17.4.12

Pääsiäisen jälkeen 2012

 Pääsiäisen juhlasta on kulunut jo toista viikkoa. Viime lauantaina saatoimme haudan lepoon Kuhmoisissa vaimoni isän Uuno Niemelän. Hän oli oman sisarsussarjansa vanhin 94-vuotias ja viimeinen elossa ollut puolen tusinan joukosta. Uuno Niermelä oli syntynyt Kuhmalahden Vehkajärvellä Vierulan talossa. Elämäntyönsä hän teki Kuhmoisten Sappeessa Yrjölän talon työteliäänä isäntänä. siunauksen toimitti Kuhmoisten kirkkoherra  Erola ja hänen vaimonsa toimi kanttorina. Kirkkoherra Erola on myös Ruoveden rovastikunnan lääninrovasti.

Kotiseutuneuvos Seppo Unnaslahti piti muistotilaisuudessa puheen, jonka sanoman tulen muistamaan koko ikäni. Hän sanoi kerrotun, että se "Yrjölän isäntä on sitten kova työmies". sitä mitä suurimmassa määrin Uuno Niemelä todella oli. Hänen kerrotaan tehneen syyskyntöjen ja joulun välillä 800 tukkirunkoa kuorituiksi tukeiksi aikana, jolloin ei ollut moottorisahoja. Tukit kaadettiin justeerilla tai pokasahalla kuten katkottiinkin. Karsinta tapahtui kirveellä tai vesurilla ja kuorinta petkeleellä. Jäisen puun kuorinta joulun alla on taitoa vaativa teko. Yksittäisä tukkeja tämä merkitsee noin 2500 vähintäinkin. Kaikki nostamiset ja lähisiirrot tietenkin tukkisaksilla ja kangilla ihmisvoimin.

En tiedä ketään toista, josta olisi kerrottu vastaavaa. Käsivarsissa on ollut voimaa. Nyt virren sanoin "käs´varret uutterimmat on kerran vaipuneet" Uuno Niemelän kohdalla. Kiitos ja kunnia elämän työstä hänelle rauhan vuosikymmnien ajalta ja sotiemme veteraanille, joka oli myös talvisodan veteraani. Heitä ei enää kovin montaa Kuhmoisissakaan. Kiitos myös Kuhmoisten Sotaveteraanien edustajille kunnianosoituksesta arkun äärellä siunaustilaisuudessa niiden minuuttien aikana kun kanttori soitti virren "Siunaa ja varjele meitä" säveliä. Pääsiäisen aika on ollut nyt perheessämme aikaa, jolloin on oltu lähellä sen sanomaa  Kristuksen ylösnousemuksesta. Kun Jeesus on ylösnoussut ovat Hänen omansa tästä osalliset ja siksi surun äärellä on myös ihmeellisen suuri toivo.

Ei kommentteja: