9.5.21

Paljon Onnea Äideille ja Isoäideille sekä Isosioäideille!

Toukokuun toinen sunnuntai on äitienpäivä. Tänä vuonna tuo päivä ajoittuu toukokuun yhdeksännelle päivälle, jolloin on nyt myös eurooppapäivä. Nämä molemmat ovat liputuspäiviä. Tänä vuonna selvitään yhdellä lipunnostolla kahden liputuspäivän toiminnot. Keskiviikkona 12.5 on Snellmanin päivä ja se on vuosikymmeniä ollut liputuspäivä, kuten ensi sunnuntain kaatuneitten muistopäiväkin.

Toukokuun kevääseen sijoittuu vappu huomioon ottaen viisi liputuspäivää . Lisäksi toukokuun lopulla voivat olla perhepiireissä ylioppilasjuhlat ja kouluista valmistuneitten juhlinnat liputuksen aiheina. Kesäkuun neljäs on taas Puolustusvoimien lippujuhlapäivä Suomen marsalkka Mannerheimin syntymäpäivän merkeissä, joka oli syntynyt 4.6.1867. Kohta sitten onkin vuorossa jo juhannus, Suomen lipun päivä, minkä ajankohta vaihtelee viikon vaihteluajan puitteissa maassamme.

Äidit ovat äitienpäivän muistamisensa ansainneet. Eilen kävin oman äitini haudalla Multian Sinervän hautausmaalla. Kylmän yön vuoksi en vielä vienyt perinteistä ruusua haudalle, koska yöpakkanen olisi vioittanut sen. Tällä isäni ja äitini haudalla ovat kansallisena veteraanipäivänä istuttamani kuusi orvokkia, mitkä kyllä kestävät keväthallat.

Äitiys on asia, minkä arvostusta tulisi yhteiskunnassamme aina muistaa ja korostaa. Me miehet pääsemme luomisjärjestyksen mukaan paljon helpommalla, koska me emme voi synnyttää. Tämä vaativa tehtävä on uskottu naissukupuolelle. Siksi kaikki äidit ja isoäidit sekä isoisoäidit keskuudessamme ansaitsevat Kiitoksen. 

Äitienpäivänä voimme ajatuksin muistaa kaikkia jo poissiirtyneitä äitejämme eri sukupolvista. Itse voin jäljittää menneisiin sukupolviin äitini suvusta kanta-äitini Susannan, syntyjään Haapakosken 1700-luvulta Alavieskasta. He ovat synnyttäneet ja luoneet elämänsä kautta tätäkin päivää, mitä tänään vietämme. Jumala siunatkoon heidän työnsä ja tehköön meistä tuon työn arvoisia omissa elämäntilanteissamme.

Ei kommentteja: