5.1.24

Suomen oltava metsäpolitiikassa terveesti itsekäs




Yhdyn Olli Rehnin kantaan metsäpolitiikassa

Yhdyn presidenttiehdokkaamme Olli Rehnin selkeään kantaan metsäpolitiikan pitämisestä omissa käsissämme. Suomen on rohkeasti oltava metsäasioissa "terveesti itsekäs". Talousmetsämme ovat pääosin yksityismetsiä. Tämä on tiedostettava aina lähtökohtana. 

Metsien kasvatuksessa Suomi on kaikin tavoin maa, mistä muut voisivat ottaa oppia. Yksityismetsänomistajilla tulee edelleen olla päätösvalta omiin metsiinsä ja niiden käyttöön nykyisten lakien mukaan jatkossakin ilman ulkopuolisten puuttumista. Metsänomistajilla tulee vastakin olla mahdollisuus itse päättää omistamiensa metsien käsittelystä ja puukaupoista. 

Emme tarvitse ulkopuolista holhousta asioihin, mitkä osaamme omistamissamme metsissämme parhaiten maailmassa. Jos joku muuta väittää, olen valmis keskusteluun ja perustelemaan kantani. Useimmissa EU-maissa metsät ja metsätalous poikkeavat jo lähtökohdissaan omastamme. Tämä on tehtävä selväksi sekä omille kansalaisillemme että erityisesti EU:ssa asioita valmisteleville ja niistä päättäville. 

Useissa EU-maissa metsät ovat puistojen luonteisia ja vain muutamien hehtaarien kokoisia omistajilleen, jolloin taloudellinen merkitys on vähäinen. Metsät ovat uusiutuvaan perustuvana kansantaloutemme paljon enemmän kuin edes taloustieteilijätkään tajuavat. Metsistä saatava raha yhteiskunnan eri elinkeinoissa ja toiminnoissa kiertäessään moninkertaistuu kansantaloudessamme ja tuottaa verotuloja, joita ilman jäisimme, ellemme voisi käyttää nykyiseen tapaan metsiämme.

Keskustan on annettava edelleen entistäkin voimakkaammin julkisuuteen selkeät kannanotot yksityismetsien ja koko metsäklusterimme puolesta. Veteraanikansanedustajien taannoisessa kokoontumisessa Keskustan ryhmähuoneessa sanoin EU:n taholta kohdistuvan yksityismetsiimme vaarallisimman viime sotiemme jälkeen. Nyt ei pidä antaa "pikkusormeakaan pahalle", sillä se vie muuten koko käden.

Suomalainen metsätalous on maailman parasta aikamme edellyttämää hiilidioksidin sidontaa ja metsäklusterin eri tuotteet ovat hiilen varastoinnin kärjessä. Saamme olla aidosti ylpeitä olemassa olevista tosiasioista! Ilomielin yhdyn presidenttiehdokas Olli Rehnin ajatuksiin.

Lauri Oinonen
kansanedustaja 1999-2011


Ei kommentteja: