8.1.08

Yhdeksäs valtiopäivävuosi lopuillaan

Aika rientää nopeasti. Yhdeksäs valtiopäivävuosi on lopuillaan. Tulin valituksi eduskuntaan maaliskuussa 1999. Nyt kolmannen vaalikauden ensimmäinen ja yhteensä laskien yhdeksäs valtiopäivävuosi on maaliviivoilleen tulossa. Olin äsken "Takarivin Taavi" eduskunnassa. Kollega Ilkka Taipale kokosi tuolloin meidät takarivissä istuneet muutamia kertoja yhteen, kerran kutsu kävi hänen ja Vappu Taipaleen kotiinkin. Viime kaudella olin neljänneksi takimmassa rivissä, en enää ihan takana. Nyt edessäni on kolme riviä edustajia, alhaalla  istuntosalissa rivit ovat kapeammat kuin takana ylhäällä. Takaa ylhäältä istuntosalissa näkee koko salin ja sieltä voi ikäänkuin hallita tilannetta. Aiemmin edustaja Sulo Aittoniemi totesi takarivin parhaimmaksi ja hän halusi olla siellä, vaikka parlamentaarinen ikä olisi edellyttänyt paikkaa lähempää puhemiestä.
 
Tutkailin internetistä yhdeksännen valtiopäivävuoteni tilastoja. Äskeisenä "Takarivin Taavina" ja kuin vasta äsken ensi kertaa eduskuntaan valittuna hämmästyin, että vain 30 % edustajista, lukumäärältään tasan 60 on ollut kansanedustajana minua pitempään. Meitä kolmannen kauden aloittavia edustajia on 17 % eli 34 edustajaa. Muut yli puolet eustajista ovat olleet lyhyemmän aikaa eduskunnassa. Katselin myös aeimpien ja nykyisten kollegoitten puheenvuoroja ja monet muistin hyvin niistä tilanteista, kun puheet istuntosalissa pidettiin. Edustajat Aino Suhola ja Johannes Leppänen olivat mm. käyttäneet oikeaan osuvia puheenvuoroja.
 
Tilastojen kohdalla tunnen nöyryyttä ja kiitollisuutta siitä, että minulla ei ole merkinnöissä ainuttakaan poissaoloa näiltä vuoden 2007 valtiopäiviltä. Tilastot koskevat sekä valiokuntia että täysistuntoja. Tätä olen pitänyt aina tavoitteenani. Muistan kotikyläni naishenkilön evästyksen eduskuntatyöni alussa:"Saisko olla poissaoloja nolla!"  Nöyryyttä tunnen erityisesti siksi, että minulla ei ole ollut sairauksia, joiden vuoksi olisi pitänyt olla poissa. Onneksi lähiomaisten kohdallakaan ei ole sellaista
sairautta istuntoaikana, että se olisi vaikuttanut eduskuntatyöhön. Tästä nöyrä KIITOS Luojallemme.
 
 

Ei kommentteja: