2.4.23

Uskonnon opetus luo tulevaisuutta



Uskonnonopetus luo tulevaisuutta


Olen tarkastellut asioiden taustaa myös eduskunnan sivistysvaliokunnan näkökulmista. Olen jo ennen tuota hyvin pitkään seurannut keskustelua koulun uskonnon opetuksesta myös itse ainetta opettaen ennen papin tehtäviäni. Kuntapäättäjänä ja Haapamäen lukion johtokunnan puhenjohtajana olen tarkastellut kouluelämää myös paikallisella tasolla.

Koulu-uudistuksen ja eri lukujärjestysratkaisujen myötä uskonto on aina ollut menettäjän osassa niin peruskoulussa kuin lukiossakin.
Kaikilla oppiaineilla on merkitystä ja on hyvä, että kouluissa on tarjontaa. Mutta olisiko tapahtunut niin, että ns. "välineaineet", jotka ovat toki tarpeellisia ja hyödyllisiä, olisivat vieneet tilaa elämän yleistä tuntemusta antavalta uskontokasvatukselta?

Olisiko jopa historian tuntemuksemmekin heikentynyt? Ehkä länsimaiseen ja eurooppalaisen sivistykseen ymmärrystä avaava kirkkohistoria ei oikein saa sitä sijaa, minkä se ansaitsisi. Uskonnon opetus on myös ns. opettajaherkkä aine, jossa opettajan persoonaa koetellaan. 

Vähäinen oppituntien määrä ei läheskään kaikkialla mahdollista aineenopettajan virkaa ja silloin ainakin teoriassa uskonto voi jäädä lapsipuolen asemaan. En halua kiistelyä oppiaineiden kesken. Mutta olisiko aika tarkastella niitä mahdollisuuksia, joita koulun uskonnonopetus voisi antaa lastemme ja nuortemme ehyelle elämän kehitykselle? Olisiko aika etsiä mahdollisuuksia, jotta kouluissa uskonnon opetuksella olisi mahdollisuudet tähän? 

Mielestäni uskonnonopetus luo henkistä tulevaisuutta tuleville kansalaisille ja ymmärrystä kohdata myös toisin uskovia tai itseään uskonnottomiksi kutsuviakin. Vain silloin, kun on omaa arvopohjaa, voi ymmärtää muita ja kohdata heitä kunnioittavasti lähimmäisinä. Jos me suomalaiset ottaisimme enemmän oman kristillisen uskommme elämän perustaksi, sitä parempi olisi muiden elää kanssamme. 

Ilman omaa arvopohjaa olisimme itsekin virtojen ja tluulien vietävissä. Olen huolestunut, että nyt tahtoo näin käydä. Kun itse on tukevalla ja kestävällä perustalla elämän arvoissa, ymmärtää paremmin muitakin. 



Ei kommentteja: