23.11.08

Tuomiosunnuntaina Haapamäen kirkossa ja Suojalla 23.11.2008

Tänään on kirkkovuoden viimeinen pyhäpäivä. Aiheena on viimeinen tuomio ja siksi pyhäpäivän nimi on tuomiosunnuntai. Opiskeluaikanani kävin Helsingin Tuomiokirkossa kuulemassa tuomiosunnuntain saarnaa, jonka piti tuomiorovasti. Siinäpä tuomiota kerrakseen! Kuitenkin sana tuomiokirkko on peräisin latinan domuksesta, joka merkitsee taloa. Samasta yhteydestä on sitten tullut suomen kieleen sana tuomiorovasti, joka merkitsee piispanistuinpaikan kirkon kirkkoherraa. Tuomiorovasti on edelleen tuomiokapitulin varapuheenjohtaja ja piispan sijainen hänen ollessa estynyt.
 
Tänään Haapamäen kirkon paikoituslue oli muutamaa minuuttia ennen jumalanpalveluksen alkua lähes täysi. Totesin, että nyt Haapamäellä on noudatettu aikoinaan piispa Eero Lehtisen sanaa:"pitäkää huolta siitä, että kirkon pihalla on autoja!" Tällä hän tarkoitti sitä, että tultaisiin kirkkoon ja tuotaisiin toisiakin mukana. Osansa väen runsauteen oli sillä, että Haapamäellä oli jumalanpalvelukseen liittyen Eläkeliiton joulujuhla seurakuntasalissa kirkon yhteydessä.
 
Kirkon jälkeen menin kutsuttuna Haapameän Suojalle, jossa symbolisesti painoin uuden elokuvakoneen käynnistysnappia. samalla lausuin muutaman sanan oman paikkakunnan elokuvien ja kulttuurielämän puolesta. Käynnistys aloitti "Päätalo"-elokuvan esityksen
Haapamäellä. Haapamäki on äskettäin valtion palkitseman elokuvaohjaaja Matti Kassilan synnynpaikkakunta. Kesällä on tarkoitus viettää jälleen Haapamäen elokuvatapahtumaa. Puute on tapahtuman keskeisestä vetäjästä, sillä tehtävässä ollut Veijo Niinilampi, hyvä naapurini, poistui viime keskiviikon vastaisena yönä kotisänkyynsä 54-vuoden iässä. Hän oli monessa mukana ja monessa hyvässä asiassa häntä kaivataan. Veijo on työnsä tehnyt. Meitä tarvitaan ja työmme jatkumista tarvitaan.

Ei kommentteja: