17.12.09

Perintö- ja lahjaveron korotus estettävä

 

 

Vastustan ehdottomasti perintö- ja lahjaverotuksen korotuksia.  Hän ehdottaa aloitteissaan, että perintö- ja lahjavero tulisi saada poistettua lähiomaisten ja muiden ensimmäiseen perintöveroluokkaan kuuluvien osalta kokonaan Perusteluina asialle hän pitää on mm. sitä, että taloudellisen taantuman aikana tulee luoda taloudellista vakautta ja turvallisuutta. "On tosiasia, että juuri näinä aikoina ns. suurten ikäluokkien kansalaisten siirtyessä eläkkeelle tapahtuu paljon yritysten ja maatilatalouskiinteistöjen sukupolvenvaihdoksia".

Lähiomaisten kesken vanhemman sukupolven omaisuus erityisesti yrityksissä ja maatalouksien sekä asuinkiinteistöjen kohdalla koetaan yhteisenä omaisuutena ja on usein yhteisesti ylläpidettyä, vaalittua ja enennettyä. Siksi perintö- ja lahjaveron maksaminen tuntuu kohtuuttomalta. On tosiasia, että omaisuudesta on aikanaan maksettu jo monia erilaisia veroja ja paljolti on kyse elämänuran aikana työllä ja yrittämisellä hankitusta omaisuudesta, josta aikanaan on maksettu tulo- ja muut vastaavat verot. Taloudellisen laman aikana kaikkinainen taloudellinen vakaus on koettu vahvuudeksi ja on tärkeää juuri nykyisessäkin taloudellisessa tilanteessa ja sen ongelmien voittamisessa.

Olen saanut yhteydenottoja kansalaisilta, jotka kokevat hyvin hämmentävänä ajatuksen korottaa omaisuuden arvon määrittämistä aiempaa ja vakiintunutta käytäntöä tuntuvastikin korkeammaksi juuri perintö- ja lahjaveron osalta lähiomaistenkin kohdalla. Tämä hallinnollinen toimi poistaisi Vanhasen toisen hallituksen tekemät myönteiset perintö- ja lahjaveroratkaisut lähiomaisten ja muiden ensimmäiseen perintöveroluokkaan kuuluvien osalta lukuun ottamatta verotuksen perintärajaa arvoltaan vähemmäksi jäävää omaisuutta.

 

Ei kommentteja: