17.5.23

Keskustan ehdokkaitten vaalityö toi kannatukseen hyppäyksen

Me Keskustan kansanedustajaehdokkatt teimme kukin hyvää vaalityötä. Itse oli nyt kansanedustajaehdokkaana Uudenmaan vaalipiirissä. Se oli minulle käytänöllisintä. Ratkaisevaa oli se, että arvostamani henkilöt ihan Keskustan johtoa myöten toivoivat minun lähtevän ehdokkaaksi. Monet vaalit kokeneena tiesin haasteet valinnan osalta. Enhän keuruulaisena voinut edes saada omaa ääntänikään, koska ääneni meni Keski-Suomen vaalipiiriin.

Vaikka vaaleista tulee aina dehdokkaalle kuluja ja aikaa menee eri toimiin, koen, että oli hyvä olla aktiivisesti itse mukana. Enhän sivullisena olisi oikein osannut ollakaan. Vaalikenttäkin on aina vaikuttamisen areena. Maaleja tulee paremmin kentällä kuin katsomossa.
Kentällä on pelaaja ja voi vaikuttaa tulokseen, vaikka ei sattuisi itse maalia laukaisemnaankaan. Joukkuepelissä jokainen on vaikuttaja tulokseen.

Monet gallupit antoivat huonoja ennusteita Keskustalle. Hallituskumppanit antoivat leiman punavihteästä hallituksesta, vaikka totuus olikin Keskustan osalta aivan muuta. Vaalikauden lopulla Keskusta osoitti kiitettävästi linjassa EU:n synnyttämiä metsiin kohdistuvia uhkia kohtaan. Mutta tämä asiallinen vietsi ei tavoittanut enää ääänestäjiä. Varsin monet hallitusviisikon televisioesiintymiset kansan silmissä leimasivat Keskistan kumppaniensa kaltaiseksi.

Vaalityössä sain kohdata paljon mielenkiintoisia ihmisiä, joita en olisi muutoin kohdannut. Sain keskustella asiallisten ihmisten kanssa ilman turhia väittelyitä. Kun en saanut riittävää rahoitusta omalle maakunnalliselle vaalilehdelleni, minkä aineisto oli minulla lähes painovalmiina koossa, jouduin luopumaan vaalilehdestäni, missä olisin halunnut esitellä tuntematonta minääni ja tavoitteitani ihmisten arjen ja elämän asioissa sekä laajemmissa asioissa. Siksi on ihan ihme, että löytyi henkilöitä, jotka äänestuvät monien joukosta minuakin.
Vielä kerran Kiitos äänestäjilleni!

Uusimaa oli vaalipiirinä uusi tuttavuus. Ehdokkaitten kesken oli tavattoman hyvä yhteishenki kannustaen ja rohkaisten toinen toistaan.
Koin tämän hienona asiana, ihan senkin vuoksi kannatti olla ehdokkaiten joukossa ja kokemukseni mukaan itseäni parempien parissa!
Keskutalla on järjestöväkeä ja yllättävän paljon nuoria keski-ikäisiä. Uudellamaalia Keskustan perinteet ovat kunniakkaat vuosikymmenten ajoilta ja sen vaikutus näkyi.

Juuri äskettäin tuli uusi gallup-tukimus puolueiden kannatuksesta julkisuuteen. Se meni ennakko-odotukseni mukaan. Pidin varmana, että vaalityön vaikutus nosti Keskustan kannatuksen galluppeka korkeammalle. Mikä vaikutus on Kekustan valinnalle mennä oppositioon? Ymmärrän puoluejohdon pettymyksen vaalituloksen johdosta. Mutta olisiko sittenkin tappio tunnustaen ollut jätettävä ovi raollleen hallitusvastuun kantamiselle?

Kuntavaikuttajana minulle ei ole nyt keskustalsia kontakteja tulevan hallituksen ministereihin eikä heidän laajaan avustajajoukkoonsakaan. Toki minulla ovat hyvät valmuidet yhteistyöhön poliittisista näkemyksstä riippumatta. Asiathan ovat mielestäni tärkeintä.

Toivon menestystä hallitusneuvottelijoille ja ennen kaikkea hallitustyöskentelylle. Koen, että nyt oltava "terveesti itsekäs" suhteessa EU:hun. Uuteen velkaan ei ja sen kautta varmaan maksajan osaan ei pidä mielestäni mennä. Ukrainaa tulee autaa, mutta rahan on mentävä Ukrainaan apua tarvitseville. Suomi voisi varmistua tästä parhaiten, kun raha menisi ilman, että EU olisi välissä.

Nyt edessä ovat normaaline kunnalsiten asioiden ohelle myös perinteiset Kunnallisjohdon päivät Lahdessa kahden päivä tapahtumana.
Ensi maanantai-ilalle on kutsukortti tilaisuuteen, missä on mukana Tanskan puolustusvoimien komentaja. Ajassamme ovat uudet haasteet.

Ei kommentteja: