12.5.19

Äitienpäivänä 2019

Tänään on äitienpäivä. Sateisen yön ja aamun jälkeen on tullut pouta, mutta pilvisenä päivänä tuulee kovasti. Olin pastori Seppo Viljasjärven pyytämänä ehtollisenjaoen avustajana Pihlajaveden kirkon messussa. Vaikka pienen kappeliseurakunnan kirkko sijaitsee kirkonkylässään vain muutaman asutun talon lähiympäristössä, oli kirkkoon tullut laajan Pihlajaveden nyt Keuruuseen kuuluvan kappelisweurakunnan eri puolilta kolmattakymmentä henkilöä.

Joutuvan kesän läheisyyttä kertoi jo se, että seuraava pyhäpäivän jumalanlavelus on 2.6.2019 jo Pihlajaveden vanhassa eli erämaakirkossa, missä pidetään jumalanpalvelukset kesä-elokuussa. Juhannuksen messu lienee tavan mukaan kuitenkin Pihlajaveden kirkossa perinteen mukaan. Äidit saivat ruusut koteihin vietäviksi ja monet saivat ruusun myös edesmenneitten äitiensä haudoille toimitettavaksi. Minäkin sain ja vien huomenna Multian Sinervän hautausmaalle äitini haudalle.

Äitienpäivän vietot ovat muuttuneet paljon ajan myötä. Kun aloitin Keuruulla pappina, oli äitienpäivinä kyläkouluilla koko kylän äitienpäväjuhia ja koulujen tilat kävivät ahtaiksi.  Nyt tuo perinne on jo ollut historiaa, vaikka Keuruulla onkin kolme kyläkouluakin. Pohjoisjärvi, Jukojärvi ja Pihlajavesi ovat vielä jäljellä. Seurakuntien äitienpäivän vietto rakentuu jumalanpalveluksen viettoon, johon Keuruulla liittyy miesten tarjoamat kirkkokahvit..

Traditioilla on arvonsa. Toisaalta ne eivät tulla rasitteiksi ja on myös hyväksyttävä muutoksiakin eri tarpeitten mukaan. Kun oma äitini eli, sain viedä hänet Keuruun Ison Kirjan äitienpäivälounaalle muutamia kertoja. Onneksi vein, sillä nyt on jo neljäs äitienpäivä, jolloin tämä ei ole enää mahdollista.

Ensi sunnuntai on toukokuun kolmantena pyhäpäivänä, sodissamme kaatuneitten muistopäivä. Sankarivainajien äitejä ei ole enää keskuudessamme. He ovat hiljaa kantaneet tuskansa. Mutta sodissamme menehtyneitten äitejä voi olla vielä elossa ja varmasti onkin, sillä lapsensa vaikka Helsingin suurpommituksissa menettäneiden äitejä voi olla jo 74-vuotiaista alkaen.

Hyvää äitienpäivää ja liehukoot tänään siniristiliput sekä äitienpäivän että Snellmanin päivän merkeissä!

Ei kommentteja: