19.11.20

Testaa, eristä ja jäljitä- periaate ei enää toimi, tarvitaan tiukkoja rajoituksia

Tapahtui aivan kuten olen kaiken aikaa varoittanutkin. 

Testaa ,eristä ja jäljitä- periaate ei enää toimi kulkutautia vastaan. Tämä olisi pitänyt tajuta, ymmärtää ja käsittää ja viimeistäänkin alkusyksystä. Tuolloin eri yhteyksissä ja lukuisissa Uuden Suomen blogi-puheenvuoroissani vaadin maan hallitukselta tiukkoja rajoitustoimia rajojen ylityksiin ja kokoontumismääriin. Varoitin ja eri yhteyksissä mahdollisimman laajalti koronann nollaamiseksi, kun se olisi ollut helposti ja tehokkaasti tehtävissä.

Valitettavasti näin ei haluttu tehdä talouspiirien ja koronaa vähätelevien tahojen ohjaillessa pelkuruutta kokevaa hallitusta. Nyt olemme tilanteessa, minkä ennakoin, mutta mitä en missään nimessä halunnut. Onko maan hallituksella nyt kykyä todella estää koronaa ja pyrkiä nollaamaan se? 

Hallitus on sisäisissä erimielisyyksissään asian suhteen ollut kykenemätön tekemään rohkeita mutta tarvittavia ratkaisuja. Ministeri Krista Kiurulle kuitenkin annan aidosti tunnustusta toimistaan ja teen tämän keskustalaisena. Olen viestittänyt koronasta mielipiteeni hänelle ja olemme olleet samoilla linjoilla asiassa.

Jos hän olisi sektoriministerinä saanut päättää asioista, olisi koronatilanteemme hyvin hallinnassa ja huom. emme todennäköisesti olisi joutuneet tekemään niitä ratkaisuja, joista Lapin yrittäjät ovat itkeneet, vaikka kotimaiset matkailijat ovat olleet liikkeellä aiempaa runsaammin! Toki voi olla ja on vaihteluja eri yrittäjien kesken, mutta näiden ongelmia olisi jo voinut hoitaa tehokkaammin muilla ratkaisuilla kuin kulkutaudin irti päästämisellä, jos vain olisi ollut taitoa ja kykyä hallituksella.

Nyt on ilmeistä, että kotimaan matkailullekin tulee suuria ongelmia, kun koronaa ei haluttu kesällä nollata. Voisi sanoa, että sitä saa, mitä tilaa. Mutta tämänkään sanominen ei auta ja siksi on toimittava nyt viimeistään järkevästi ja nollattava korona. Tämä on nyt vain paljon vaikeampi tehtävä kuin olisi ollut syyskuussa.

Ihmettelen hallituksen pakoilua siirtää vastuuta alueille. Se on vastuun pakoilua yksiselitteisesti. Hallitus kumartaa talouspiirien hyvin itsekkäiden ja erittäin lyhytnäköisten vaatimusten edessä. Miksi sallitaan huvittelu? Miksi ovat yökerhot ja tanssitilaisuudet vielä sallittuja? Miksi niitä vielä näyttävästi mainostetaan?
Kyse ei ole mistään muusta kuin erittäin lyhytnäköisestä rahanhimosta ja yhteiskunnan vastuuttomuudesta, että näitä ei ole laitettu kiinni.

Hallituksen vastuunsiirto alueille on myös selvää hölmöläisten hommaa, jos tavoitteena on ihmisiin tarttuvan viruksen torjunta. Ihmiset näet liikkuvat! Ellei tule tiukkaa pääkaupunkiseudun sulkua viime kevään Uudenmaan sulun tapaan, tässä ei taatusti onnistuta. Tilanne on nyt jo paljon huonompi kuin viime huhtikuussa, jolloin pääosa Suomen kunnista ja maapnta-alasta oli täysin koronavapaata. Nyt on pahoja kulkutaudin pesäkkeitä muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. 

Viruksen nollamien on nyt kaikkein tärkein asia. Kaiken muun on nyt oltava tälle tavoitteelle alisteista.

Ei kommentteja: