9.12.20

Antaako aikamme tilanne mahdollisuuksia maaseudulle ja Keurusseudulle?

Antaako aikamme tilanne mahdollisuuksia maaseudulle ja haluammeko käyttää niitä? Suomeen on syntynyt uusi voimistuva trendi siirtyä suurtaajamien ruuhkista ja kalliiden asuntojen kaupungeista maaseutumaisemiin. On todennäköistä ja ainakin mahdollista, että nyt koronan vauhdittama suuntaus ei jää tilapäiseksi, vaan jatkuu, jos maaseudun seutukunnissa ja kunnissa tähän osataan tarttua. Naapuriseutukuntamme Jämsä on jo havainnut mahdollisuudet, joita saattaisi olla tarjolla Suomen kakkosmetropolialueelta Tampereelta. Sähköjunat suihkivat matkan hetkessä

Laaja Keuruu on sijainniltaan Jämsään nähden yhtä hyvässä ja jopa paremmassakin asemassa. Jämsästä ja Keuruulta ovat suunnilleen samat etäisyydet sekä Jyväskylään että Tampereelle. Mutta Keuruun lisävahvuutena on myös kolmas maakunta Etelä-Pohjanmaa ja sen keskus Seinäjoki. Tämä erityisesti Haapamäeltä ja Pihlajavedeltäkin merkittävä suunta on nyt itse asiassa unohdettu. Aiemmin monet elinkeinoelämän toiminnot suuntautuivat seutukunnaltamme myös Pohjanmaalle.
Nyt vuorovaikutus pohjoiseen ja länteen on näivettynyt. Lapuan hiippakunta taitaa olla ainut side Pohjanmaan suuntaan ja sekin koskettaa vain kirkollisella sektorilla toimivia.

Nykyisessä maakuntakeskusvetoisessa ajattelussa unohdetaan ja jopa tietoisesti halutaankin unohtaa ne mahdollisuudet, joita on maakuntien solmukohdissa. 
Tässä tilanteessa on itse tajuttava mahdollisuudet. Itse on myös rohkeasti tartuttava niihin. On oltava ennakkoluulottomia ideoita ja niitä on kehiteltävä. Kritiikki on ymmärrettävä positiiviseksi voimavaraksi, millä mennään eteenpäin ja kohti parempaa. Ideoita. Kritiikkiä ja eri mielipiteitä tarvitaan, muutoin eivät asiat avaudu, jalostu ja jopa toteudu. Paikoillaan pysyminenkin ilman kehitystä merkitsee väistämättä jälkeen jäämistä, koska jossakin mennään kuitenkin eteenpäin.

Keurusseudulla paljon mahdollisuuksia. Niin on toki muuallakin.  Metsiä ja puhdasta luontoa Suomessa riittää lähes kaikkialla, tässä emme ole erityisasemassa. Siksi on löydettävä erityismahdollisuutemme ja vahvuutemme, joilla erottaudumme eduksemme ja joita voimme hyödyntää elinvoimamme kasvattamiseksi. Kahden taajaman laaja-alainen Keuruu kylineen voi erottautua edukseen, jos tämä kyetään tarpeeksi näkemään.

Sijainti on asia, mihin ei voi vaikuttaa. Saavutettavuus on kuitenkin asia, mitä kaikkialla innokkaasti tavoitellaan. Nyt etätyön todennäköisesti lisääntyessä on kaikkialle maaseudulle avautunut ja avautumassa uusia mahdollisuuksia ja erityisesti niille paikkakunnille, mitkä omaavat hyvän ja toimivan saavutettavuuden mennen tullen ja eri suuntiin.

Ihmiset tiedostamattaankin haluavat eri tavoin vapautta elämäänsä niin myös asumisen kuin liikkumisenkin suhteen. Autolla liikkuminen on mahdollista kaikkialla. Tässä emme voi erottautua eduksemme. Tiet kuluvat, rapa roiskuu, lumi ja liukkauskin sekä ruuhkat ja eri vaaratilanteet liikenteessä ovat haittoja. Houkutteleeko tämä muuttamaan lopulta laajemmalti minnekään? Jääkö etätyön buumi vain hetken ilmiöksi ja vain muutamien pysyväksi ratkaisuksi? 

Asia ehkä riippuu siitä, onko olemassa henkilöautoa nopeampaa ja helpompaa liikkumismuotoa työ- ja asiointimatkoille ja vielä sellaista, missä voisi työskennellä tai levätä matkan aikana?  Jos tämä näkökohta ratkaisee, voimme erottautua eduksemme ja vahvastikin, mikäli saamme radoillemme eri suuntiin nopeamman ja toimivan liikenteen maakuntien välille valtakunnallisin yhteyksin. Kokonaisuutena toimiva ja eri vaihtoehtoja tarjoava joukkoliikenne on myös paras linja-autoliikenteen kehittäjä ja etätyön välttämättömyys.

Lauri Oinonen




Ei kommentteja: