Runeberginpäivänä 2020
Tänään on Runeberginpäivä ja vuosi on 2020. Helmikuun talvessa ovat lippusaloissa sinisristiliput. Maisema koko Keurusseudulla on noin 30 cm paksun lumen peitossa. Monet ovat kokeilleet suksiensa sujuvuutta jo useampien talven lumien aikana, mitkä lumet ovat siten sulaneet pois.
Nämä lumet ainakin Keurusseudulla kestänevät kevään lopuuliseen tuloon asti. Suomessa on paljon lumettomia alueita paitsi Tampereen eteläpuolelta alkaen niin myös laajoilla alueilla maamme länsiosissa. Tämän sain huomata käydessäni junamatkalle eilen Porissa Porin aseman ja Mäntyluodon välisen rataosan sähköistyksen juhlimistilaisuudessa.
Haluan tulevaisuudessa raiteiden palvelevan myös Haapamäeltä suorinta reittiään ilman Tampereen mutkaa, junien ruuhkaa ja veturien kääntämistä Mäntyluotoon/Tahkoluotoon joissa ovat jäättömät syväsatamat ja laivaruuhkista vapaa avoin Selkämeri. Haluan Pori-Parkano-Haapamäki radasta Suomen teollisuuden ja transitoliikenteen pääradan Tyyneltä valtamereltä Atlantille.
Reitti on osa maapallolla suorinta maa/meriyhteyttä Shanghaista New Yorkiin! Ja juuri Haapamäen kautta, Tampereen reitti on arvovaltaisen insinööritoimiston laskelmissa todettu ajassa puoli tuntia pidemmäksi. Lentoreitti puolestaan menee lähempää pohjoista napa-aluetta. Paljolti lennot tekevät kuitenkin välilaskun Suomessa.
J.L.Runebergin merkitys kansallisille identiteetillemme on suuri. Suomenruotsalainen pappismies loi suomalaisuutta varsin paljon aikana, jolloin ei ollut kovinkaan monta henkilöä, jotka olisivat voineet unelmoida saatika uskoa joskus Suomen olevan itsenäinen valtio ja oma kansakunta. Kansainvälisessä maailmassa on yhä enemmän juurettomuutta.
Tällä en halua syyllistää ketään. Onhan meitä monia suomalaisiakin, jotka ovat lapsuudessaan ja nuoruudessaan asuneet eri syistä monilla paikkakunnilla ja sanovat siksi, että eivät ole kotoisin mistään. Asialla on varmastikin positiivisiakin elementtejä, mutta on myös hyvä, jos aidosti voi sanoa olevansa kotoisin joltakin paikkakunnalta ja maakunnasta.
Suomalaisuus ja synnyinseutu ovat arvoja, joilla on pysyvää merkitystä. Jukka Kuoppamäen lauluissa tämä ilmenee selvästi, onhan Jukka toki Topeliuksen sukuakin ja hän on minulle kertonut "topeliaanisen Suomen" arvopohjakseen.
Muutuvassa maailmassa on hyvä asia se, että on kansallisia perinteitä. Hyvää Runeberginpäivää ja helmikuun valkohankia! Keuruulla ja Multialla on ihan aidosti nyt talven tuntua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti