16.7.23

Havaintoja heinäkuulta 2023

Kotimaan politiikan kulku on ollut vaihtelevaa eikä heinäkuu ole ollut ainakaan hiljaiseloa tältä osin, jos seuraa medioita. Mutta unohtuvatko nyt todelliset megaluokan asiat? Mielestäni näin on tapahtumassa. 

Euroopan Unionin parlamentti äänesti suomalaisia metsiä koskevassa asiassa mielestäni Suomelle hyvin vahingolliseen suuntaan. Valitettavinta on mielestäni se, että suomalaiset mepit eivät kaikki tajunneet kansallista etuamme asiassa. "Suomi elää metsästä". Tämä lause on yhä totta. Suomalaiset osaavat mielestäni parhaiten maailmassa metsien hoidon. Täytyy muistaa, että metsät ja pellot ovat kaiken uusiutuvan ja vihreän tuotannon perusta.

Tämä on itsestään selvä asia. Mikä muu on vihreää ja uusiutuvaa? On tajuttava, että alkutuotannosta tulevat eurot yli kymmenkertaistuvat kiertäessään kansantaloudessamme. On jopa esitetty alkutuotannon arvon jopa vieläkin enemmän kasvavan, kun asiaa ajatellaan perille asti.

Metsän ja pellon tuotanto tuo siis uutta kansantalouden kiertoon ja tämä mahdollistaa hyvinvointivaltion kaiken yhteiskunnan toiminnot. Raha kiertää eri ammateissa ja monissa yrityksissä ja yhteiskunta saa verotuloja ja kykenee hoitamaan koulutusta, terveydenhuoltoa, turvallisuutta jne. Metsien vaikutus on moninkertaisesti enemmän kuin metsäklusterin jo sinällään suuri kansantaloudellinen arvo.

Haluan tätä metsistä ja pelloilta alkutuotannosta lähtevää kokonaisvaikutusta oikein taloustieteiden edustajien selvittävän kokonaiskansantaloutemme kannalta. Asioissa tapahtuu valtava myönteinen lumipalloefekti.

Ellemme saisi hyödyntää metsiämme ja peltojamme entiseen tapaan, väitän kansantaloutemme joutuvan kuihtumiskierteeseen. Jos joku on toista mieltä, haluan hänen esittävän vastaväitteet arvosteltavikseni. En tokikaan halua asiassa riidellä, annetaan faktojen ja numeroiden puhua.

Edelleen väitän, että voimakkaasti kasvavat talousmetsämme valituista kasvatustavoista riippumatta ovat mitä parhainta hiilidioksidin sidontaa ja varastointia. Metsiä tulee tarkastella pitemmillä aikajaksoilla, koska ihan luonnon ja ilmaston omat ja normaalit vaihtelut vaikuttavat metsien kasvuun ja hakkuisiin vaikuttavat maailman markkinat ja puusta saatava hinta.

Itse pitkään metsiä tarkkailleena tiedän, että suomalaiset taloismetsät myös ihmeellisen hyvin ja nopeasti korjaavat myös ihmisen tekemiä virheitä.
Kyllä luonto osaa aina puolensa pitää! Tosi on. Voisin talousmetsien alueita osoittaa väitteeni todeksi. Itsekään en olisi tätä uskonut, ellen olisi omin silmin nähnyt ja ihan normaalin puuston kasvun aikamitassa.

Suhteessa EU:hun Suomen on oltava terveesti itsekäs, jotta metsämme kasvaisivat ja sen kautta metsäluontomme säilyisi terveenä ja elinvoimaisena.




Ei kommentteja: