11.4.11

Puun myyntiveron nousu tuottaisi työttömyyttä

 

 

 

 

Puun myynnin vero ei saa nousta

 

Hetemäen työryhmä esitti korotuksia pääomaverotuloon. Kaikki puolueet populistisesti vaalien alla ovat hyväksymässä tämän. Metsänomistajien kannalta tilanne on kuitenkin hyvin paha, sillä puun myyntitulot ovat verotetut pääomatuloina. Jo nyt puun myyntiä ikään kuin rangaistaan 28 prosentin myyntiverolla, vaikka tukkipuut ovat kasvaneet jo kertaalleen verotettuina pinta-alaverokäytännön aikana. Valitettavasti vuoden vaihteessa menetettiin ne veroedut, joita eduskunta-aloitteillani olin ajanut ja joiden avulla turvattiin maan puuhuolto taantuman aikana. Nyt kynnys puukauppoihin olisi nousemassa, jos pääomaverotuloa korotetaan.

 

Ongelma koskettaisi myös koneurakoitsijoita, kuljetusalaa ja ennen kaikkea koko metsäteollisuutta, jos maan puuhuolto verotuksellisista syistä vaikeutuisi. Tähän ei ole varaa. Korotettu vero lisäisi myös paineita puun hintoihin, jotka olisivat kustannustekijä puun jalostajille. Vientimarkkinoilla ei auttaisi selitellä, että sahatavara ja paperi maksaakin nyt enemmän, kun Suomen valtio lisäsi puun myynnin veroa.

 

Runsas kuukausi sitten tein eduskunnassa lakialoitteen, että muusta pääomatulosta ylisukupolvisena toiminta määriteltäisiin ihan oma verokanta puun myyntituloille. Esitin, että se olisi 50% kulloisestakin pääomaverokannasta. Tämä olisi hyvin yksinkertainen toteuttaa verotusmenettelyssä toisin kuin mahdolliset palautukset tai muut anottavat huojennusjärjestelmät, joista jo pelkällä olemassaolollaan tulisi hidasteita puukauppoihin byrokratian. Lakialoitteessani ei ole byrokratiaa. Sitä haluan ajaa lujasti läpi seuraavalla vaalikaudella, jos saan valtakirjan edelleen eduskuntaan. Metsäkaupat, metsien hoito, työllisyys ja vienti eivät saa pysähtyä, vaan niille on annettava lisää vauhtia myönteisellä menet

Ei kommentteja: