7.3.21

Kuntavaalien siirto oli välttämätöntä


Aihe: Kuntavaalien siirto oli välttämätöntä
 
Tehty ratkaisu kuntavaalien siirrosta on välttämätön. Hengenvaarallisen kulkutaudin aikaan ei ole massamme järjestetty mitään vaaleja. Nyt tällainen uhkaava tilanne kohdattiin ensimmäisen kerran 80 vuoden aikana. Siksi tilanne oli poliittisille päättäjille aivan outo kokemus eikä virkamiehilläkään voinut olla kokemusta vastaavasta. Selkeintä olisi ollut, jos kuntavaalien siirrosta olisi kyetty tekemään päätös jo aiemmin. 

Kulkutaudin todellisuus ja arvaamaton muuntuminen ja eteneminen olivat nähtävissä jo ainakin pari kuukautta sitten. Käytän koronasta tietoisesti sanaa "kulkutauti", jotta se havahduttaisi asian vakavuuteen. Latinankielestä lähtökohtainen sana "korona" ei ehkä ilmaise riittävästi asian vakavuutta ja koko käsite jatkuvasti ilmenevänä on jo uuvuttanut kansalaisia tajuamasta asian vakavuutta.

Olen jo alkuvuodesta lukuisissa kommenteissani, tarjoamissani lehtikirjoitukissa ja kolumneissani esittänyt kuntavaalien siirtoa. Uuden Suomen kolumnipalstalle olen saanut vastustusta näkemyksilleni, nämä ovat hyviä merkkejä siitä, että jotkut ovat kirjoituksiani kuitenkin lukeneet. Muutoin on tuntunut, että olen ollut melkoisen yksin ajatukseni kanssa kuntavaalien siirrosta. Olen lähestynyt poliittisia päättäjiä ja vaikuttajia aktiivisesti ja muutamilta olen saanut palautetta siitä, miksi kuntavaaleja ei voi siirtää.

Nyt kuitenkin on tehty järkevä päätös monille suureksi yllätykseksi kuntavaalien siirrosta kesäkuun 2021 alkuun. Tiedän jotain viimeaikaisista ratkaisujen taustoista. Aika kesäkuulle joutuu tosin nopeasti. Vaalityö kentällä ihmisten parissa tapahtuisi jo toukokuussa, jos olisivat normaalit olosuhteet. Kun kävin Keuruun yhteiskoulua, meille "Novosibirskin palaverien" tapahduttua annettiin ylimääräistä yhteiskunnallista opetusta demokratian olemuksesta, vaalien toiminnoista ja vaalia edeltävästä vaalikampanjoinnista. Yksipuoluemaissa vaalien "kampanjointi" oli ja on erilaista kuin se, mihin me olemme tottuneet. Suomessa ei kuitenkaan jouduttu yksipuoluemalliin.

Nyt demokratiaan kuuluva vaalikampanjointi olisi ollut vain nettiin ja lehtien maksettuihin mainoksiin rajattua, jos kuntavaalit olisivat olleet huhtikuussa. Tykkäsipä vaalikampanjoinnista tai ei, olipa siinä kritikoitava tai, niin se kuitenkin on kiinteä osa demokratiaa, mikä olisi jäänyt pahasti ontuvaksi huhtikuun kulkutaudin aikaisissa vaaleissa. 

Koska vaalit ovat nyt vain muutamia viikkoja huhtikuun loppupuolta myöhemmin ennakkoäänestyksen alkaessa jo toukokuun puolivälissä, on suuri todennäköisyys se, että kulkutauti on vahvasti keskuudessamme vielä nyt siirrettyjen kuntavaalien aikaan. 

Siksi edelleen pidän tarpeellisena kuntavaalien siirtoa aiempien kunnallisvaalien perinteiseen syksyn ajankohtaan. Tässä ei demokratia vähene eikä vaarannu, koska sama nelivuotiskausi on valittavilla silloinkin edessään. Miksi edelliset kuntavaalit olivat keväällä? Tämä olisi hyvä palkittava tietokilpailukysymys. Hyvin harva osaisi vastata oikein. Syynä olivat kuntavaalien ja maakuntavaalien yhdistäminen samalle vaalipäivälle.

Olisiko nyt ajateltava tätä? Jos maakuntavaalit tulevat, olisiko kuntavaalit ja maakuntavaalit yhdistettävä samaan ajankohtaan? Tätäkin kannattaisi päättäjien pohtia.

Ei kommentteja: