Oikea linja voitti hallituksen metsäpolitiikassa
Suomalaiseen metsätalouteen ja erityisesti yksityismetsiin kohdistui vaarallinen uhka hyviltä kuulostavien suojelun ja monimuotoisuuden sanojen varjolla. Keskustelussa, missä ympäristön ja luonnonsuojelun nimissä puututtiin omistusoikeudesta enemmälti piittaamatta yksityismetsien käyttöön, ylitettiin kirkkaasti kaikki tosiasiat noissa voimakkaasti esitetyissä yksipuolisissa vaatimuksissa.
Keskustelussa unohtui jo lähtökohdissaan tosiasia, että jo nyt kaikessa metsien käsittelytoimissa nämä on jo otettu varsin vahvastikin huomioon. Lähtökohta on metsien uudistaminen ja metsien hoidossa otetaan jo metsälain 10 pykälän perusteella erittäin hyvin huomioon luontokohteet ja metsänomistajan omilla kustannuksilla hakkuurajoituksien muodossa.
Edelleen metsiin jätetään nykyään jättöpuita pystyyn. Milloinkahan nämä selkeinä ukkosenjohdattimina alkavat sytyttää metsäpaloja? Milloinkahan luontoretkeilijät jäävät kaatuvan jättöpuun alle niitä koputellessaan, halatessaan tai telttaillessaan maastossa. Itse ainakin varoisin noiden luo menemistä enemmälti. Metsurien työmaillakin nuo jättöpuiksi jätettävät ovat turvallisuusriski ja pyritään ottamaan vaaratekijöinä huomioon suojakypäriäkin käytettäessä.
Muutama vuosikymmen sitten metsäasiantuntijat ankarastikin varoittivat lahoavan puun jättämisestä metsään tuholaisriskien vuoksi pienissäkin määrissä ja naapurimaassamme Ruotsissa tuon kerrottiin olevan kokonaan kiellettyäkin. Ollaankohan nyt suojelunormeissa jättö- ja lahopuun osalta jo menty liian pitkälle? Metsiin jää aina oksissa ja kannoissa puuainesta, vaikka niitä yritettäisiin kerätäkin. Jääkö nyt juurikäävän vaurioittamaa puuainesta tuhoamaan uuttakin puuston kasvua?
Näin vahvasti pelkään käyvän omien havaintojeni mukaan. Jo pienissäkin kuusentaimisissa on merkkejä tästä. Joten hoitona voi olla vain se, että kaikki kuusi pois noilta alueilta ja mahdollisimman nopeasti. Suojellaanko nyt yltiöpäisillä ohjeilla metsiä tuhoavia tauteja ja tuholaisia?
Haluan asiasta käytävän vakavaa keskustelua.
Onneksi hallitus on tehnyt oikean ratkaisun metsien suojelu-, ennallistamis- ja monimuotoisuusasioissa. Olen ollut myös aktiivisesti yhteyksissä maa- ja metsätalousministeriin ja ministeriön virkahenkilöihin. Tämä nykyisen hallituksen linja on ajettava myös muuttamattomana EU:ssakin läpi. Vaikuttamistyöni uusien meppien osalta on jo alkanutkin. Suomessa osataan ainakin metsäasiat maailman parhaiten. Osaltani olen jo tänään täyttänyt netissä tulevan syksyn MHY-vaalien ehdokaslomakkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti