31.12.07

Uudenvuoden aattoiltana

Tänään uudenvuoden aattona kävin multialla tarkistamassa naapurini kanssa syntymäkotini ja naapurini Kattilaniemen rajapyykit. Tulevana kevätkesänä tehdään ilmakuvaus ja valkoiset ristikjot on pyydetty laittamaan rajapyykkien paikoille.
Tiesin, missä rajapyykit ovat, vaikka ruoho ja Multianjoen kevät tulvat tuovat aina lietettä rajapyykkien päälle. Kyseessä ovat oikein vanhanajan kivirauniopyykit, jollaisia joskus 1900-luvun alussa ja aiemmin on rajojen nurkkamerkeiksi rakennettu.
 
Joen pehmeällä rannalla ja tulvien tuodessa maata isokin kiviraunio vuosikymmenten saatossa vajoaa maahan ja joki tuo uutta maata tilalle. Mutta rautakangella koettaen pyykit löytyivät. Tästä jää muisto naapurilleni Ahti Papinaholle ja minulle vuosikymmenten päähän uudenvuodenaatosta 2007 käytäessä vuoteen 2008. Vastaava muisto on koulupoika-ajoilta 1960, jolloin rakennettiin Riuttakosken yhteistä maitolaituria. Tuolle maitolaiturille oli kolme tilaa lähettämässä maitoja. rakennettu työ palveli 1980-luvulle saakka. Tuhansiin nousevat ne kerrat, kun toin käsikärryillä kotimme navetan maitohuoneesta tonkkia maitolaiturille. Äitini on on tuonut vielä useammin aina vuoteen 1978 , jolloin meillä oli lypsykarjaa. Tuolloin äitini pääsi ansaitsemalleen, mutta kovin pienelle MYEL-eläkkeelle. Itse asiassa naispuoliselle viljelijälle, joka leskenä vei taloa eteenpäin olisi hyvinkin perustellusti kuulunut isännän eläke. Mutta perin pieneksi emännän eläkkeeksi tulos jäi. Näissä asioissa olisi paljon korjattavaa.
 
Olen Multialla koettanut tehdä raivaushommia moottorisahan kanssa laitumena palvelleen pellon reunalla. Tietenkin pellon laidassa on piikkilanka-aita "siellä jossakin".Vaikka aika hyvin pystyn piikkilangat paikantamaan, on moottorisahan terä hyvä "piikkilangan etsijä"!
 
Nyyt uudenvuodenaattona päättyy minun asevelvollisuusurani reservissä. Vuodet ovat joutuneet tähän määrään minulla ja muillakin 1947 syntyneillä. Hetki sitten olimme kutsunnoissa ja sitten kohta alokkaita ja varusmiehiä. Mihin ihmeeseen onkaan aika joutunut? Tätäkin pohtiessa on eräänlaisella rajapyykillä. Työni maanpuolustuksen hyväksi jatkuu erityisesti eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenenä. Huomenna uudenvuodenpäivänä osallistun Helsingissä puolustusministerin uudenvuoden vastaanotolle. Yleensä olen kohdannut siellä monia Keuruun varuskunnan aiempia komentajiakin. Tilaisuudessa on mukana puolustusvoimien komentaja ja ylipäällikkökin sekä heidän edeltäjiään.
 
Uudenvuoden pamaukset paukkuvat jo kuuloetäisyydellä. Hyvää vuotta 2008 Sinulle Lukijani!

26.12.07

Tapaninpäivän iltahetkenä

Joulu on tapaninpäivän illassa. Osallistuin jouluaaton kirkkoon Haapamäellä sanakuulijana äitini, vaimomoni ja vanhemman tyttäreni kanssa. Nuorempi tytär laittoi joulupöytää iltaa varten kodissamme Haapamäellä. Olin joulun profetian ja epistolatekstin lukijana Keuruun kirkon yömessussa samoin avustin siinä ehtoollisenjaossa. Kyse on mitä ilmeisimmin Keuruun seurakunnan vuoden suurimmasta jumalanpalveluksesta osallistujamäärällä mitattuna. Joulupäivänä olin mukana Haapamäen joulukirkossa.
 
Kaikissa edellämainituissa sai myös kohdata monia tuttuja ihmisiä. Tulin Keuruun seurakunnan papiksi vuonna 1972. Monet muistot veivät jouluun 35 vuotta sitten. Silloinkin oli ns. musta joulu. Tosin Keuruulla oli hivenen lumen härmää maassa, mutta sitä ei ollut enää Mäntässä. Toimin sielläkin osa-aikaisesti pappina seurakunnan virallisena apulaisena. Joulukirkot olivat Mäntässäkin hyyvin täynnä. Ensimmäisenä pappisvuotena kirkkovuoden kierto jäi hyyvin ytksityiskohtiaankin myöten mieleen. Muistot ovat hyviä edelleen.
 
Eduskunnan joulunalusviikon ilta- ja yöistunnot vaativat myös välttämätöntä lepoa nyt pyhien aikana. Sen huomasi selvästi. Samoin kotona oli työhuone laitettava jonkinlaiseen joulukuntoon sekin, koska äitini majoittui siinä. Jouluksi olen saanut vastaanottaa eri tavoin monia jolutervehdyksiä, parhain kiitokseni niistä. Kirkkokäsikirja tuntee myös kolmannen ja neljännen joulupäivän niille annettuine teksteineen. On evankelista Johanneksen päivä ja viattomien lasten päivä. Näitä ei kovin monissakaan seurakunnissa vietetä, mutta ne ovat silti Kirkkokäsikirjassa niille annettuine Raamatun teksteineen.
 
Vaikka itse joulu on nyt juhlan osalta ohi, on varmasti joulun sanomalla suuri siunaus kaikessa, jos haluamme rakastaa lähimmäisiämme arjessa, niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Näin voi toteutua joululaulun ajatus joulun elämisestä joka päivä uudelleen.

22.12.07

Hyvää ja Rauhallista Joulua!

Eduskunnan vuoden 2007 istuntokausi päättyi Tuomaanpäivänä 21.12. Ennätin vielä iltajunalle kohti Haapamäkeä. Tämä kello 21.34 Haapamäelle saapuva kiskobussi oli varsin täynnä väkeä Haapamäelle astikin. Mitään perusteita ei ole sen kulun lopettamiseksi Vilppulaan, kuten VR on esittänyt. Tämän uhan torjumiseksi tein 21.12.2007 päivätyn toimenpidealoitteen, jossa esitin junayhteyden jatkumista Keuruulle, kuten asia oli vuoden 2006 syksyyn asti. Samalla vastaiskuna lakkautusuunnitelle esitin kahta junavuoroa lisää Haapamäeltä kaikkiin liikennöityihin suuntiin Tulen 2.1.2008 tekemään asiasta vielä kirjallisen kysymyksen eduskunnassa asianomaisen ministerin vastattavaksi.
 
Vaikka istunnot keskeytettiin, eduskunta laitoksena toimii. Siksi voin jättää ministerille kysymyksen istuntotauon aikanakin.
Samalla on paljon työtä työhuoneessa, jota ei kerkiä tekemään "istunto- ja valiokuntaputken" aikana, vaikka tyypillinen työssäoloaikani eduskuntatlossa on päivittäin 11-13 tuntia. Valiokunnat taustatiejen etsimisineen työllistävät, kuten pitääkin.
 
Tuomaanpäivänä tein yös kirjallisen kysymyksen siitä ongelmasta, joka on bioenergiakattiloita valmistavilla yrittäjillä. He joutuvat lomauttamaan väkeä, kun laitteiden kauppa ei käy. Syynä on esitetty tukiaratkaisujen ongelmia ostajilla. Jos Suomi haluaa täyttää bioenergiavelvoitteensa, ongelmista tulee päästä eroon.
 
Kolmas asia oli toimenpidealoite pohjoismaisen biodieseliä valmistavan laitoksen sijoittamisesta esimerkiksi vapautuneisiin
Tiwin teollisuusalueen tyhjiin tiloihin ja tyhjentyneille tonteille. Toinen harkitsemiskelpoinen paikka olisi Haapamäen risteysasemayhdyskunta hyvien junakuljetusten äärellä. Myös Tiwin tehdasalue on aivan radan vieressä. Kuljetukset ovat tärkeä asia tässä yhteydessä. Tiwin aluetta kohdanneitten työpaikkamenetysten vuoksi on erittäin perusteltua sijoittaa biodiesellaitos esittämälläni tavalla.
 
Työhuone kotona kaipaa paljon aikaa, jotta sinne saapuisi joulu. Juhla Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymän merkeissä on kuitenkin edessä. Juhla saa tulla nytkin arkeen. Niin se tuli kerran ensimmäisenäkin jouluna Beetlehemissä.
Todellisen joulun tekee meidän Jumalamme. Älkäämme antako joulustressin ahdistaa, vaan eläkäämme todeksi evankeliumin vapautta. Hyvää ja Siunattua Joulua Sinulle Lukijani ja kaikille niille, jotka ovat Sinulle tärkeitä lähellä tai kaukana!
 
 

15.12.07

3.adventtisunnuntaina

Joulua valmistava aika kristikunnassa on adventtiaikaa. Se on tarkoitettu hiuljentymisen ja vakavoitumisen ajaksi. Siksi kirkkovuoden väri on violetti, katumuksen ja parannuksen teon väri kirkkojen alttareilla. Kuinkahan me muistamme tämän?
Luin parin viikon takaista Sana- lehteä. Siin nykyinen edustajakollega Juha Mieto kertoi uskostaan jo nuoruudestaan lähtien. Oli hyvin mielenkiintoista lukea, kuinka paljolti samanlainen on näkemyksemme ollut uskonasioiden kohdallakin jo nuoruudestamme lähtien. Urheilukilpailumatkoillakin Juha Mieto suuntais askeleet muutaman kaverin kanssa myös kirkkoon.
Tämä on oikein hyvä tieto.
 
Kirkossa kannattaa koettaa käydä säännöllisestikin. Jokainen kirkonkäynti antaa kävijälleen. kaikkein eniten juuri ne käynnit, joiden eteen on pitänyt hieman ponnistella, että on tullut lähdetyksi. Muistan 3. adventtisunnuntain lukioajoiltani. Oli lumipyry, mutta halusin lähteä polkupyörällä ajamaan Multina kirkkoon. Jotkut luulivat, että minua pakotettiin äitini toimesta. Näin ei tehty. Minä halusin mennä kirkkoon juuri silloinkin, kun luulin, että kovin monet eivät lähde. Muistan yli 40 vuoden takaa melko hyvin vielä tuon sunnuntain saarnankin ajatuksia. Kolmas adventtisunnuntai on "tientekosunnuntai"  Joulun Herralle. Johannes Kastaja peloton erämaan profeetta kehottakaa meitäkin tekemään tietä Herralle elämässämme käydessämme jouluun. Kyse on elämässä tärkeästä asiasta, kikä ei saa jäädä muiden hyvien ja ehkäpä tarpeellstenkin varjoon. Hyvää adventtiaikaa kohti joulua!

11.12.07

Itsenäisyyspäivän jälken

Joulukuun kuudes oli Suomen 90-vuotisen itsenäisyyden juhlapäivä. Itse olen halunnut olla kansanedustajana aina mukana Helsingin tuomiokirkon ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa. Näin nytkin. Koen, että tämä on osoitus arvopohjasta, jolle haluan eduskuntatyöni rakentaa. Vastaanotto tasavallan presidentin linnassa on jo yhdeksännellä kerralla jonkinlaista rutiinia. Tuskinpa enää kukaan tuttukaan on kiinnostunut juuri vaimoni Seijan tai minun näkemisestä, kuten oli ensi kerroilla. Minä haluan pukeutua papin virkapukuun, koska se on merkki elämän kutsumuksesta myös kansanedustajana. Pidän tärkeänä, että papin virkapukua nähdään muidenkin piispojen yllä tapahtumassa. Vaimoni haluaa pukeutua yksinkertaisen vaatimattomasti. Puvuilla esittäytyminen on hänelle vierasta, asiallisuus tilanteen mukaan on riittävää.
 
Oma isäni vietti joulukuun kuudetta Kollaalla talvisodan aikana. Suomalaiset olivat vetäytyneet taistellen Hyrsylän mutkasta Suojärveltä Näätäjoen kautta ja nopea pikalinnoittaminen oli tehtävissä juoksuhautojen kaivamisella Kollaanjoen maastoon. Taistelukuvaaja otti legendaarisia kuvia lumipukuisista miehistä, Näitä kuvia on nyttemmin esillä. Eräässä niissä on isänikin ihan edessä. Tilanne kuvassa on vielä rauhallinen, mutta seuraavina päivinä sota jälleen jatkui. Kollaan rintama kesti talvisodan loppuun asti 13.3.1940 saakka kovien uhrausten kautta. isänkin haavoittui 6.3.1940 Ulismaisissa.
 
Me saamme tehdä työtä rauhan aikana isänmaan hyväksi. Yrittäkäämme parhaamme.

30.11.07

30.11.2007, talvisodan alkamisesta 68 vuotta

Tänään 30 marraskuuta 2007 on tullut 68 vuotta talviodan alkamisesta. isäni Sulo Oinonen oli tuolloin suojajoukoissa itärajan pinnassa Aarne Juutilaisen, "Marokon kauhun" komppaniassa. Heti aamuhämärissä he joutuivat kohtaamaan rajan ylittäneen hyökkääjän joukot. Yksi miehistä oli sanonut: "Eihän sitä hentiä ihmistä ampua" ja noussut ylös ikäänkuin pysäyttämään hyökkääjiä. Heti tämän jälkeen hän oli kaatunut kuolleeksi ammuttuna maahan. Asetovereilla ei ollut epäselvää, kuinka menetellä. Jokaisen taisteltava niillä aseilla, mitä oli annettu.
 
Karjalan miehet olivat aivan etulinjassa. Heidät oli kutsuttu jo lokakuussa ylimääräisiin kertausharjoituksiin, jotka 68 vuotta sitten muuttuivat sodaksi. Kaikki eivät enää uskoneet sodan mahdollisuuteen, siksi jo evakuoituja siviili-ihmisiä oli päästetty kotiseuduilleen. Tämä oli monille kohtalokasta, Hyrsylän mutkassa useita aina pariin tuhanteen siviiliin asti jäi hyökkääjien vangiksi. kovien vaiheiden jälkeen he pääsivät vapaiksi vasta talvisodan jälkeen.
 
Kunnia viime sotien veteraaneille. Tänään laskettu seppele Mannerheimin ratsastajapatsaan äärellä teki kunniaa viime sotien sukupolvelle.

25.11.07

PN:n edustajana Riikassa Latviassa

Tervehdys Baltian maiden ja Pohjoismaiden Neuvoston yhteisestä kokouksesta Latviasta!
Kuluneen viikon lopussa olin ainoana Suomen eduskunnan ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan edustajana Latviassa sen pääkaupungissa Riikassa Baltian maiden, EU:n ja Pohjoismaiden Neuvoston yhteisessä kokoontumisessa.
Teemana oli eriyisesti EU:n naapuruuspolitiikka. Näissä merkeissä paikalla olivat puheenvuorojen käyttäjinä mm. Georgian, Moldovian, Armenian, Azerbeitzanin ja Valko-Venäjän ulkoministerit tai varaulkoministerit. Lisäksi mukan oli WEU:n edustajia.
 
Euroopan Unioni haluaa luoda aktiivisesti kontakteja naapurustoon lähemmäs ja kauas. Mukan oli myös Egyptin ulkoministeriön johtava virkamies. Hämmästyttävää näytti olevan kaikkien edellämainittujen tahojen halukkuus yhteistyöhön eri tavoilla EU:n kanssa. Huomattavaa oli se, että paikalla oli edelläkerrotulla tavalla korkean tason vaikuttajia  myös Kaukasukselta Mustanmeren ja Kaspianmeren väliseltä alueelta osinTurkin tuolta puolen.
 
Baltian maiden Neuvosto on vakiinnuttanut asemansa ja kokoontunee ainakin pari kertaa vuodessa. Diplomaattikuntaa ja mediaa oli runsaasti paikalla. Suomen edustus oli  minun v.s. kansainvälistenasian neuvoksen Tapio Pekkolan varassa. Viime mainittu on kokenut diplomaatti, joka on liikkunut maailmalla paljon mm. Paavo Lipposen kanssa. Diplomaattisella ja suhdetoimintatasolla Baltian maat, Viro., Latvia ja Liettua ovat nähdäkseni erittäin hyvin ja nopeasti vahvistaneet asemansa itsenäisinä kansakuntina muiden joukossa. Tämä oli minulle merkittävä havainto. Toisin olivat asiat vielä vajaat kaksi vuosikymmentä sitten. Tuolloisista ajoista kertoo järkyttävää kieltään Riikassa oleva miehitysmuseo.
 
Tiesin, että Latviassa ja Riikassa on käymässä syyslomallaan myös Keuruun seurakunnan työntekijöitä. Ilman sovittua suunnitelmaa kohtasin Riikan Pietarin kirkossa! Minulla oli ennakko-oletus, että jossakin heitä tapaan. Näin miellyttävästi myös kävikin! Kun Latviassa menee kirkkoon muulloin kuin jumalanpalvelusaikana kannattaa varata muutama lati (hieman euroa arvokkaampi valuutta) mukaan, sillä kirkkoihin on pääsymaksu. Tällä tavalla pidetään osaltaa kirkkoja yllä. Uudelleen itsenäistymisen jälkeen seurakunnat ovat vähävaraisia ja rahaa tarvitaan. Mielelläni maksoin pääsymaksut. Latvia on lähellä sijaitseva maa, jossa kannattaa käydä myös turistina. Nyt kokousmatkalla ei aikaa turismille jäänyt paitsi käyntiin kolmessa lähellä sijainneeessa kirkossa.
 
Ehkä jotkut kolumnini lukijoista saattavat muistaa 1990-luvun alusta Suomessa ja myös Keuruulla, Jyväskylässä ja Äänekoskella vierailleen valtavan upean kuoron "Sindi Putnu Darz", "Kansallinen Lintutarha".  Tuolloin keväällä 1990 heidän ensi käynnillään latviassa oli unelma itsenäisyydestä. Nyt unelma on ollut pian kaksi vuosikymmentä jo totta. Rakkaus isänmaata kohtaan on silti elävä, sen havaitsi Itsenäisyysmonumentin äärelle tuoduista valtavista kukkamääristä nytkin.
Vanha kirkkorukous pyytää ja opettaa meillekin:" Tee meidät vapautemme arvoisiksi."

19.11.07

Maanantai-iltana 19.11.2007

Tänään vahvistui jo eilen tullut tieto TEHY:n lakkouhan päättymisestä. Kaikille ja ennen kaikkea potilaille ja hoitoa tarvitseville on hyvä, että uhannutta lakkoa ei tullut. Lakkoon valmistautumisesta on jo ennättänyt tulla tiettyjä kuluja, mutta nämä ovat vähäistä sen rinnalla, mitä kaikkea lakko olisi merkinnyt.
 
Hoitajille palkankorotus on ansaittu ja he myös uutisten kuvissa kokivat pallkojen korotukset hyvänä. Tapasin tänään synnyinpitäjäni Multian kunnanvaltuutetun. Hänen näkökulmansa oli palkankorotusten vaikutus kunnan veroprosenttiin. Vaikka valtio tulisi kunnille apuun, kuten pidän aivan välttämättömänä, paineet jo muutonkin kireään kunnallistalouteen ovat kovat. Lakonuhan aikana suuri yleisö ainakin mediassa antoi lupaukset verojen korottamiselle, kunhan vain hoitajille saadaan palkkoja korotettua. Onko mieli sama, kun verot sitten nousevat. Sama paine aivan varmasti terveyspalvelujen maksuihin. Tällöin pidettävä määrätietoisesti huolta, että eläkeläiset ja muut pienituloiset eivät joutuisi  nyt tapahtuneiden palkankorotusten maksajiksi.
 
Pitäisi etsiä keinoja estää ylisuurten optioiden ja osinkojen maksua valtion yhtiöiden osalta. Jotain saataisiin tuoltakin.Olisiko viisasta tinkiä valtion velan lyhentämisestä? Ts. tehdä lainaa
hoitoalan paremman palkkatason puolesta, olisiko tämä ratkaisu? Entä kuinka hoidamme muut
palkkojen korotyukset niille ryhmille, jotka aivan selvästi jäävät nyt suhteellisesti palkkakuoppiin? Nämä ovat tulevaisuuden ja jo lähitulevaisuuden asioita. Viisaita neuvoja otan mielelläni vastaan osoitteella: lauri.oinonen@eduskunta.fi

Helpottava uutinen

Nyt sunnuntai-illalla näyttää tulleen helpottava uutinen, jonka mukaan TEHY:n lakon uhka olisi ohitse. Arkkiatri pelkosen ilmeestä uutisten kuvasta paistoi nyt selvä helpotus, joka oli hyvä merkki: Lakon uhka on ohi. Tunnen henkilökohtaisesti arkkiatri Pelkosen. Hän on käynyt Keuruullakin ja olen kaupungin puolesta ollut hänen vastaanottajia Keuruulla. Arkkiatri on hyvin sympaattinen ja oikeudenmukainen henkilö. Olisi ollut suuri vahinko, jo hänen arvovaltansa ei olisi auttanut sopuun.
Poliitikoilla ei ole hänen arvovaltaansa asiaan.
 
Nyt voivat ennen kaikkea sairaiden omaiset huokaista helpotuksesta. Samoin itse hoitoa tarvitsevat, vaikka kaikkein välttämättömin hoito olisikin turvattu potilasturvalailla. Silti siihenkin olisi voinut jäädä aukkoja kaikesta huolimatta. Hyvä, että tuota lakia ei nyt atrvitse ottaa käyttöön. Uskon myös hoitoalan henkilöiden palkkojen nousevan. Kuntien kannalta on välttämätöntä, että valtio kompensoi palkkojen noususta tulevan laskun täysimääräisenä kunnille. Muutoin jouduttaisiin kunnissa veroprosenttien korotuksiin. Toki valtionkin on jostakin saatava rahansa hoitajien palkkojen korotuksiin, mutta valtiolla on enempi keinoja ilman veronmaksajan lompakolla käyntiä. Huomenna saamme lisätietoja helpottavaan uutiseen liittyen.
Haluan kiittää arkkiatri Pelkosta vaikean tilanteen aiheuttaman ongelman ratkaisuun viemisestä.

11.11.07

Isänpäivän illalla

Tänään sunnuntaina on ollut isänpäivä. olin mukana Multian kirkon jumalanpalveluksessa aamupäivällä. Sen jälkeen päivä jatkui Multian Marttojen isänpäivälounaalla Multian seurakuntakodilla. Tapasin useita tuttuja henkilöitä, he olivat odottaneet, että tulen tapani mukaan tähän tapahtumaan.Tarkistin myös, että edellisiltana Multian Sinervän hautausmaalla isäni haudalle sytyttämäni kynttilä oli palamassa. Multian Riuttakoskella oli hieman talvisempaa kuin Haapamäellä. Purstinvuori oli jälleen upea näky. Vuoren huippu oli lumisten puiden peittämä ja muualla vuoren rinteillä ja alaosassa puut olivat lumettomat, tummanvihreä kuusimetsä vielä kesäasussaan.
 
Huomenna maanantaina on poikkeuksellisesti istuntopäivä eduskunnassa. Kello 14.00 alkava täysistunto tulee televiosta suorana lähetyksenä ykköskanavalta. Maanatait ovat normaalisti maakunta- ja kuntapäiviä, nyt tämä on otettu täysistuntokäyttöön ja sama tapahtuu joulukuussa ennen joulua maanantaipäiville. Olen saanut erittäin paljon sähköposteja TEHY:n lakkohanketta ja irtisanomisia koskien sekä nämä peilattuna hallituksen esitykseen hoidon takaamisesta myös työtaistelun alan henkilöiden irtisanoutumisten aikana. Mielipiteitä on lähetetty kahteen suuntaan , puolesta ja vastaan hallituksen esitystä kohtaan ja samalla hoidoistaaan huolestuneet ovat voimakkaasti vaatineet hallitukselta toimia hoitojen jatkumiseksi. Näin tuleekin tapahtumaan, sillä hallituksen esitys on menossa eteenpäin nopealla aikataulullaan.
 
Mielestäni tärkeintä on turvata hoidot ja hoitajien palkkoja on voitava myös korottaa palkkakauopastaan, joka on pitkäaikaisen jälkeenjääneisyyden suuri epäkohta. Alalle on saatava lisää myös lisää väkeä. Jo nyt on pulaa hoitajista, mihin joudummekaan, jos hoito- ja hoivatyön palkkoihin ei tällä vaalikaudella saataisi kunnon korotuksia.

9.11.07

Perjantai-iltana 9.11.2007

Tervehdys eduskunnasta! Kello on 21.25. Juuri päättyi eduskunnan täysistunto, jossa keskeisin asia oli hallituksen esitys välttämän hoidon saamisesta mahdollisen hoitotyön lakon aikana. Eräät eduskunnan valiokunnat kokoontuvat myös viikonlopun aikana, jotta eduskunta pääsee  maanantaina ylimääräisessä täysistunnossa käsittelemään kiireellisen ja välttämättömän hoidon turvaamista mahdollisen lakon aikana.
 
Tuusulan Jokelan koulun erittäin ikävät tapahtumat ovat antaneet tumman sävynsä koko loppuviikkoon. Haluan myötätunnolla ajatella, heitä kaikkia jotka menettivät läheisensä järkyttävällä tavalla.
 
Huomenna lauantaina toimitan synnyinseurakuntani Multian kirkossa kunnioitetun emännän ja monen lapsen äidin hautaansiunaamisen omaisten pyynnöstä. Vastaavalla tavalla palvelen kaksi viikkoa myöhemmin samassa paikassa multialaisen miehen siunaustilaisuudessa. Pidän arvokkaana asiana, että tutut henkilöt haluavat osoittaa luottamusta näissä ainutkertaisissa tehtävissä. Antakoon ikiaikojen Jumala voimaa näihin hetkiin niin omaisille kuin minullekin.

7.11.07

Suomen historian murheellisin koulupäivä 7.11.2007

Tämä päivä, keskiviikko 7.11.2007 jää historiaan Suomen murheellisimpana koulupäivänä. Uutiset Tuusulan kunnan Jokelan koululta ovat järkyttäneet jokaista. Suurin suru on niissä perheissä, joita kuolemat ovat koskettaneet. Haluan lausua heille syvän osanottoni, vaikka en taida tuntea ilmeisesti henkilökohtaisesti heistä ketään, sillä en heti muista ketään tuttua tuolta alueelta.
 
Tarkemmat uutiset kertovat lisää tapahtumien kulusta. Syvimpiä syitä ei välttämättä saada koskaan selville. Olin tänään mukana hallituksen tiedonantotilaisuudessa eduskunnan auditoriossa. Tämän ovat tiedotusvälineet välittäneet tänä iltana.
Eduskunnassa puhemies Sauli Niinistö teki oikean päätöksen keskeyttää istunto ja siirtää laaja-alainen kansainvälistä kriisinhallintapolitiikkaa käsittelevä keskustelu ensi viikkoon.
 
Olemme tämän surullisen tapahtuman johdosta monien kysymyksien edessä. Suuri sana eri kysymysten kohdalla on: MIKSI?
Vastauksia eri kysymyksiin ei ole helppoa saada. Mutta toivon, että kysymyksiä silti esitetään, kun niitä jaksetaan tehdä. Esimerkiksi, olisiko poliisi voinut tehdä jotain toisin? Olisiko poliisin hyökkäys heti sisälle vielä voinut pelastaa ihmishenkiä vai olisiko tullut poliisiuhrejakin?
 
Ihailen koulun opettajien ja oppilaiden toimia ennalta-aavistamattomassa tilanteessa. Mitä olisi ollut surmansa saaneilla kerrottavaa tapahtumasta? Olivatko he kenties urhollisesti estämässä tapahtumia ja saivat surmansa sankareina? Koulun rehtori varmaan yritti henkensä hinnalla torjua tapahtumia. Suruliputus kautta Suomen huomenna 8.11.2007 kertoo tapahtuman syvästä viillosta suomalaiseen yhteiskuntaa.

3.11.07

Pyhäinpäivän iltana 2007

Tänään on pyhäinpäivä, joka on joutunut jo illan pimeäksi. Aamulla annoin äidilleni kirkkokyydin Keuruun kirkkoon, jossa olin itsekin mukana. Jumalanpalveluksen jälkeen osallistuin Keuruun vanhan kirkon puistossa Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkille ja sankarihaudoille osoitettuun kunniakäyntiin. Paikalla puhui Pioneeri- ja Suojelukoulun johtaja  majuri Marko Alamäki. Hän on karjalaista sukua, isoisänsä Jalmari Alamäki perusti sotien jälkeen maatilan Karjalassa menettämänsä tilalle Haukilammille Haapamäen tuntumaan.
 
Osallstuin myös vaimoni kanssa Haapamäen iltapäpäiväjumalanpalvelukseen Haapamäen kirkossa. Alttarille sytytettiin 23 kynttilää, jotka muistuttivat edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneista seurakuntalaisistamme. He olivat tulleet minulle yli 35 Haapamäen vuoteni aikana tutuiksi. Muistan heitä siunaten ja kiittäen. Ensi lauantaina toimitan kouluvuosieni luokkatoverin äidin hautaansiunaamisen Multian kirkossa. Minulla on yleensä vapaaehtoisesti talkooperiaatteella toimitettavia kirkollisia toimituksia aina päivämäärilleen sovittuina kalenterissa. Koen luottamuksen osoituksena jokaisen toimituspyynnön. Haluan täyttää toivomukset jos suinkin mahdollista. Yleensä saan ajat soviteltua.
 
Ensi lauantaille olisi ollut kutsu Äetsään, jossa olisi ollut entisen Kiikan-keikyän yhteiskoulun 50-vuotisjuhlat. olin koulussa uskonnon tuntiopettajana lukuvuoden 1971-1972. Nyt palvelen synnyinseurakuntani kirkossa koko ikäni tuntemani talon emännän työn tehneen henkilön viimeisellä matkalla. Pyhäinpäivä muistuttaa, että yhdyskuntamme on taivaassa.

2.11.07

Terveiset PN:n kokouksesta Oslosta!

59. Pohjoismaiden neuvoston Oslon kokous on taas pidetty ja kotiutuminen edessä!

Puheita pidettiin paljon ja omalta osaltani toin esille kaksi mielestäni erittäin tärkeää asiaa suomalaisten kannalta. Yhdessä kollegani kansanedustaja Tuula Peltosen kanssa otimme puheissamme esille vetoomuksen maailman puhtaimman ruuan puolesta. Tällä tarkoitan tietenkin suomalaista ruokaa. Vetosimme kaikkien pohjoismaiden tuen säilymisen puolesta, joka tarkoittaa ns. 141 Maataloustuen jatkamista. Kyseessä on kuluttajan kannalta erittäin tärkeä asia, sillä  tuen avulla turvataan maataloustuotanto Etelä-Suomessa.

Toinen tärkeä asia, josta edelleen kollega Peltosen kanssa puhuimme, on kaksinkertainen eläkeverotus Ruotsissa työnsä tehneiden ja takaisin suomeen muuttaneiden eläkeläisten kohdalla.

Menneiden vuosikymmenien aikana Suomesta siirryttiin hyvin runsaasti erityisesti Ruotsiin töihin. Yhä useammat näistä ihmisistä ovat palanneet tai suunnittelevat paluuta Suomeen. Ongelmaksi onkin muodostunut  Suomessa ankarampi eläkkeisiin kohdistuva verotus kuin esim. Ruotsissa. Epäkohta johtaa kohtuuttomaan verotukseen ja estää monien paluumuuttoa tai jopa saa palaamaan Suomesta takaisin Ruotsiin. Asia tulisi korjata hyvin pian. Turvallisen ja puhtaan kotimaan puolesta on taisteltava kaikilla foorumeilla! Hyvää alkavaa viikonloppua jokaiselle!

26.10.07

Perintöveron poistosssa alkuun

Tänään perjantaina oli  eduskunnan täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä peintöveron poistaminen 1. veroluokassa eli lähiomaisilta 20 000 euron perittävään omaisuuteen asti. Tämä on hyvä alku. Vaaliohjelmassani oli paljon suurempi tavoite. Mutta tätä kohti voi pyrkiä, kun pää oikeaan suuntaan on nyt saatu avattua.
 
Laki tarvitsee vielä toisen käsittelyn hyväksynnän, mutta se on muodollisuus. Eilen torstai-illalla käyttämäni kaksi täysistuntopuheenvuoroa asiasta löytyvät selaamalla eduskunnan sivujani. Tänään perjantaina otin myös vastaan Itä-Suomen ja pohjois-Karjalan lähetystöä yöpikajunaliikenteen palauttamisesta Joensuuhun. Kannatan asiaa. Näin saisimme myös Keski-Suomen kautta kulkevan yöpikajunaliikenteen takaisin.

18.10.07

Torstain terveiset

Kepa vieraili tänään Eduskunnassa

 

Tervehdys kaikille jälleen täältä Arkadianmäeltä! Viikko on taasen vierähtänyt hurjaa vauhtia ja päivä alkoi tärkeällä asialla, eli kehitysyhteistyön merkeissä. Jos jollekin kyseinen järjestö on nimeltään vieras niin kerrottakoon, että Kepa on  kehitysyhteistyöstä kiinnostuneiden kansalaisjärjestöjen kattojärjestö. Suomella on pitkä historia kehitys-yhteistyöstä ja monia hyviä asioita on saatu aikaiseksi ja Suomen tulee edelleen myös pyrkiä parantamaan kehitysavun kohdentamista lisäämällä vähiten kehittyneille ja Afrikan maille menevän avun osuutta. Sain olla myös vastaanottamassa Suomen lähetysseuran adressia, jossa vedottiin maailmankaupan muuttamista köyhien viljelijöiden edun mukaisesti.

Ahneus riistää köyhiä ja olemme täällä yltäkylläisyyden keskellä vastuussa jo kaupan hyllyjen valintojen edessä. On oikein eettisesti, että valitsemme niitä tuotteita, joiden ostovaikutus toteutuu siten, että köyhien maiden viljelijät saavat enemmän tuloja kovasta työstään.   Globalisaation edetessä vauhdilla on kuluttajalla yhä enemmän valtaa vaikuttaa ostoillaan oikeudenmukaisuuden ja ympäristöystävällisyyden puolesta.

Tällaiset järjestöt kuin Kepa pitävät huolen myös siitä, että tietoa on tarjolla, jos on vaikkapa kaupan hyllyllä vaikea valita, jos ei tiedä tuotteen alkuperästä ja tuotantoon liittyvistä eettisistä seikoista. lisää tietoa osoitteessa www.kepa.fi ja www.mission.fi .

Toivorikasta torstaita kaikille!

16.10.07

Talvirenkaat vai ei vielä?

Tämä aika vuodesta on sitä aikaa, jolloin ei oikein osaa sanoa, tulisiko jo laittaa talvirenkaat vai  ei auton alle. Omaan ajokkiini vaihdoin talvirenkaat jo alle koska kesärenkaiden pito näytti kyseenalaiselta. Laillisuuden renkaat toki vielä täyttivätkin, mutta katsastusmiehet olivat jo kesällä huomauttaneet minulle renkaiden pidon vähentyneen. Siksi teinkin homman hyvissä ajoin ja vaihdoin talvirenkaat alle. Tosin puolet kyseisistä talvirenkaista saavat vaihtua uusiin talven aikana, koska lukuisat ajokilometrit ovat niitä rajusti höylänneet.

 

Ajan vuosittain keskimäärin 40.000 kilometriä ja vaalivuotena vielä enemmän, joka tarkoittaa n. 70000 kilometriä. Tällä tavoin Keski-Suomen teiden kunto tulee hyvin testatuksi ja tutuksi kautta maakunnan. Kun minulle soitetaan jostakin tieongelmasta, voin todeta oman kokemukseni kyseisellä tiellä. Tiedän myös sen, että maakuntamme tieverkoston ylläpitoon ja kunnostamiseen tarvitaan kipeästi lisää rahaa. Jo pelkästään liikenneturvallisuus vaatii tätä. Turvallisuudesta ei tulisi tinkiä. Onnettomuudet tulevat kalliiksi ihmishenkien menetyksien lisäksi.

 

Lisäksi on muistettava, että tärkein toimija turvallisuuden kannalta on aina tiellä liikkuva itse.

Liian usein näkee niitä, jotka liikenteessä ottavat hurjia riskejä ajamalla ylinopeutta ja tekemällä liian täpäriä ohituksia. Turvavälin muistaminen tuntuu myös unohtuneen monilta. Olisi muistettava, että vaaratilanteessa turvaväli voi pelastaa hengen ja vakavalta loukkaantumiselta.

 

Nopeus ja reaktiokyky on laskettavissa ja näitä fysiikan lakeja olisi hyvä kunnioittaa liikenteessä. Ne, jotka  kuvittelevat olevansa muita parempia autoilijoita saavat muistaa, että liikenteessä tulisi ottaa silloin entistä tarkemmin myös nuo "huonommat" kuskit huomioon ja noudattaa onnettomuuksia ennaltaehkäisevää liikennekäyttäytymistä.

 

Liian kova kiire kun  saattaa pysäyttää matkan ja ajan lopullisesti. Hurjastelu ei ole sen arvoista, että laitetaan elämä peliin!

 

Toivotan kaikille turvallista ja mukavaa ajomatkaa - Ollaan ihmisiksi siellä ratin takana!

15.10.07

Radio Keski-Suomi haastattelee

Menen tänään maanantaina Jyväskylään Radio keski-Suomen haastateltavaksi tavanomaiseen maakuntamme kansanedustajien vuorohaastatteluun. Kuka on toisena haastateltavana, en vielä tiedä kuten en ntiedä aihettakaan. Se on luvattu kertoa paikalla. Ohjelma lähetetään yleisölle tiistaiaamulla. Ajankohta on vain sellainen, että itse en ole koskaan ollut tilaisuudessa kunntelemaan.
 
Aiemmin haastattelut tehtiin tiistaiaamuisin Jyväskylän lentoasemalla. Silloinkaan ne eivät tulleet suorina lähetyksinä. Haastattelu tehtiin puolen tuntia ennen lähetystä ja talteenotettu tuli ulos, haastateltavien tehdessä matkaa. Jos olet tilaisuudessa tiistaiaamuisin ennen kahdeksaa, niin Radio keski-Suomen taajuudella voi kuulla ajankohtaista eduskunnan alkavalta viikolta eri edustajien haastattelujen kautta.

13.10.07

Haapamäen yhteiskoulun 100-vuotishistoriikki kannattaa lukea

Perjantai-illalla eduskunnan viikolta kotiin tultua huomasin saaneeni tilaamani Haapamäen yhteiskoulun 100-vuotishistoriikin. Marku Järvinen on onnistunut hienosti historiikin teossa. Onnitteluni! Kirjassa on kuvia, jotka elävöittävät asiaa. Historiikki osoittaa se, kuinka aktiivisesti kehittyvä Haapamäen yhteiskoulu ja erityisesti sen lukio ovat olleet kuluneen kymmenvuotiskauden aikana. Löytyyköhän Suomesta toista yhtä innovatiivista lukiota?
 
Rehtori Laila Laaksonen, opettajat ja koulun ystävät yhdessä kylän ja yrittäjien kanssa ovat tehneet todella hienon työn lukion kehittämiseksi. Tältä pohjalta olisi ollut kehitettävä lyukiota osana Haapamäen yhteiskoulua. Jatkuvat uhat lakkauttamiseksi estivät myönteisen oppilaskehityksen. Keuruun kaupungin kannattaisi vieläkin harkita osan lukiotoiminnan sijoittamisesta Haapamäelle. Voisi olla yksi lukio, joka toimisi kahdessa paikassa. Haapamäellä on tiloja. Uutta ja kallista ei tarvitsisi ainakaan tätä varten rakentaa. Olen tehnyt syyskuussa eduskunnassa myös talousarvioaloitteen lukiotominnan uudelleen kehitettynä palauttamiseksi Haapamäelle.

9.10.07

Tervehdys PN:n Liettuan matkalta

Olin nyt maanantaina ja tiistaina takaisin tullen Liettuassa Vilnassa Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan edustajana ilmastokysymyksiä käsittelevässä seminaarissa. Mukan oli osallistujia kaikista Baltian maista sekä useita parlamentaarikkoja Valko-Venäjältä. Viime mainitun maan osallistujat olivat pääosin opposition edustajia, mutta mukana oli myös yksi hallituspuolueenkin edustaja.
 
Oma osuuteni oli eilen iltapäivällä Suomen puheenvuoron pitäminen. Asiani oli suomalaisen bioenergian esilletuominen. Erityisesti korostin uusiutuvan puuenergian monia käyttötapoja. En ole aiemmin Liettuassa käynyt, mutta lentokoneesta katsoen maassa näytti olevan enemmän metsiä kuin olin olettanut.
 
Iltapäiväksi ennätin eduskuntaan sekä täysistuntoon että myös tapaamaan yrittäjäyhdistys Kipinän edustajia Jyväskylästä.
Heill oli voimakasta ja tärkeää asiaa liittyen niihin katkeriin kokemuksiin, joita 1990-luvun lama pankkikriisi aiheuttivat. Nyt tulisi heidän asioihinsa saada myönteinen huomio päätöstyen teossa.

6.10.07

Opettajien päivä ja syntymäpäiviä

Eilen perjantai-illalla olin mukana Jyväskylässä maailman opettajien päivän maakunnallisessa vietossa. Opettajat tekevät tärkeää työtä kaikilla koulutuksen sektoreilla kaikenikäisten parissa. Todella lastentarhasta  kaikkien koluvaiheiden kautta aina ikääntyneiden yliopistoon asti. Tunnustus opettajille! He tarvitsevat kansanedustajienkin  tuen työhönsä!
 
Tänään lauantaina yritin olla Multialla aamupäivällä traktorin kanssa töissä. Aikaansaannoksia tuli, mutta ei toivottuja. Heti alkuunsa meni työntövarsi poikki hitsatusta liitoskohdasta ja kohta myöhemmin nivelakseli. Kuka arvaa, mitä työtä yritin tehdä? Vastauksen voi lähettää sähköpostilla: lauri.oinonen@eduskunta.fi.
 
Epäonnistuneen työnteon yrityksen jälkeen olivatkin vuorossa kolmet syntymäpäivät. Maakuntamme ministerin Mauri Pekkarisen 60-vuotispäivät aloittivat. Vein entisen kaupunginsihteerin, kunnallisneuvos Olli Haapasen kanssa Keuruun kaupungin onnittelut ja kohta perään olin viemässä Keski-Suomen kansanedustajien tervehdystä kollegoitteni kera. Sitten oli äitini lähinaapurin Sylvi Viitasen 85 vuotispäivillä Keuruun keskustassa uudessa ravintola Mirjamissa ja kunniatehtäväni oli juhlapuheen pito. Kolmas merkkipäivien viettäjä oli 60-vuotias Ahonen, keuruulaisen urheilun suuri vaikuttaja.
 

4.10.07

Merenkulkuseminaarista

Osallistuin liikenne- ja viestintävaliokunnan varajäsenen ominaisuudessa merenkulkuseminaariin. Sisämaan miehellekin oli hyviä asioita kuultavaksi. Suomi on eurooppalaisesta näkökulmasta saari, vaikka vahvasti tunnemme asuvammekin Suomenniemellä. Tuonti ja vienti tapahtuu noin 80 prosenttisesti meritse.
 
Tällöin olisi hyvin tärkeää se, että meillä olisi suomalainen kauppalaivasto. Se työllistäisi ja takaisi merenkulkualan jatkossakin. Nyt kuitenkin vain noin 40% tunnista ja noin 18% viennistä tapahtuu Suomen lipun alla. Tämä ei ole hyvä. Minä haluan katsoa asioita aina myös huoltovarmuuden kannalta. Kotimaisuus on silloin parasta niin ruuan tuotannossa, sokerissa kuin merenkulussakin.

30.9.07

Maanantain kokous Keski-Suomen talolla

Maanantaina on Keski-Suomen talolla keskisuomalaisten kansanedustajien kokous. Esilletulevat lasten hyvinvoinnin ajankohtaiset haasteet. näitä esittelee lapsiasiainvaltuutettu Maria-Kaisa Aula. Hän valottaa myös omaa tehtäväkenttäänsä. Maria-Kaisa Aula on ollut itsekin kansanedustaja Lapin vaalipiristä. Olin samaan aikaan eduskunnassa vaalikauden 1999-2002.
 
Muita asioita kansanedustajakokouksessamme Jyväskylässä ovat sosiaalipalvelut kuntien muutosprosesseissa. AQlalla halutaan keski-Syuomesta valtakunnallisen osaamisen kärki. Asiaa esittelee erikoistutkija Liisa Heinämäki. Lisäksi käymme tutustumassa nuoreten taidetyöpajaan Kyllikinkatu 1:ssä Jyväskylässä.
 
Illalla olen Keuruun kaupungin paikallisliikennetyöryhmän kokouksen puheenjohtajana kaupungintalollamme. Haluaisin parempaa paikallisliikennettä kuin, mitä budjettimme voi tarjota. Eduskunnassa olen lukuisia kertoja esittänyt arvonlisäveron poistoa matkalipuista ja liikenteenharjoittajille verovapaata polttoainetta. Näin voitaisiin pitää lippujen hinnat ja liikenteen harjoittajien kulut alempina. Tämä lisäisi joukkoliikennettä ja sen käyttöä. Näin väitän.

28.9.07

perjantai-illalla 28.9.07

Eduskunnan viikko on jälleen takanapäin ja vaihtunut maakunnallisen toiminnan viikonlopuksi. Tänään meillä keskisuomalaisilla kansanedustajilla oli vieraina AKAVA:n keskisuomalaisia edustajia. Kiitos vierailustanne! Huomenna lauantaina lähden karstulaan kunnan 140-vuotisjuhliin viemään maakuntamme kansanedustajien tervehdystä. Aamulla haluan osallistua Keuruun sankarihaudoilla sotaveteraaniren kunnianosoitukseen kello 9.00.
 
En pidä hyvänä ajatusta supistaa sodan ajalle varattua armeijaamme 250 000 sotilaaseen. Tämä joukko voisi olla tosin paras valmiusjoukko. Mutta yli 40-vuotiailla on paljon tehtävää kotirintaman puolustuksessa. Siksi nämä joukot, jotka muodostuvat hieman varttuneimmista tulee säilyttää. Nelikymppinen on monessa asiassa parhaimmassa toimintakunnossa! Vielä iäkkäämmillekin tulee tarjota halutessaan tehtäviä maanpuolustuksessa iästä riippumatta. Paikallisjoukkojen merkitys on paikallistuntemuksessa ja maanpuolustustahdossa!

27.9.07

torstain tunnelmia

Viikko on torstai-iltapäivässä. Maanantaina ja tiistaina olin Pohjoismaiden Neuvoston valiokuntakokouksissa Göteborgissa. Olen tällä vaalikaudella toiminut PN.n puheenjohtajiston jäsenenä. Ajankohtainen kysymys on mm. se, kenestä tulee ensi vuoden PN:n presidentti ja varapresidentti ensi vuodelle Suomen vuorolla.
 
Tänään torstaina on eduskunnan täysistunnossa suullisen kyselytunnin jälkeen lähetekeskustelussa lakialoitteeni, jolla haluan edistää metsänomistajien omatoimisuutta metsienhoidossa. Lakialoitteeni tähtää veronalennuksee, jos puu myydään käteis- tai hankintakaupalla. Moni haluaisi tehdä enemmän töitä metsissä, mutt 28% myyntivero jo kertaalleen pinta-alaverotusta kohteesta on omiaan viemaan haluja puunmyyntiä kohtaan. Aktiivisella verohelpotuskäytännöllä pidettäisiin parhaiten huolta maan puuhuollosta. Tämä olisi myös oikeudenmukaista kaksinkeratsisen verotuksen eliminoimiseksi.

19.9.07

Budjettipuheeseen valmistautuessa

Tänään keskiviikkona saatan saada eilen varaamani talousarviokeskustelun puheenvuoroni. Aihe on elänyt mielessäni kaiken aikaa riippuen täysistuntosalissa käydystä keskustelusta. Yleensä pyrin puheenvuoroillani salityöskentelyn ajankohtaisuuteen tai sitten haluan virittää uuden näkökulman käsiteltävään asiaan.
 
Talousarvion suhteen niin istuntosalin puheenvuoro(i)ssani kuin tulevana perjantaina jättämissäni talousarvioaloitteissani haluan puuttua niihin asioihin, jotka eivät ole muilla tavoilla menossa tai käsiteltävänä. Minulle tärkeitä ovat ne asiat, jotka ovat ihmisten arkea ja elämää lähellä.

14.9.07

perjantai-iltana 14.9.07

Eduskunnan syyskauden ensimmäinen istuntoviikko on takanapäin. Vaikka täysistunnot ovat vielä melko lyhyet, ovat valiokunnat työskennelleet jo täysillä. Sivistysvaliokunnassa oli opetusministeri Sarkomaa esittelemässä opetushallinnon kehittämissuunnitemaa "Kesua" tuleville vuosille. Eräs ongelma on nuorten hälyttävän suuri syrjäytyminen. Maassamme on ikäluokassa 18-24 vuotiaiden joukossa noin 40 000 syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa.
Määrä on enemmän vuotuinen asevelvollisten ikäluokka.
 
Aamukahdeksalta asiasta toivat huonsa esille myös erityisoppilaitosten rehtorit valiokuntamme jäsenille. Kun maahan vaaditaan vierasmaalaisia työntekijöitä, pitäisi myös lujasta koettaa saada oma nuori väkemme kiinni työhön ja opiskeluun. Tällä olisi vain myönteisiä seurauksia.

12.9.07

istunnot ja valiokunnat vauhdissa

Tänä vuonna eduskunnan varsinainen syysistuntokausi alkoi poikkeuksellisen myöhään 11.9.2007. Tätä on toki edeltänyt tärkeä maakunnallinen työn vaihe. On erittäin tärkeää saada tietää maakunnan, kuntien ja ihmisten ajatuksia, odotuksia ja toiveita mahdollisimman paljon. Tähän on istuntokauden ja valiokuntatyön aikana liian vähän mahdollisuuksia.
 
Koska vaalikauden alussa hallituksen esityksiä ei vielä ole kovin paljon, täysistunto- ja valiokuntatyö painottuu EU-asioihin. Näitä tuntuu riittävän kyllä aina. Samoin olisi myös tilaisuus edustajien aloitteiden parempaan käsittelyyn kuin tuonnempana on mahdollisuuksia. Huomenna liikennevaliokunnassa tulee esille yksi juhannuksen alla tekemäni toiminpidealoite. Aloitteet ja kyselyni löytyvät tutkimalla eduskunnan sivuja ja menemällä minun kohdalle ja edelleen valtiopäivätoimiin ja näitä selailemalla.
 
Valtion budjettikirja on juuri tullut työpöydälleni. Lyhyt silmäily osoittaa sen noudattavan elokuussa esille tulleita linjauksia.
Tänään keskiviikkona sivistysvaliokunta vieraili Kuntaliitossa ajankohatisten asioiden merkeissä. Kuntaliitolla oli paljon evästettävää mm. luokkakoon pienentämiseksi ja opinto-ohjauksen parantamiseksi. Minulla oli tilsaisuus myös tavata tuttuja ihmisiä kuntamarkkinoiden vilinässä. Kinnalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ilpo Leppänen jätti minulle kuntansa ajankohtaisista asioista muistion.
 
Iltapäivällä Keski-Suomen kansanedustajien vieraina oli maakuntamme työttömien yhdistysten edustajia. Heillä on vakava ja aiheellkinen huoli toiminnan rahojen loppumisesta kesken vuotta. Ensi viikolla palaamme asiaan, kun mm. Pirjo-Liisa Junttila  Jyväskylän työttämien yhdistyksen vetäjänä tulee hoitelemaan kanssamme asioita mm. ministeriöihin päin. Toivon myönteistä tulosta, koska ns. kolmas sektori on jo sinällään tärkeä ja tekee kaikin tavoin merkittävää työtä.

10.9.07

maanantai-iltana 10.9.2007

Tulin juuri Keuruun kaupunginhallituksen kokouksesta. Olen kokenut hyväksi sen, että kansanedustajana olen mukana myös kunnallisissa asioissa. Ainakaan minä en tietäisi mitään siitä reaalitodellisuudesta, jossa meitä ihmisiä llähellä olevia päätöksiä tehdään, ellen olisi itse mukana. Kuntapäättäjän työ ei ole helppoa. Tuntuu, että kaikesta on tingittävä. Jatkuvasti on kohtuutonta painetta saada yhä vähemmällä panostuksella yhä enemmän. Tämä ei voi onnistua, etteikö jossakin jouduttaisi kärsimään. Työtekijät ovat jo pitkään olleet kestokyvyn rajoilla. Palveluja on myös jouduttu vähentämään.
 
Siksi valtion on tunnustettava ihmisten perustarpeet ja osoitettava kunnille rahaa niiden hoitamiseen. Aion tuoda tätä yhä edelleen esille kaikessa eduskuntatyössäni. Ihminen on aina kaikkien päätösten takana, eivät numerot.

26.8.07

Nopeasti kuluneet 45 vuotta

Tänään sunnuntaina tuli kuluneeksi päivälleen 45 vuotta isäni Sulo oinosen hautaansiunaamisesta Multian hautausmaalla. Osallistuin tänään Multian kirkossa jumalanpalvelukseen, jonka toimitti lääninrovasti, Multian kirkkoherra Seppo Rahkonen. Muistot 45 vuoden takaa olivat läheisesti  mielessä. Sytytin isäni muistolle lähetyskynttelikköön kaksi kynttilää toisen itseni ja toisen äitini puolesta, joka korkea iän ja tällä hetkellä vaivaavan sairauden vuoksi ei mukaani Multian kirkkoon. Minulle sunnuntain jumalanpalvelukseen osallistuminen on luonnollinen jokapyhäinen asia.
 
Tänään Multialla oli myös Multian kotiseutumuseon  50-vuotisjuhla. Kotiseutuneuvos Kalevi Hakasalolle erityisesti ja häöen apuväelleen kuuluu kiitos synnynpitäjäni museon upeasta hoidosta. Jo kansakoulupoikana sain käydä koululuokan vierailulla museossa. Olen käynyt toki välilläkin, mutta nyt sain olla mukana juhlavierailulla.
Jokainen kotiseutumuseo on arvokas Nykyisyttä voi ymmärtää, kun katsoo kunnioittavasti historiaan. Eduskunnassa olen myös sivistysvaliokunnan varsinainen jäsen.Valiokunnan monimuotoiseen toimialaan kuuluvat myös museot. Kansallismuseossa olemme mm. vuoden aikana käyneetkin. Kotiseutumuseossa käynti antoi monia ajatuksia myös valiokuntatyötä varten.

24.8.07

Kansanedustajan etätyötä maakunnasta

Sähköiset työvälineet ovat käteviä. Pystyn kotitietokoneellani tekemään samaa työtä kuin eduskunnan työhuoneenkin pöydän äärellä! Tämähän ei ole mitään uutta, mutta totta! Sähköposteja tulee entistä enemmän vuosi vuoden jälkeen. Aikaa myös menee niiden parissa yhä enemmän. Luen itse ne kaikki ja myös itse vastaan niihin.
 
Tämä kansanedustajan työn osuus käy kotoa käsin ja mahdolliustaa maakunnallisen työn samalla. Eilen oli noissa merkeissä taas mm. Jyväskylässä. Ihmettelen uutisointia Keuruun viiulutehtaan lopettamisesta, koska pidän niitä vielä ennenaikaisina. Uskon lujasti, että onnistumme saamaan tehtaalle jatkajan, jos nykyinen omistaja ei halua nettotulosta tuottavaa yksikköään pitää. Positiivisin purjein eteenpäin tässäkin asiassa.

21.8.07

MAAKUNNALLISEN TYYÖN AKTIIVISTA AIKAA

Kansanedustajan kesä on aktiivista maakunnallisen työn aikaa. Näissämerkeissä jo tämän kesän aikana on autoni mittariin kertynyt liki 10 000 kilometriä. Kansanedustajina emme ole virkamiehiä, joiden työn ainoastaan Helsingissä. Työtä ja tärkeää sellaista on myös maakunnassa. Koko valtakunta on myös työaluettamme. Tänään tiistaina kävin Vaajakoskella Streestech Oy:n vieraana EK:n järjestämäälä kansanedustajan yritysvierailulla. Keski-Suomessa on maailmantason huippuosaamista. Tämä on hyvä ja kansanedustajan on hyvä tietää tästäkin.
 
Monipuolinen tieto ja kokemus on kansaedustajan työssä hyväksi. monet asiat näkee parhaiten käymällä paikan päällä. Viime perjantaina kävin Ylivieskassa Ruukin tehtailla, mjoilla tehdään mm. teräspalkkisiltoja. Viime lauantaina olin Saarijärvellä metsänhoitoyhdistys Metson tapahtumassa. Kaikissa tilanteissa voi tavata myös monia tuttuja ihmisiä ja tutustua uusiin eri alojen vaikuttajiin. kiitos ystävällisille vierailujen isännille!

13.8.07

Kiitos onnitteluista!

Kiitos onnitteluista!
 
Kiitos jokaiselle syntymäpäiväonnitteluista!

Tuntui hyvältä, että näin monet teistä miistitte minua! Yhdessä jaksamme myös juhlan jälkeen arjessa.
 
Kiitos!
 
Lauri Oinonen

9.8.07

Syntymäpäivät 60 vuotta ja tuntoja 45 vuoden takaa

Tänään on yhdeksäs elokuuta 2007. Huomenna ovat syntymäpäiväni nimipäivänäni. Haluan viettää ne huomenna ihan lähipiirissä samoillen isoisäni peltoja äitini syntymäkodin tanhuvilla Kalajoen varrella Ylivieskassa. Se on minulle juhlaa! Saan olla niillä paikoilla, joilla aura on kyntänyt suomalaista peltoa leivän ja toimeentulon saamiseksi. Käyn isovanhempieni haudalla ja lyhyt hetki läheisten kanssa äitini syntymäkodissa on juhla arjen keskellä.
 
Lauantaiksi palaan Keuruulle toimittamaan ylioppilasluokkatoverini pyynnöstä hänen tätinsä hautaansiunaamisen Keuruun siunauskappelissa. Menomatkalla Pohjanmaalle koukkaan eduskunnan työhuoneeni kautta mm.katsomassa sinne tulleet postit, joita ei ole käännetty Keski-Suomeen. Avustajalleni jätän myös muutamia tehtäviä. Tänään torstaina tulee 45 vuotta isäni kuolemasta kodissamme Multian Riuttakoskella. Kesä 1962 oli hyvin sateinen, korjuutöistä pelloilla ei tahtonut mitään. Isäni kuoli yllättäen keuhkoveritulppaan.
 
Olin hakemassa Multian apteekista hänelle lääkkeitä, kun apteekkari tuli takahuoneesta ja sanoi: Lääkkeitä ei enää tarvita, tohtori on mennyt teille kotiin, mene nyt kiireesti kotiin". Oli näet sovittu, että apteekista soitetaan lääkärille, jotta haen oikeat lääkkeet. Mutta heti kotoa lähdettyäni oli äitini havainnut isäni tilanteen ja kutsunut lääkärin kotiimme. Tuolloin Multialla oli kaksi lääkäriä, Mäki-Mattilan pariskunta. Käytäntö oli myös lääkärin saanti kotiin. Sateisella soratiellä näin Markku pekolan taksin voimakkaat jäljet, kun auto oli syöksynyt kotimme kohti.
 
Tuolloin15-vuotissyntymäpäiväni saatoin äitini ja naapurien kanssa isämme Multian kappelille Sinervän hautausmaalle odottamaan hautaansiunaamisen päivää. Multian pappilassa rovasti Risto Ruskokiven sitten sovittiin hautaansiunaaminen sunnuntaille 26.8.1962 jumalanpalveluksen jälkeen avoimen haudan äärelle paikalle, jossa isäni oli edellissuntaina ollut saattamassa kummitätiään hänen viimeisellä matkallaan.

30.7.07

Englannista Suomeen Keuruulle ja Hankasalmelle

Olin viikon englannin kielen intensiivikurssilla Lontoossa. Hyvin tarpeellinen kokemus kielen puhumisen ja kuulemisen ymmärtämisen huollon kannalta. Eduskuntatyössä on monia tilanteita minullakin, joissa tarvitaan kielitaitoa vaikka virallisissa tilanteissa ovat toki tulkit tehtävissään. Keuruun yhteiskoulussa aikoinaan englannin opettajani Anni Äijälä sanoi, että jos haluaa kansanedustajaksi, hän tarvitsee kielitaitoa. Opettajani oli oikeassa.
 
Tultuani kansanedustajaksi vuonna 1999 puheenjohtaja Esko Aho sanoi uusille kansanedustajille, että hyvä kielitaito on välttämätöntä eduskuntatyössä. Varsinaisen istuntokauden aikana haluan keskittyä työhön eduskunnassa ja ainakaan minulla ei tahdo löytyä silloin sitä mahdollisuutta kielen huoltoon, mitä asiaan tarvitaan.
 
Suomeen palattuani palvelin Haapamäellä ansiokkaan ja hienon talonemännän työn tehneen henkilön hautaansiunaamisessa ja muistohetkessä. Sunnuntaina olin Hankasalmella Kärkkäälän nuorisoseuran 90-vuotisjuhlan puhujana. Järjestäjät olivat kaikkineen tehneet hyvän juhlan, jonka eteen harjoiteltu monia ohjelmanumeroita. Kiitos kylänväelle vaivannäöstä! Tällaiset juhlat ovat osoitus, että kylät, maaseutu ja Keski-Suomi elävät!

18.7.07

18.7.2007 Metsätyöt alkuun

Tänään keskiviikkona aloitin vihdoinkin Multian Riuttakoskella tuulen kaatamien suurten kuusipuiden käsittelyn. Tuulen kaatamien puiden korjuu on hyvin tarkoin harkittavaa työtä vaarallisuutensa vuoksi. Puissa on suuria jännitevoimia ja kuusen kannot yleensä palaavat valtavalla voimallapaikoilleen, kun ne on irrotettu rungosta. Tämäkin vaara on on huomattava.
 
Myrskyn kaatamien puiden korjuu on aluillaan. Aion jatkaa työtä aina ajan antaessa myöten. Ihmiset ottavat kiitettävän ahkerasti yhteyttä eri asioissa. Viimeksi Uudestakaupungista pienituloinen eläkeläinen toi esille perintö- jua lahjaveron poistamisen tarpeen lähiomaisilta. Iäkäs 500 euroa kuukaudessa saava eläkeläinen totesi, että hän ei voi selviytyä perintöverosta, jos puoliso kuolee. Vaihtoehdoksi jäisi vain asunnon myyminen. Näin eivät asiat saa olla. Haluan tehdä voitavani perintö- ja lahjaveron poiustamisesta lähiomaisilta mahdollisimman pikaisesti.

15.7.07

15.7.2007 Heinäaikaan

Heinäkuu on jo puolivälissä. Olen yrittänyt tehdä myös kuivaheinää synnyinkjodissani Multian Riuttakoskella. Pari hehtaaria on nyt luokona kaadettuna. Mutta voi olla, että sateiden tullessa ne jäävät luomulannoitteeksi. Jos poutasää tulisi, heinistä saisi vielä oihan hyviä. Heinäseipäitä on reservissä, mutta pyrin maassa tapahtuvaan kuivaamiseen ja haravakonella tapahtuvaan kääntelyyn. Viime vuonna sateet pilaisivat heinän ja se jäi luomulannoitteeksi maahan. Osaltaa se on haitannut heinän niittoa viime kesänä ostamallani vähän käytetyllä niittokoneella, joka on tyypiltään perinteinen ns. sorminiittokone. Terälappuja ei ole vielä tänä kesänä tarvinnut uusia.
 
Kesällä on tavoitteena tehdä myös työtä metsässä. tekemistä olisi paljon. Samoin navetan katon maalaus jatkuu niidenkohtien korjaamisena, joissa sade pääsi haittaamaan tulosta viime tai toissa kesän työskentelyssä. Hyvää Heinäkuun jatkoa kaikille!

6.7.07

Kajaanissa käytiin maakuntamatkalla

Terveiset Kajaanista! Eduskunnan sivistysvaliokunta teki maakuntamatkan Kainuun liiton ja Kajaanin kaupungin vieraaksi. Minä en ennättänyt olemaan  mukana kuin kahtena päivänä. Tänään perjantaina joudun vielä lähtemään jo puoliltapäivin pois, koska huomenna lauantaina toimitan Keuruulla keskikouluaikaisten luokkatoverieni Pauli ja Taisto Pulkkisen iäkkään äidin Elma Pulkkisen hautaansiunaamisen. Samoin iltapäivällä muistohetken jälkeen toimitan Keuruun Pohjoisjärven Männistöllä ensimmäisen Keuruulla  vuonna 1972 yhdessä lehtori Raili Tenan kanssa pitämäni rippikoulun silloisen oppilaan vihkimisen sulhasensa kanssa avioliittoon. Arvostan näitä molempia henkilökohtaisia pyyntöjä ja siksi tahdon talkooperiaattella palvella.
 
Huomenna lauantaina 7.7.07 kerrotaan olevan suositun vihkipäivän, koska muodostuu numerosarja seitsemäsistä. Seitsemän on myös ihan raamatullinen täydellisyyden symboli. Elämässäme olemme vajaita, mutta Jumala armossaan tehköön sen täydelliseksi, mikä meissä on vajaata.
 
Kainuun matkalla sain kuulla kokemukset ns.Kainuun mallin toteutumisesta. Koko maakunta liittyi kunnalliselämän asioissa siten yhteen, että noin 60 % kuntien toimitehtävistä hoidetaan maakunnallisen hallintokokeilun kautta yhteisesti ilman kuntaliitoksia. Tosin Vuolijoen kunta on muutoin liittymässä Kajaaniin ja Vaalan kunta on vain osin maakunnallisessa hallintokokeilussa mukana. Mielenkiintoista oli kuulla se, että kuntien lukioverkosto on voitu turvata nykyaikaisen sähköisen etäopetuksen avulla. Näin olisi voitu esitysteni mukaan tehdä Keuruullakin ja säilyttää Haapamäen lukio kaupunkimme toisen taajaman vetovoimatekijänä!

4.7.07

Sivistysvaliokunta lähdössä Kajaaniin

 Torstaina 5.7. lähtee sivistysvaliokunta maakuntamatkalla Kajaaniin ja sen lähiympäristöön. Minä lähden aamun varhaisjunalla Haapamäeltä kello 6.13 Tampereen ja Oulun kautta kohti Kajaania. Haluan tehdä matkan junalla, koska luulen voivani junasa myös työskennellä joitakin asioita. Näin ei voi tehdä ajaessa autolla lentokentälle ja lentomatkat ovat lyhyitä, en osaa niitä käyttää tehokkaasti. Muutoin lentoreitti olisi Jyväskylästä Helsinkiin ja Helsingistä Kajaaniin. Juna tulee myös halvemmaksi eduskunnalle. Paluumatkani reitti on junalla Kajaanista Iisalmen, Pieksämäen ja Jyväskylän kautta Haapamäelle.
 
Valiokuntien maakuntamatkat ovat erittäin tärkeä ja antoisa osa eduskuntatyötä. Kun tulee paikalle, näkee ja kokee ja se on enemmän kuin mikään luento. Valiokuntamatkoilla voivat myös edustajat oppia tuntemaan toisiaan muutoinkin kuin virallisissa kokouksissa. Tämä on mielestäni hyvin tärkeä asia itse työn kannalta. Toivon joskus vastavuoroisesti saavani valiokunnan myös Keski-Suomen vierailulle.

1.7.07

heiunäkuun 1.päivänä

Vuoden loppupuolisko on nyt alkanut koittaneen heinäkuun myötä. Yllättävän noipeasti on vuosi kulunut. Tänään sunnuntaina olin Multian, Saarijärven ja Pylkönmäen rajaseudulla Kulhavuoren hengellisillä erämaajuhlilla. Lääninrovastin, Multian kirkkoherran Seppo Rahkosen pyynnöstä käytin vapaan sanan puheenvuoron. Puheeni lähtökohta oli Vanhan testamentin Saarnaajan kirjan kolmas luku. Kaikella on määräaikansa.
 
Kulhavuoressa väki oistuu kahdella jääkauden muovaamalla vuoren rinteellä. Toiselle rinteistä on rakennettu puhujakoroke, jota käytin. Ensi kerran olin Multiuan kesäteologina vuonna 1971 järjestelemässä Kulhavuoren juhlia. Sitten oien monet kerrat tehnyt saman Keuruun seurakunna työssäni. Tänään alkoi muutoin 36. vuosi Keuruun seurakunnan palveluksessa! Nyt tosin olen ollut alkuvuodesta 1999 virkavapaalla. Mutta seurakuntalaisten pyynnöstä olen talkoilla tehnyt monia kirkollisia toimituksia.
 
Ensi lauantainakin on vuorossa keskikouluaikaisten luokkatoverieni iäkkään äidin siunaus Keuruun siunauskappalissa. Samana päivänä vihin myös avioliittoon pariskunnan, morisian on ollut ensiummäisellä rippikoulullani oppilaanani kesällä 1972. Tuolloin pidimme seurakuntalehtori Raili Tenan kanssa yhdessä rippikoulua Keuruun vanhalla seurakuntakeskuksella. Aiemmin olen ollut opettajana kolmella rippikoululla Multian seurakunnassa, kesäteologina vuonna 1971 ja Multian kirkkoherran apulaisena kesäkuussa 1972 heti Lapualla olleen pappisvihmimykseni jälkeen. Papiksi vihkimisen toimitti Laupan tuomiokirkossa tuolloin nyt kevällä edesmennyt Lapuan ensimmäinen piispa Eero Lehtinen. Kunnioitan hänen muistoaan. Samoin ovat jo kaikki muutkin silloisen tuomiokapitulin jäsene siirtyneet tästä ajasta. Meidän tuolloin kanssani papeiksi vihittyjen Antti Rusaman ja Teuvo Mannilan työsarka jatkuu.

24.6.07

Juhannussunnuntai-iltana 24.6.2007

Juhannus alkaa olla takanapäin. Tänään olin Multian kirkossa sanan kuulossa. Multialla oli Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen maakunnallinen kirkkopyhä. Ystäväni Reijo Arkkila saarnasi ja seurakuntakeskuksessa oli lähetyslounaan jälkeen päiväjuhla. Osallistuin vielä iltapäivällä Keuruun Isossa Kirjassa juhannuskonferenssin päätöstapahtumaan ja olin samalla kyydin antajana. Minulle kirkjolliseen juhlaan kuuluu kristillinen sisältö. Ilman sitä juhla on vailla olemustaan.
 
Vaikka eduskunnassa on istuntotauko, se ei tarkoita lomaa. Olen Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsen ja olen valittuna sen kautta PN.n puhemiesneuvostoon. Maanantaiaamulla lähden Jyväskylästä ensimmäisellä lentovuorolla kokousmatkalle Norjaan. Kokous kestää neljä päivää ja matkat vievät vielä aikaa ohessa, joten kotia palaan vasta viikonlopuksi.
Nyt maanantaiaamulla ennätän käymään lentovuorojen välissä eduskunnassakin ja teen kirjallisen kysymyksen puolustusministerin vastattavaksi Puolustusvoimien Räjähdelaitoksen esikunnan sijoittamisesta toistaiseksi Keuruun Kalettoman osin tyhjinä oleviin tiloihin vuokratilojen asemesta. Armeijan kannattaisi mielestäni käyttää omia valmiita esikuntatilojaan omaan tarkoitukseensa vuokraamisen asemesta.
 
Seuraavlla viikolla en vieläkään pääse omien tekemättömien  omien hommien kimpppuun, sivistysvaliokunta kutsuu osaksi viikkoa Kajaaniin kotimaan maakuntamatkalle Kainuun maakuntaliiton ohjelmoimalla tavalla. Menen mukaan, jotta voisin saada valiokunnan joskus vuorollaan myös tänne Keski-Suomeen. Alkavalla viikolla on myös Pietarin päivä, jolloin viljelyssä vuodenpuolisko vaihtuu "isännän puolesta" "emännän puoleksi". Toisin sanoen kylvöjen aika naurista myöten on ohi ja nyt maa alkaa antaa satoaan. Antakoon Luojamme kaikkeen kasvun!

22.6.07

Juhannusaattoiltana

On juhannusaatto. Aamupäivällä annoin kyytiä äidilleni Multialle, jossa hän 91-vuotiaana istutti muutaman kesäkukan synnyinkotini pihapiiriin. Minä puolestani laitoin maahan loput kellarissa olleet ja itäneet perunat. sen jälkeen sain kunnian vata Keuruun kesäkisat, perinetiset juhannusaattokisat, joista on käytetty myös nimeä Herpmannin poikien muistokisat. Herpmannin pohjat olivat ison vihan aikan Keuruun kirkkoherran poikia, jotka urhoollisesti taistelivat loppuunsa asti vainolista vastaan.
 
Haluan osaltani kiittää kaikkia juhannusaaton kesäkisojen järjestelijöitä hyvin tehdysta talkootyöstä. Illalla menen kotiväen kanssa Keuruun Isoon Kirjaan. Siellä on meneillään maailman suurin hengellinen juhannusjuhla helluntailiikkeen järjestämänä. Sain tuoda keskiviikkolillan avajaisissa kotikaupunkini tervehdyksen juhlille. Huomenna juhannuksena annan äidilleni juhannuskirkkokyydin Keuruun kirkkoon ja sen jälkeen menen Saarijärven juhannusaattokisoissa tapani mukaan käymään.
Omat juhannuskokkoni Multilla jäävät polttamatta muiden menojen johdosta. Minulla on jokikokko, koskikokko ja pari peltokokkoa. Ehkäpä ne palavat syysiltojen tummuessa?
 
Hyvää Juhannusta jokaiselle!

18.6.07

Juhannuksenalusviikon maanantaina

Kesä on kiitänyt jo juhannusviikon maanantaihin. Tänään oli myös eduskuntapäivä. Joulun ja juhannuksen alla otetaan tarpeen mukaan myös maanantaipäiviä eduskuntatyön käyttöön. Yleensähän maanantait ovat maakunnallisen työn päiviä ja samalla on kansanedustajilla on mahdollisuus myös osallistua kunnalliselämään.
 
Minullakin oli tänään Keuruun kaupunginvaltuuston kokous. Vuoden alusta olen toiminut myös valtuuston puheenjohtajana. Mielestäni o n erittäin hyvä, että kansanedustajilla on kunnalliseen elämään akttista kokemusta. Ainakaan minä en tietäisi muutoin sitä kovaa realismia, jonka parissa kunnissa eletään. Juuri kunnissa joudutaan käsittelemään asioita, jotka ovat ihmisiä lähellä. Näitä kysymyksiä ovat terveyden ja sairauden hoito, hoivatyö koko laajudessaan, opetus, kaavoitus, yrityselämä ja yleensä kaikki se, mikä koskettaa ihmistä.
 
Jos kansanedustajana joutuisin ottamaan näihin asioihin kantaa ilman kunnalliselämän kokemusta ainakin minulta puuttuisi todellisen arjen paikallistuntemus. Ennätin myös valtuuston kokoukseen, Helsingistä pääsee junalla Haapamäelle nopeimmillaan kolmessa tunnissa ja yhdessä minuutissa. Autoni oli odottamassa Haapamäen asemalla matkaa Keuruun kaupungintalolle. Huomennna tiistaina taas juna vie aamukuuden jälkeen eduskuntatoimiin. Juna on ainakin minulle kaikkein vaivattomin tapa matkustaa.
 
Junassa voi työskennelläkin. Tein tänäänkin luonnoksen kirjallisesta kysymyksestä liittyen YLE:n Manne ohjelmaan televisiossa. Romaniystäväni ovat kyseisestä ohjelmasta hyvin luokkaantuneita. Avustajani kirjoittaa junassa kynällä tekemäni tekstin puhtaaksi huomenna samaan aikaan kun olen täysistunnossa.

10.6.07

Sunnuntaina 10.6.2007

Tänään sunnuntaina osallistuin kuulijana sanan jumalanpalvelukseen Keuruun kirkossa. Puoliltapäivin lähdin toimittamaan kastetta eräälle Keski-Suomen korkeimmista paikoista Keuruun ja Haapamäen välissä Honkavuorella sijaitsevalle Honkakodalle. Teen kirkollisia toimitulksia asianomaisten pyynnöistä talkootyönä aina, kun vain kalenteriini sopii. Kaste oli ensimmäinen Honkakodalla. Omistajat olivat tehneet pihalle olevaan laavuun upean alttarin tilaisuutta varten. Talvella Honkakodalla oli pidetty hääjuhlat.
 
Juhannuksen aatonaattona siunaan hautaan kunnianarvoisan elämäntyön tehneen karjalaisen miehen. Heinäkuussa odottaa Keuruun Pohjoisjärven Männistön nuorisoseuran talolla vihkiminen. Morsian oli ensimmäiseltä rippikoulultani, jonka pidin syyskesällä 1972 yhdessä seurakuntalehtori Raili Tenan kanssa Keuruun silloisella seurakuntatalolla. Kansanedustajan ja seurakuntapapin työn kuvat ovat hyvin samanlaiset. Kummassakaan ei ole työaikoja ja töitä on myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Molemmissa tehtävissä kohdataan ihmisiä elämän eri tilanteissa. Papin työ ja kokemus on mielestäni hyvä pohja kansanedustajan työlle ihmisten auttaseksi.

8.6.07

8.6.2007

Eduskunnan kuluvan kauden yhdestoistaviikko on takanapäin. Aika on nopeasti vierähtänyt kesäkuun alkuun ja kohti juhannuksen suvea. Kuluvalla viikolla eduskunnan puolustusvaliokunta vieraili Tukholmassa Ruotsin puolustusvaliokunnan vieraana. Naapurimaamme joutuu harkitsemaan sitä, että kannattaako sittenkään laskea omaa puolustusta niin alas kuin aiemmat suunnitelmat ovat olleet ja keskittyä vain kansainväliseen kriisinhallintaan. Odotan mielenkiinnolla Ruotsin tulevia linjanvetoja.
 
Kuluvalla viikolla sivistysvaliokunta ja opetusministeriön edustajat kohtasivat päiväpalaverissa ja minä valiokunnan varsinaisena jäsenenä olin mukana. Aiemmin maanantaina Keski-Suomen kansnaedustajina olimme Jyväskylän yliopiston vieraina kuulemassa ajankohtaiset asiat rehtori Aino Salliselta ja muulta yliopiston väeltä. Samoin Upseeriliitto ja Päällystöliitto kertoivat asioistaan puolustusvaliokunnan jäsenille. Eilen illalla Kuntaliitto puolestaan oli kutsunut Keskustan edustajat Kuntatalolle Helsingissa ajankohatisten kuntataloutta koskevien asioiden merkeissä. Täten monet perehtymiset eri asioihin ovat täyttäneet kuluvaa viikkoa muun eduskuntatyön ohella.
 
Sunnunatinha saan kastaa ystäväperheen toisen lapsen Keuruulla Honkakodalla, joka on rakennettu korkealle paikalle Honkavuoreen Keuruun ja Haapamäen välillä. Kirkon lähetysjuhlille Hyvinkäälle en täten ole tilaisuudessa pääsemään, vaikka vähän olin aiemmin suunnitellut sinnekin menoa. Lähetys on tärkeä asia jokaiselle kristitylle. en voin vakuuttaa myös kansanedustajan työni perusteella.

27.5.07

helluntai-iltana

Tervehdys blogini lukijat!
 
Jostakin syystä blogiini lähetetyt kirjoitukset eivät ole kirjautuneet, minkä hämmästykseni nyt huomaan. Toivon tämän menevän perille. Välille mahtuu tietokoneen vaihdokset, olisiko näillä ollut syytä. Harmittelen, että kiitokseni 6.5. olleesta kevätjuhlastani eivät liene tavoittaneet. Haluan kiittää nyt helluntai-iltana. Kiitos jokaiselle ohjelman suorittajalle, tarjoilun järjestäjälle ja juhlavieraille! Te teitte juhlan!
 
Eduskunnassa on juhlittu satavuotiasta täysistuntokäytäntöä päättyneellä viikolla. Arvostan, että juhlien olennainen osa on ollut juhlajumalanpalvelus Helsingin tuomiokirkossa. Piispa Huovisen saarnasta jäi mieleeni se, että Jumala kuulee vajavaisen ja kesken jäävän rukouksen. Esimerkkinä oli Tuntemattoman sotilaan Kariluoto, joka "höpötti" kuolevan lähettinsä vieressä Isä meidän rukousta, Jumala kuuli ja ymmärsi kaiken inhimillisen vajavuuden keskellä. Näin on meidänkin kohdallamme. Me olemme vajaat, mutta meidän kanssamme on vajaan täydelliseksi tekevä Jumala.Näillä ajatuksilla haluan tervehtiä tänään helluntai-iltana sinua lukijani. Kirkon kalenterissa laskemme nyt puolivuotta sunnuntaipäiviä helluntain jälkeen. Saamme muistaa joka päivä Jumalaa, joka tekee vajaista brukouksistamme ja vajaasta elämästäkin kelvollista.

4.5.07

Tervetuloa Juhlimaan sunnuntaina 6.5!

Ensi sunnuntaina 6.5.2007 on Keuruun lukion auditoriossa vaalieni kiitosjuhla, Keuruun Keskustan kevätjuhla.
 
Kahvitus alkaa klo 17.00 ja varsinainen tilaisuus alkaa klo 18.00.
 
Pääpuheen pitää päätoimittaja Erkkii Laatikainen ja kirkkoherra Ossi Poikonen tuo musiikillisen tervehdyksensä.Muuten musiikista vastaa Serena-kuoro.
 
Tervetuloa jokainen ja kertokaa kutsuviestiäni eteenpäin!

30.4.07

vappuaattona

Vapun aikaan on jo kolmas vappu, kun teen tyttärieni muuttoja. Isän iloa nämäkin! Satoja kilometrejä kertyy auton mittariin ja peräkärryn pakkaukset ja sitomiset vievät aikansa. Eilen järjestelin myös muutaman tunnin tavaroita ja paikkoja eduskunnan työhuoneessani. Tai ehkä paremminmin paikat saattoivat mennä epäjärjestykseen, kun toin tavaroita ek:n autotallista takaisin huoneeseeni muutaman säkillisen viime vaalikaudelta.
 
Helmikuussa en tiennyt, jatkuuko työni eduskunnassa ja tavarat olivat auton peräkärryssä muuttokunnossa Keski-Suomeen ja kotiarkistojärjestelyyn. Nyt ne ovat takaisin työhuoneessani. Varmaan viikkoja menee niiden järjestelyssä muun ektyön ohella.
Ensi sunnuntaina 6.5.2007 on Keuruun lukion auditoriossa vaalieni kiitosjuhla, Keuruun Keskustan kevätjuhla. Tervetuloa jokainen ja kertokaa kutsuviestiäni eteenpäin! Pääpuheen pitää päätoimittaja Erkkii Laatikainen:
 
Tervetuloa!
 
 

20.4.07

neljäs viikko eduskunnassa tätä kautta takana

Neljäs uuden eduskuntakauden viikko on nyt takana.  Hallitusohjelman valmistelut ryhmäntyön puitteissa täyttivät ajan ennen hallituksen ministerivalintoja. Muutoin eduskuntatyö on ollut alkulämmittelyä. Keskiviikko oli lähetekeskustelussa kaksi lakialoitettani. Ensimmäisellä halusin turvata suomalaisen puun kaupankäynnin poistamalla puunmyyntiveron kaksinkertaisuuden, mikä aiheutuu siitä, että myytävä puu on kasvanut pinta-alaverojärjestelmän aikana. Nyt myytäessä menee sitten taas täysi myyntivero 28 % kauppahinnasta. Jos tämä verotuksen kaksinkertaisuus samasta verokohteesta poistettasiin, ei yhtään tehdasta tai sahaa tarvitsisi sulkea puupulan vuoksi. Kyse Venäjän puun tuonnin ehtymisestä tai tyrehtymisestä on talouspolitiikan kuuma ongelma, johon pääministeri Vanhanen ja EU:N komissio ottavat pikaisesti kantaa.
 
Tässä tilanteessa meidän tulisi etsiä ratkaisu kotimaisen puun markkinoilletulon edistämiseksi. Lakialoitteeni tarjoaa tämän. Tämä olisi edullisempi kuin joka tapauksessa kohoavien Venäjän tuontitullien maksaminen. Toinen lakialoitteeni halusi vauhdittaa ja nopeuttaa hallitusta perintö- ja lahjaveron poistamisessa lähiomaisilta. Oikein hyvä, että tämä tuli hallitusohjelmaan. Kyse on moneen kertaan jo aiemmin verotetusta kohteesta. On väärin, jos leski tai alaikäiset lapset joutuvat luopumaan yhteisesti omaksi koetusta kodistaan. Ensi viikolla sitten valitaan varsinaiset valiokunnat.
 
 

10.4.07

Tervehdys Eduskunnasta!

 

Pääsiäisen tauon jälkeen jatkamme työtä täällä Arkadianmäellä.

Hallitusneuvottelut ovat käynnissä ja elämme sen suhteen intensiivistä aikaa.

Omalta osaltani pidän tärkeänä paikkaa Pohjoismaiden Neuvostossa ja myös työ liikenne- ja viestintävaliokunnassa on tavoitteena, sillä Keski-Suomen tie- ja liikenneasiat on saatava kuntoon! Valtion saamat tulot liikenteeltä ovat moninkertaisesti suuremmat kuin valtion liikenneväyliin käyttämät menot. On kohtuullista vaatia kansalaisten yhdenvertaisuuden nimissä, että myös haja-asutusalueiden liikenneverkon rakentamiseen nykyiset vaatimustasot täyttäväksi käytetään riittävästi varoja. Haja-asutusalueilla asuvat joutuvat maksamaan liikkumisestaan muita kansalaisia enemmän, koska välimatkat ovat pitkiä Unohtamatta kotipaikkaani Haapamäkeä, olen tehnyt tänään toimenpidealoitteen Haapamäen Uusi Nousu-projektista. Aloitteella pyrin hakemaan taloudellista tukea kotipaikkani Projektille laajentaa toimintaa ja yhteistyötä elinkeinoelämän, matkailun, asuntoalueiden rakentamiseen, kulttuuri, koulutuksen ym. sektoreilla

 

8.4.07

Pääsiäisenä 2007

 Pääsiäistervehdys!
 
Tänään on ensimmäinen pääsiäispäivä. Olin 91-vuotiaan äitini ja vanhemman tyttäreni Soilen kanssa Haapamäen kirkon pääsiäisjumalanpalveluksessa tänään. Haapamäen kirkkokuoro oli valmistanut jälleen runsassisältöisen ja raikkaan ohjelmistonsa sananjumalanpalvelukseen. Kiirastorstaina olin ehtoollisenajon avustajana ja tekstinlukijana Haapmäen iltakirkossa. Pitkäperjantaina olimme vaimoni Seijan kanssa mukana Haapamäen kirkon sananjumalanpalveluksessa. Pääsiäiseen kuuluu kristillinen sanoma, joka kuuluu kirkkovuoden jokaiseen aikaan.
Jeesus on ylösnoussut! Kuolemalla on vain voitto ajallisesta elämästä. Jeesus on ylösnousemuksellaan voittanut kuoleman. Siksi meillä on toivo, joka täyttyy Jumalan valitsemana hetkenä, kun kaikki luodaan uudeksi.
 
Pitkäperjantain uutiset myös kertoivat Lapuan hiippakunnan emerituspiispan Eero Lehtisen kuolemasta 95-vuoden iässä. Hän oli vihkimässä minua papiksi kesäkuun alussa 1972 ja hänelle suoritin pastoraalitutkintoa hänen kesäasunnollaan Kuortanejärven rannalla juhannuksen suvessa 1974. Sodan ajan mies Eero Lehtinen opetti sanan toivo Pyhässä Raamatussa merkitsevän ylipäällikön käskysanaa, joka täyttyy ajallansa. Näin kristillinen toivo on sidottu maan ja taivaan Luojan tahtoon. Kyse ei ole meidän tunteistamme, vaan paljon suuremmasta asiasta, maan ja taivaan Luojan käskysanasta.
 
Pääsiäislauantaina olin sytyttämässä maakuntamme Keski-Suomen suurinta pääsisäiskokkoa Pihlajavedellä.
Pääsiäinen on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Siksi pääsiäisen aikaan on täysikuu. Nyt kuitenkin kuun nousu horisonttiin tapahtui vasta yömyöhällä ja kokolle tullut satapäinen yleisö jäi ehkä ihmettelemään, kun sanoin kuun pian nousevan. Vanhasta kunnon Almanakasta olisi pitänyt minun ennalta tarkistaa kuun nousun ajankohta, jotta olisin voinut sanoa tarkan ajan.
 
Nyt olen pian lähdössä Kuhmoisiin tapaamaan vaimoni iäkästä isää ja tyttäreni saa tavata sotaveteraani-isoisäänsä. Yöllä luin Vänrikki Stoolin kertomuksia ja ajattelin, että viime sotien sukupolvi ansaitsee kaiken kunnioittuksen ja tuen niin kauan kun heitä on keskuudessamme. Heidän muistonsa ei saa koskaan himmetä.
 
Hyvää Pääsiäistä!

2.4.07

Eduskuntakauden alkaessa


Eduskuntatyö vaalien jälkeen on alkanut.  Suora yhteys Keurusseudulta jatkui eduskuntaan äänestäjien luottamuksen ansiosta, siitä nöyrä kiitos. Työssäni haluan kaikkien kotiseutumme ihmisten palvelijana parlamentissa, niin minua äänestäneiden kuin myös heidän, jotka ovat äänestäneet minua parempaa ehdokasta. Asiat ovat yhteiset ja sellaisina niitä tulee pyrkiä käsittelemään tarkastellen eri näkökulmista ja ottaen huomioon kokonaisvaikutukset. Siksi haluan kuunnella ihmisten minulle esittämiä näkemyksiä.

Kuten uutisista tiedämme hallitusohjelman laadinta ja hallituksen synnyttäminen ovat kotimaan politiikan ajankohtaisia asioita lähiaikoina. Eduskunnan sisäisessä työssä järjestäydytään eri valiokuntiin ja vastaaviin toimielimiin. Nyt ennen hallituksen muodostamista tapahtui muutamaksi viikoksi väliaikainen edustajien jako valiokuntiin ihan aakkosjärjestyksen perusteella.

Minun varsinaiset toivomukseni valiokuntapaikkojen osalta nousevat siitä lähtökohdasta, että tunnen olevani vahvasti oman seutukuntamme edustaja. Silloin on välttämätöntä päästä työskentelemään edelleen puolustusvaliokunnassa, koska Keuruun varuskunnan ja Kalettoman varikon turvaaminen tapahtuu parhaiten tuota kautta. Näiden osalta on kyse  valtion toimintojen seutukuntamme kannalta merkittävimmästä asiasta. Puolustusvaliokunnan jäsenyys on myös tavoiteltu paikka, jossa viime kaudella olivat myös mukana mm. SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma ennen ministeriksi tuloaan,  vihreiden puheenjohtaja Tarja Chronberg, presidenttiehdokas Bjarne Kallis, Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia  ja varapuheenjohtaja Antti Rantakangas.

Toinen valiokunta, jota nyt tavoittelen on liikennevaliokunta. Sitä kautta toivoisi olevan vaikutusmahdollisuuksia tie-, rautatie ja tietoliikenneasioihin. Toivon voivani säilyttää oven auki edelleen myös sivistysvaliokunnan työskentelyyn, olen kiinnostunut sen asioista kouluelämän, opiskelijoiden ja nuorten kysymysten vuoksi. Toki tärkeitä ovat mielestäni olleet myös aiemmat laki-, hallinto- sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunta. Kansainvälisyyttä edustaa edelleen työni Pohjoismaiden Neuvoston valtuuskunnassa ja sen elinkeinovaliokunnassa.

Minulla on ollut ilo ottaa vieraita vastaan niin yksityisesti kuin ryhminäkin ja toivon tämän jatkuvan. Muutamia päivämääriä onkin jo kalenterissa. Eduskunta istuu kevätkauttaan juhannuksen suveen. Joten jos on matkoja suunnitteilla ryhmissä pääkaupunkiseudulle, voi yksi kohde muiden mukana olla tutustuminen eduskuntaan ja mahdollisesti täysistunnon seuraamisen hetki talon lehtereiltä. Saman voi tehdä yksityisestikin ja silloin järjestelyt ovat yleensä joustavasti tehdyt. Täysistuntoa voi myös istunnon aikana käydä vapaasti seuraamassa lehtereiltä, kyse on avoimesta ja julkisesta toiminnasta kuten kuntien valtuustotyössäkin. Tutut työosoitteet ovat edelleen voimassa; lauri.oinonen@eduskunta.fi tai postilla suoraan  00102 Eduskunta. Muut yhteystiedot löytyvät puhelinluetteloista. Pidetään yhteyksiä!


 

27.3.07

Koko maan vaalipiiri olisi mieletön

 

Vaalien jälkeen on tavanomaista, että tulokseen pettyneet esittävät kritiikkiä vaalijärjestelmää kohtaan. Tällainen näennäistieteellinen esitys oli mm. Keskisuomalaisessa sunnuntaina 25.3.2007 Juha Mikkosen kirjoittamana. Kun vihreiden puheenjohtaja Tarja Chronberg ei tullut valituksi Pohjois-Karjalasta jo ennalta hyvin haasteelliseksi tiedetyssä vaalitilanteessa, hän ensi reaktionaan syytti vaalijärjestelmää ja esitti sen muuttamista. Pettymyksen keskellä tämä on tietenkin ymmärrettävää.

 

Juha Mikkosen esittämä ajatus koko maan yhdestä vaalipiiristä on mieletön. Tällöin voisi käydä maakuntien edustukselle hyvin arvaamattomia muutoksia. Voisi käydä niin, että kokonaisia maakuntia jäisi vaille edustusta. Nykyiselläänkin Kainuu osana Oulun vaalipiiriä on useimmissa vaaleissa joutunut tyytymään vain kahteen kansanedustajaan. Sama kohtalo on ollut Keski-Pohjanmaalla Vaasan vaalipiirissä. Kaksi kansanedustajaa merkitsee vain yhtä prosenttia parlamentaarikoista ja yksi prosentti maakunnan edustukselle parlamentissa on tosi vähän.

 

Keski-Suomen osalta Juha Mikkosen esittämä koko maan yksi vaalipiiri merkitsisi käytännössä ehkä parhaimmillaankin oman maakunnan edustuksemme puolittumista ja vallan siirtymistä pääkaupunkiseudulle ja   muualle maamme suurkeskuksiin. Maaseudun seutukuntien kannalta tilanne olisi todennäköisesti vieläkin tuhoisampi. Päättäjien ja kansan vieraantuminen toisistaan kasvaisi ja äänestysinnostus vähentyisi. Europarlamentin vaalit ovat hyvä esimerkki koko maan vaalipiirin epäkäytännöllisyydestä.

 

Koko maan vaalipiirin tai suurten vaalipiirien myötä äänet menisivät politiikan huipun kärkinimille ja julkkiksille. Äänestäjän mahdollisuus vaikuttaa muihin valituiksi tuleviin olisi   hyvin satunnaista. Kansalaisilla on lisäksi muitakin valintaperusteita vaaleissa kuin puolue. Maaseudulla, josta Pohjanmaa on hyvä esimerkki, on tärkeä tavoite saada omalta seutukunnalta kansanedustaja. Jämsänseudulla on ollut tätä tavoitetta eri vaaleissa ja nyt k.ed. Tuula Peltosen valinta on tästä osoituksena. Itse olen kokenut samaa Keurusseudulla.

 

On monia kansalaisia, joille puolue ei ole ensisijainen valintakriteeri äänestyskäyttäytymisessä. Tärkeämpi on mahdollisuus koettaa esille oman seutukunnan ääntä päätöksenteon paikoille. Tästä syystä vuosia sitten mm. koulutoimenjohtaja Heikki Reunanen Multialta esitti eri medioissa siirtymistä yhden valittavan kansanedustajan vaalipiireihin. Tämä käytäntö on Ahvenanmaalla. Tällöin alueellinen edustus olisi turvattu. Käsittääkseni Isossa Britanniassa parlamentin alahuone valitaan tällä tavalla eikä järjestelmästä aiotakaan luopua. Minulle henkilökohtaisesti tämä järjestelmä olisi tuonut valinnan jo vuosien 1991 ja 1995 vaaleissa, jolloin jouduin tyytymään varasijoille. Vaalijärjestelmän tulee edustaa vakautta eikä ailahtelua sen mukaan tuoko se itselle voiton vai pettymyksen.

 

 

Lauri Oinonen

kansanedustaja (kesk)

Keuruu

19.3.07

Kiitos Teille kaikille!

..jotka olette olleet tukemassa monin tavoin vaalityön tuoksinassa-ja kiitos vielä erikseen jokaiselle äänestäjälle!Teimme sen!
Eduskuntapaikka ei ole koskaan itsestään selvyys ja jokaisen panos on kallisarvoinen.Haluan tehdä parhaani yhteisten tavotteiden saavuttamiseksi.Toivotan myös sydämellisesti vierasryhmät ja vierailijat tervetulleeksi eduskuntaan!Näin eduskunnan alkupäivinä tulee kiire olemaan kova eduskunnan järjestäytyessä ja uusien haasteiden jäsentyessä.
Pyydän teitä pitämään minuun päin yhteyttä:yhteystiedot ovat samat kuin ennenkin. Kiitos vielä kerran;
Nöyrästi
palveluksessanne!
 
Lauri Oinonen

Vaaliyönä

 
Kiitos jokaiselle äänestäjälleni ! Kiitos vaimolleni Seijalle vaalilehteni Lauri Viestin päätoimittajalle ja vaalityön leivoksien valmistajalle! Kiitos kaikille kaikille työssäni mukana olleille, kannustajaille ja rohkaisijoille. Katson, että Jumalan johdatusta on saanut nähdä monissa asioissa ja johdatusta on ollut siellä yhtä hyvin, mitä minä en ole vielä havainnut. Ihmisen nöyrä kiitos Hänelle, joka on luonut maan ja taivaan.

Vaali-ilta oli hyvin jännitttävä. Siksi halusin olla yksin perheen parissa. Minä olen aina koulupojasta lähtien seurannut vaalitulosten etenemistä hyvin intensiivisesti. Sisi en viihdy vaalivalvojaisten karnevaalitunnelmassa. Haluan ottaa ilot ja tappiot rauhassa. Nyt oli ilon aika. KIITOS!

13.3.07

Valtiopäiväien päättäjäisissä

Tänään tiistaina 13.3.2007 päättyivät valtiopäivät. Päivä oli talvisodan vuosipäivä. Me tämän päivän suomalaiset saamme tehdä työtämme isänmaamme hyväksi rauhan aikana. Siitäsaa olla kiitollinen ja kunnioittaen muistaa viime sodan sukupolvea. Pian 91-vuotta täyttävä äitini oli ilmavalvontalottana talvisodan aikana. Edesmennyt isäni oli Kollaan taistelija, joka haavoittu Ulismaisissa 6.3.1940 ja oli loppuikänsä sotainvalidi. Hän taisteli kuuluisassa "Marokon Kauhun", kapteeni Juutilaisen komppaniassa.
 
Valtiopäivien päättjäiset alkoibvat ekumeenisella jumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa, jossa piispa Voitto Huotari saarnasi. Sitten olivat televisioidut päättäjäiset istuntosalissa. Nyt iltamyöhällä työskentelen vielä työhuoneessani, lähden aamulla neljältä kohti Keski-Suomea
 
Kiitos teille äänestäjät päättyneistä valitiopäivistä, teidän tahdostanne riippuu, olenko seuraavilla mukana. Itse olen valmis taistelemaan isänmaan ja ihmisen puolesta, se on helpompaa kuin vanhemmillani viime sotien aikan ja raivaaja- ja rakentajavuosien aikoina ja kovaa työtä elämä maatilalla on heille ollut kaiken aikaa. Siksi haluan vaalia ja viljellä syntymäkotiani Multialla kaiken muun rinnalla.

11.3.07

Kuorevedellä ja Keuruulla

Tänään sunnuntaina menen käymään Kuoreden koulukeskuksella tilaisuudessa, jossa puhujana on Aino Suhola. Samalla vien Laurin Viesti-lehtiä Kolonkulmalle jaettavaksi niihin ntalouksiin, joiden postiosoite on Lyly. Postijakelu ei ollut osannut näitä löytää, vaikka olin pyytänyt jaettavksi koko entisen Kuoreveden kunnan alueelle.
 
Kuorevedeltä tulen keuruun Männistölle, jossa on vaalijuhla nuorisoseuran talolla. Mukana on eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila. Huomenna on vuorossa kierttoni Multialla, Pylkönmäellä ja Saarijärven seudulla eri paikoissa. Näistä olen ilmoittanut Keskisuomalaisessa. Tervetuloa tapaamaan.

10.3.07

Multian MM.potkukelkkakisoissa

Tänään lauantaina osallistuin huumorimielellä synnynpitäjässäni Multialla maaliskuisen perinteiseen potkukelkkailun MM-kisan haastekilpailuun. Multian maisemissa aikanaan kansakoulupoikana tein  seitsemän kilometrin koulumatkoja potkukelkalla hyvin paljon. Silloin myös kilpailimme koulutoverien kesken. Suomalainen hiihto oli tuolloin suursuosiossa. Ajattelimme, että annas olla jos mukaan tiulisi potkukelkka, niin sillonhan sitä pärjättäisiin.
 
Nyt sitten Multialla ovat jo pitkään kunnan matkailuvalttina olleet potkukelkkailun MM-kisat. Kiitos innokkaille järjestäjille.
Osallistuin nyt huumorimielellä. Aikaa harjoitteluun ei ole ollut. Haastekilpailuun on aina liittynyt mukaan huumori. Hain synnynkodistani isäni puisen pokasahan ja vuosikymmeniä vanhan kirveen rekvisiitaksi ja sitten pyssyn pamahdettua matkaan - ilman kiirettä puolen kilometrin lenkille. Välillä pysähgdyin tarkistamaan, onko kirves varressa. Odotin mukaan kilpasiskoa ja tavoite oli mennä samaan aikaan maaliin. Ajatukseni oli osoittaa, viimeistäkään ei jätetä. Mukava, että joku huomasi tämän!
 
Viimeistäkään ei jätetä, olkoon yksi ohje tulevan vaalikauden työlleni, jos kansa haluaa antaa valtakirjan eduskuntaan.

8.3.07

Ennakkoäänestys alkoi ja vaalilehti koteihin!

Tänään olin Kannonkoskella ja Kivijärvellä tapaamassa toreilla paikalletulleita ihmisiä. Kannonkoskella nousi miellyttävänä yllätyksenä esille ajatus henkilöjunaliikenteestä Keski-Suomen radalla. Jos tulen valituksi uuteen eduskuntaan, tulen ajamaan asiaa. Kyse olisi myös yhteydestä Jyväskylän ja Oulun välillä.
 
Uudet kiskobussit tulisi saada välille Jyväskylä- Laukaa-Suolahti-Äänekoski-Saarijärvi.Kannonkoski-Keitelepohja-Pihtipudas-Viitasaari- Haapajärvi, josta voisi olla vaihtoyhteys likkenteessä oleviin Ylivieskan ja Iisalmen juniin. Matkustajien kannalta olisi kätevintä, jos junat ajaisivat väliä Jyväskylä-Ylivieska. Kiskobussi voitaisiin kytkeä ja irroittaa Haapajärvellä Ylivieska-Iisalmi juniin ja junista. Ylivieskassa tulis olla yhteydet pääradan juniin sekä Ouluun että etelään.
 
Näin saataisiin junaliikenne takaisin Keski-Suomen radalle ja suorin reitti kahden yliopistokeskuksen Jyväskylän ja Oulun välille. Vaikutus ulottuisi kätevästi aina Rovaniemelle saakka. Tämä yliopistonäkökulma tuli esille, kun olin illalla Jyväskylän yliopiston vuosijuhlassa.
 
Tänään on ollut lehteni Laurin Viestin jakopäivä. Jos et ole saanut lehteä ja haluat, ota yhteyttä sähköpostiini lauri.oinonen@eduskunta.fi. Kiitos!

6.3.07

Kuhmoinen,Lägelmäki, Halli ja Tikkakoski 6.3.

Tänään tiistaina kiiruhdan Kuhmoisiin, vaimoni syntymäpitäjään toritapahtumaan. Ennen sitä vien hänen isälleen pienet tyttärensä leivonnaiset. Kuhmoisista matka jatkuu Längelmäelle ja Kuoreveden Halliin. Toreilla tapaan ihmisiä arjen ja elämän asioissa. Eläkekysymykset korostuvat enenmmän kuin aiemmilla vaalikiertueilla. Mutta myös omaishoitoon, liikenneyhteyksiin ja suurpetovaaraan liittyvät asiat nousevat esille.
 
Iltapaäivällä reittini jatkuu Tikkakoskelle Ilmavoinien vuosipäivän tapahtumiin, johon eduskunnan puolutsusvaliokunnan jäsenenä haluan osallistua ,kun kutsu on käynyt.
 
Huomenna maanantaina ilmestyy Laurin Viesti. Tarkkailepa postiasi, jos lehti ei tule, ota minuun yhteyttä.

1.3.07

Edellisestä blogista ja kevääsen käymisestä

Edellinen blogi, jonka aloitin Kalevalan päivän illalla, lähtikin jo maaliskuun ensimmäisen kalenteripäivän puolella. Näin yön tunteina on huomaamatta siirrytty vuodenaikojen vaihtelussa kevääseen! Maalis-, huhti- ja toukokuuhan ovat kevättä! Ulkona on vielä talvi, mutta kevät koittaa ja päivä vain valkenee. Toivon, että kaikki nekin asiat, joissa minulle esitetään huolen ja murheen aiheita, valkenisivat. Haluan, jokaiselle kohtaamalleni ihmiselle ja sinulle lukijani toivon mieltä paremmasta huomisesta. Tehdään sitä yhdessä!

Kalevalan päivän illalla

Kalevalan päivän illalla ennätän hetken täydentää blogiani. On ollut hirveän kova kiire vaalilehteä tehtäessä. Useimmat keskisuomalaiset saavat Laurin Viestin keskiviikkona 7.3.2007 ennakkoäänestyksen alkamispäivänä. Laurin Viestin pitäisi tulla jokaiseen kotiin Keski-Suomessa. Jos satut kuitenkin jäämään ilman lehteä, voit ottaa yhteyttä avustajaani osoitteella katri.mansikka-aho@eduskunta.fi, niin hän lähettää lehden antamaasi osoitteeseen. Mahdollista on, että eri jakelutyypeistä johtuen voi pieniä katveita esiintyä tai voi tulla muita jakeluhäiriöitä. Minun kannalta on hyvä saada palaute, jos jakelussa on virheitä. Toivon saavani myös muutoinkin palautetta lehdestäni.
 
Laurin Viesti tulee aivan pian myös sähköisenä versiona. Sinne pyritään avamaan linkitys sivuiltani www.laurioinonen.net.
Olen toki liikkunut maakunnassakin. Keskimäärin 400 kilometriä on kertynyt joka vuorokausi ajamaani matkaa. Vielä tuntuu siltä, että missään ei ole siltikään liikuttu. Keski-Suomi on pitkien etäisyyksien maakunta.
 
Vaalitoreilla on ollut ilo kohdata tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Liikkumisistani kerron paikallislehdissä pikkuilmoituksin. Toivottavasti satumme kohtaamaan arjen ja elämän asioissa.

19.2.07

maanantai-iltana 19.2.2007

Eduskunta on päättänyt täysistuntonsa perjantaina. Vielä silloin vein keskuskansliaan toimenpidealoitteet määrärahojen lisäämisestä hoito- ja hoivatyöhön sekä omais-ja perhehoitajille ja opiskelijoiden opintorahan, asumistuen ja ns. vapaan tulon rajan korottamisesta. Näihin asioihin halusin sitoutua aloitteillani. Ne ovat osaltaan evästyksenä seuraavalle hallitusohjelmalle. Juuri siinä on nyt jätettyjen aloitteiden merkitys parhaimmillaan.
 
Vaikka istuntotyö on takana niin kiireet vain jatkuvat. Nyt suunnitellaan vaalilehteä ja keskiviikkona 21.2. on järjestämäni seminaari: "ikenne, energia ja talous "Jyväskylän Kammissa alkaen kello 14.00. Vaika seminaarin maksullinen, niin Sinulle hyvä Lukijani se on ilmainen, tule mukaan!

10.2.07

Pakkasella Jyväskylässä ja päivällä Äänekoskella

Tänään lauantaina oli kävelykadun tapahtuma liki kolmenkymmnen pakkasasteen tuntumissa Jyväskylässä. Useat ihmiset olivat tulleet urhoollisesti paikalle. Kiitos siitä! Monien huoli oli eläkeasioissa. Yhdyn aivan täysin näihin mielipiteisiin. On väärin, että työn vuosikymmenten jälkeen eläketurvan taso on palkkakehitykseen nähden aleneva. Kyllä eläke on eläkeläisen palkka ja siksi taitetun indeksin vääryys tulisi korjata. Samoin eläkkeiden muita tuloja raskaampi verotus tulee oikaista.
 
Kaikkein pienimpiä eläkkeitä on korotettava. Viime keskiviikkona esitin ajatuksen 800 euron minimieläkkeestä kuukaudessa eduskunnan täyistunnossa. Pian sain kuulla palautetta, "olenko uusi Hyssälä, joka lupaa liikoja?" Mielestäni on kuitenkin tavoite oltava tuota luokkaa. Sekin olisi OECD:n köyhyysrajan tulotason alapuolella. Joten en mielestäni ainakaan liikoja tavoitteeksi esittänyt.
 
Huomenna olen Keuruulla MTK:n vaalipaneelissa ja illemmalla Korpilahden tilaisuudessa. Hyvää pyhän aikaa lukijoilleni!

8.2.07

Perintövero poistettava viipymättä


Haluan painottaa perintöveron poistamisen tärkeyttä lähiomaisilta. Tällä toimella turvataan suoraan PK- perheyrittäjyyttä ja maatalouselinkeinoja. Monet perheyrittäjät joutuvat joko kokonaan lopettamaan, tai lakkaavat investoimasta yritykseensä peläten kohtuuttomia perintöveron kustannuslisiä. Katson, että perintöveron poistamisella vähennettäisiin työttömyyttä ja valtio hyötyisi pienenevistä työttömyyskustannuksista ja työllisyyden parantuessa tuloveroista. Olen jättänyt perintöveron poistamisesta kolme lakialoitetta eduskunnan käsiteltäväksi.
 
Myös metsäomaisuuden kohdalta tulee perintövero samassa yhteydessä poistaa lähiomaisilta, koska nykyisellään perintöveron vuoksi joudutaan hakkaamaan vastoin kestävän metsänhoidon periaatteita keskenkasvuista metsää. Menettäjinä ovat erityisesti maaseutu ja taantuvat taajamat ja kaupungit, juuri ne alueet ja paikkakunnat, joihin valtion tulisi erityisesti panostaa elinkeino- ja yrityspoliittisia tukitoimia. Siksi on varsin perusteltua poistaa perintövero kokonaan ensimmäisen perintöveroluokan kohdalla aina kahden miljoonan euron perintöveron alaiseen omaisuuteen saakka.

Perintö ja lahjaveron poistaminen  lähiomaisilta ja muilta 1. perintöveroluokkaan kuuluvien osalta välittömästi. Tästä saatavien kokemusten pohjalta tulisi harkita perintöveron alentamista ja kohtuullistamista jäljempänä myös muissa kyseessä olevan veron veroluokissa.


 

7.2.07

7.2.2007 eduskunnassa

Tänään tulee pitkä täysistunto, ainakin minulle. Käsiteltävänä on viisi tekemääni lakialoitetta, jotka löytyvät selaamalla sivuja www.eduskunta.fi ja edelleen kansanedustajat ja edelleen lauri oinonen ja valtiopäiväteot ja 50 viimeisimmän aloitteen joukosta nämä löytyvät ahkeralle internetin selaajalle.
 
Lakialoitteella  la 178/2006 haluan edistää liikenneraittiutta, mikä on halvin tapa liikenneonnettomuuksien ehkäisyssä. Lakialoitteilla LA 179/2006 ja LA 182/2006 haluan estää myytävän puutavaran kaksinkertaisen verotuksen. Tämä tapahtuu, kun vuosikymmeniä on metsistä maksettu tulovero pinta-alan mukaan. Olipa metsä ollut 1993-2005 sitten myynti- tai pinta-alaverotuksessa, on tosiasia 70-100 vuoden puunkasvun ajan huomioonottaen se, että kaksinkertaista veroa menee myytäessä puuta päätehakkuissa tai harvennushakkuissakin. Lakialoitteillani olen kehittänyt verihuojennussysteemin, jolla samaan verokohteeseen menevä kaksinkertainen tulovero olisi estettävissä.
 
Pidän asiaa talouspolitiikan kannalta paljon merkittävämpänä kuin monet tajuavatkaan. Kyse on maan puuta jalostavan teollisuuden raaka-aineen saannin turvaamisesta tilanteessa, jossa Venäjältä tuleva puuntuonti on arvaamattomassa tilassa. Puuntuonti Venäjältä ainakin ehtyy ellei lähes suorastaan tyrehdy tulevaisuudessa. Silloin tarvitaan kotimaista puuta ja puunmyyjien halukkuutta kauppoihin. Verotuksellien estetulppa on syytä poistaa, jos aiotaan estää sahojen ja tehtaiden sulkeniset ja turvata tuotanto, työpaikat ja vienti.
 
Edelleen esitän ns "risupakettipuun" myyntiveron poistoa, jotta kotimainen bioraaka-aine entisestään kulkisi voittokulkuaan, tavoitteena on hyvä metsien ja maiseman hoito sekä järkevä ilmastopolitiikka samalla. Hoidettu metsä on on myös kaunis.
 
Aloitteillani tämän illan keskustelussa haluan myös eliminoida suurpetovaaraa saalimalla niiden metsästyksen aseenkäsittelylupien mukaisesti. Maaseudulla tiedetään, mitä pelko pedoista merkitsee. Edelleen haluan todeta, että liikenneturvan parantamiseen likkenneraittiuden avulla olevalla aloitteella haluan turvallisuutta liikenteeseenkin.
 
Muilla nyt käsiteltävillä aloitteillani haluan laajentaa kotitalousvähennyksen määrää sekä remonttitöiden että muuttkustannusten osalta. Nyt istuntosali kutsuu puolustamaan aloitteitani!

4.2.07

Vaalijuhla Muuramessa 4.2.2007

Tänään sunnuntaina olin mukana Keskustan maakunnallisessa vaalijuhlassa Muuramessa. Paikalla olivat kaikki ehdokkaamme ja juhlapuhuja pääministeri Matti Vanhanen. Muurame on kunta, jossa Jyväskylän vetovoiman imussa väkiluku kasvaa voimakkaasti. Samalla kunnassa toteutuetaan neljän Y:n teemaa: yrittäjyys ylös yhteiskunnassa yhteistyöllä. Tulokset puhuvat puolestaan.
 
Eduskunnassa olen tehnyt lakialoitteen yritysten, mukaalukien niin maa- kuin metsätilatkin sukupolvenvaihdosten edistämisestä poistamalla perintö- ja lahjavero lähiomaisilta. Aiemmin minulla on ollut jo kaksi lakialoitetta samasta asiasta. On väärin, jos leski joutuu myymään asuntokiinteistön voidakseen maksaa perintöverot. Sama koskee myös lasten tilannetta rintaperillisinä. Onpa tiedossa tapauksia, että omaisuus on järjestetty nuorelle polvelle, mutta elämän äkillisesti katketessa, ovatkin vanhemmat selkäperillisinä joutuneet maksamaan aiemmin omistamastaa perintöverot. Välillä on maksettu vastaavat verot omaisuuden siirtovaiheessa nuorelle polvelle.
 
Äskeinen esimerkki osoittaa, kuinka aikansa elänyt on koko kateuteen perustuva perintövero lähiomaisten kesken. Omaisuus on koettu yhteiseksi, yhdessä hankittu ja vaalittu ja verot moneen eri kertaan maksettu ja sitten kuolemantapauksen tullen tai skupolvenvaihdoksessa viekin verottaja omaksi koetusta suuren osan. Ainut lääke asiaan on perintö- ja lahjaveron poisto lähiomaisilta. Sen ymmärrän, että jos perintö tai tai lahja tulee ulkopuoliselta tai kaukaiselta sukulaiselta, niin kohtuullinen vero tuolloin tuleekin maksaa. Mutta ei lähiomaisten kesken eli niiden kesken, jotka kuuluvat 1. perintöveroluokkaan. Ruotsissa demarihallitus poisti perintöveron Tsunamin jälkeen. Nähtiin, että tilanteeseen voi joutua hyvinkin yllättäen.
 
Jos perintö- ja lahjavero olisi pois, uskaltaisi vanhempi sukupolvi investoida ilman veroseuraamuksen pelkoa ja näin moni yritystoiminta jatkuisi ja työllistäisi jatkossakin.
 
Tänään on ollut kirkkovuoden kynttilänpäivä. Annoin kirkkokyydin iäkkäälle äidilleni Keuruun kirkkoon ja oli mukana minäkin kirkon penkissä ja edelleen Yhteisvastuun hyväksi olleilla kirkkokahveilla Keuruun seurakuntakeskuksella ennen Muurameen lähtöä. On mielestäni myös arvokas asia, että tasavallan presidentti vuosittain avaa valtakunnallisen Yhteisvastuukeräyksen, sen kautta halutaan muistuttaa kulloinkin ajankohtaisista apua ja huomiota tarvitsevista asioista
kotimaassa ja ulkomailla. Tämä on hyvä asia. Pian itsekunkin ovelle voi tulla "presidentin asialla" Yhteisvastuukerääjä.
Asia, jolla hän korvauksetta liikkuu, muistuttakoon myös meitä eduskunnassa autettavista ja ajankohtaisista asioista. Yhteisvastuu-keräyksen tavoite on myös saattaa asioiden valmistelijat ja päättäjät hereille. Kirkon diakonia on kuin lumiaura, mikä menee edeltä sinne, minne muu yhteiskunta ei vielä mene, mutta toivon mukaan seuraa esimerkkiä.
 
Kevättä kynttelistä! Vaikka nythän se talvi vasta näin "vaahtokuussa" (helmikuun kansanomainen nimitys) näyttää tuiskujen pakkasten merkeissä tulevan. Koettakaamme olla varovaisia liikenteessä liukkaan ja lumipöllyjen kanssa.