25.11.18

Kirkkovuoden viimeisen pyhäpäivän illalla

Tänään on tuomiosunnuntain ilta. Olin päivällä Keuruun kirkon penkissä kello 10 messussa. Seurakuntamiehet järjestivät kirkkokahvit seurakuntasaliin halukkaille ja puolenkymmentä pöytää täyttyi osallistujista. Kirkkokahvit ovat ihmisten kohtaamisten paikkoja.


Monet ovat viikot hyvinkin yksin ja silloin jumalanpalvelus kirkkokahveineen voi olla hyvinkin arvokas kohtaamispaikka. Jokapyhäisestä kirkkokahvien käytännöstä on siirrytty satunnaisempaan käytäntöön, mutta onneksi on osunut tulemaan tällekin syksylle jo moniakin. Samalla sain onnitella paikalla olleita uusia kirkkovaltuutettuja valinnoistaan.


Minä seurakunnan entisenä työntekijänä en ole ehdokkaana koskaan seurakuntavaaleissa ja nyt kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus toisi jääviyskysymyksiä kaavoitus- ja kiinteistöasioissakin, jos seurakunta olisi asioiden toinen osapuoli.

Jommassa kummassa olisi ilmoittauduttava jääviksi. Kauan sitten seurakuntien kappalaiset olivat varsinaisia jäseniä viran puolesta myös seurakunnan kirkkoneuvostossa tai yhteistalousseurakunnissa, jollainen Keuruukin oli Pihlajaveden kanssa, seurakuntaneuvostoissa. Neuvostojen puheenjohtaja on viran puolesta kirkkoherra ja varapuheenjohtaja on seurakuntalainen. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja on seurakuntalainen.


Itsenäisyyspäivä lähestyy. Ei nykyään tule itsenäisyspäivän kutsua presidentinlinnaan, mutta silti olen kutsuttu eduskuntatyöskentelyni vuoksi nyt tiistaiksi 27.11. kello 11.30 presidentinlinnaan käynnille. Olen menossa, maanantaina ostan junalipun matkalle Keuruun R-kioskilta. Maanantai 26.11 meneekin koko päivä kaupungin asioissa jälleen, aamupäivällä otamme vastaan kansliapäällikkö Päivi Nergin kaupunkiimme ja iltapäivä on kokonaan pitkäaikaisen perusturvajohtajamme Riitta Vanhasen eläkkeelle lähtemisen juhlaseminaaria ennen kaupunginhallituksen budjettikokousta.


Ennen varuskunnan ollessa paikkakunnalla Keuruulla olivat suuret itsenäisyyspäivän juhlat paraateineen, päiväjuhlineen ja varuskunnan päällikön ja kaupunginjohtajan iltavastaanottojuhlineen. Aamun jumalanpalvelukset olivat ja ovat nytkin kolmessa kirkossa sankarivainajien haudoilla käynteineen myös kolmessa paikassa Keuruulla, Haapamäellä ja Pihlajavedellä.


Nyt ei ole paraateja eikä iltavastaaottoja. Jumalanpalvelusten jälkeen on sekä Keuruun että Haapamäen seurakuntasalissa kummassakin päiväjuhla ja illalla Pihlajaveden seurakuntatalolla soihtukulkueen jälkeen kahvihetki. Keuruun kirkossa on illalla varuskuntamme viimeisen komentajan everstiluutnantti Jukka Kentalan ja hänen kanttorisisarensa järjestämä isänmaallisten runojen, laulujen ja musiikin kirkkoilta ennen Keuruun soihtukulkuetta sankarihaudoille.


Keuruulle seurakuntaslin tilaisuuteen tulee puhujaksi entinen rippikouluoppilaani hiippakuntapastori Jukka Jämsen ja Haapamäelle tyydytään vaatimattomampaan menettelyyn ja puhujaan. Minulle vain sanottiin, että tule Lauri sanomaan joku sana seurakuntasalissa. Vielä on ilmeisesti muutamia veteraanejakin tulossa tilaisuuksiin, koska kaupunginjohtaja jakoi veteraanien pöytiin menemiset kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja minun tehtäviksi.


Hyvää aikaa kohtia adventtia!


Ei kommentteja: