta näyttävä yksittäinen jae erillään asiayhteydestään ja historiallisesta kehyksestään ei anna kuvaa Jumalasta. Raamatun kokonaisilmoitus antaa selvän kuvan ihmistä rakastavasta Jumalasta, joka haluaa juuri heikoimpien parasta ja kuulee heikoimmatkin ajatukset. Jumala on asettanut ihmiselle ja ihmiskunnalle tehtävän toimia rakkauden kaksoiskäskyn mukaan lähimmäisensä parhaaksi.
Uuden liiton ja kristinuskon myötä naisen asema parani Jeesuksen opetuksen myötä alkuseurakunnassa ja vainotun kirkon aikana kristittyjen parissa. Kun kristinusko tuli 300 luvulla valtakunnanuskonnoksi Rooman valtakunnassa, orjuus poistettiin, naisen asema parani ja sunnuntaista tuli lepopäivä. Näin kristinusko pääsi vaikuttamaan yhteiskunnassa ja luomaan yhteiskunnallista arvopohjaa koko kristikunnan alueelle. Tälle länsimaiselle ja kristilliseltä arvopohjalta nousevalle perustalle rakentuu 1900-luvun puolivälin YK:n ihmisoikeuksien julistuskin. Valitettavasti se ei vain toteudu kaikkialla. Mutta työ jatkuu ja kristillisen sanoman ja lähimmäisenrakkauden eteenpäin vieminen on entistäkin tärkeämpää. Se on rauhattoman maailman ainoa toivo.
Lauri Oinonen