20.5.24

ALV:n korotus aiheuttaa ongelmia pien- ja yksinyrittäjille ja kansalaisille

Suomenmaa-lehdessä Suomen pien- ja yksinyrittäjien puheenjohtaja Liisa Hanen tuo esille ongelman, mikä on aiheutumassa ALV:n korotuksen vaikutuksesta pien- ja yksinyrittäjien ostovoimaan. Suomessa on kautta maan monia eri liikkeiden tyhjentyneitä toimitiloja niin kirkonkylissä, taajamissa ja kaupungeissakin. 

Aiemmin näissä nyt tyhjien näyteikkunoiden tiloissa toimi yksityisiä kauppaliikkeitä, parturi-kampaamoja, kukkakauppoja, kemikaalikauppoja, suutariverstaita, kelloseppiä, optikkoja ja monia muita pien- ja yksinyrittäjien toimipaikkoja. Nyt nämä ovat laajalti kadonneet ja palvelujen tarjonta miltei kadonnut monista kirkonkylistä ja taajamista.

Kaupunkien lähiöissä on tapahtunut aivan vastaava ihmisille tärkeiden palvelujen tarjonnan kuihtuminen. Ilmiö on nähtävissä jopa Helsingissäkin, kivijalkakaupat ovat kadonneet ja kantakaupungissakin. Helsingin Alppilassakin syksyllä oli perinteisen kenkäkaupan ikkunassa näkyvä juliste "Pelasta Alppilan Kenkä".  

Kuntamarkkinoiden aikaan kävelin Alppilan katuja perinteisessä Helsingin kaupunginosassa. Hämmästyin tyhjien näyteikkunoiden runsautta ja varsin keskeisessä Helsingin perinteisessä kivitalojen kaupunginosassa. Voisin laulaa tunnettua asevelvollisten kotiuttamista kuvaavaa hieman haikeaakin laulua "kadonneet on sotilaat" muuttaen muotoon "kadonneet on kauppiaat". 

Nelosen kansakoulun laulutaidolla en toki tuota tee, mutta laulun haikeat sanat ja sävelet soivat mielessäni. Olen eri vuosikymmenten aikana seurannut niin synnyin kuntani Multian kirkonkylän ja kymmenen kylän ilmettä kuin oppikouluaikani Keuruun kirkonkylää, opiskeluaikanani Haapamäen risteysasemataajamaa, seurusteluaikani Tamperetta ja nuoren opettaja-aikana Kiikkaa,  mikä on nykyistä Sastamalaa.

Kaikkialta ovat yksinyittäjät, kivijalkakaupat, kylien postitoimipaikat ja kahvilatkin kadonneet. Tampereella toki on kahviloita ja ruokaravintoloita, mutta kaikkialta niitä ei löydy ja lounaspalvelua on vain työpäivinä lounasaikaan kuten esimerkiksi Multialla. Kun olin kesällä 1971 teologiharjoittelijana/kesäteologina synnyin seurakunnassani Multialla, mikä nyt on osa Keuruun seurakuntaa, oli kymmenellä kylällä kansakoulu, kyläkauppa ja joissakin jopa kaksikin ja useimmissa postitoimipaikka, mikä oli Postipankin toimipaikka. 

Haikeana ajattelen nostalgisesti aikaa entistä. Menneeseen ei ole paluuta, mutta historiasta voi ottaa oppia. Lähipalvelut mahdollistivat ihmisten asumisen ja eri toiminnot kylillä ja kautta maan. Yksinyrittäjät ja pienyrittäjät mahdollistivat monet ihmisille tärkeät palvelut ja toiminnot. Siksi haluan maahamme sellaista politiikkaa, mikä edistää yksin- ja pienyrittäjien toimintaa. Asiakkaiden ostovoima on tärkeä perusta paitsi kansalaisten hyvinvoinnille niin erityisesti pien- ja yksinyrittäjien toiminnoille. 

Arvonlisäveron korotus vie kaikkien kansalaisten ostovoimaa. Ymmärrän toki valtion rahantarpeen, mutta arvonlisäveron korotus voi viedä valtion tuloja, jos yrittäjät lopettavat vielä jäljellä olevia toimintojaan. Silloin nämä yrittäjät eivät voi tuoda valtiolle yrittäjäverojakaan. Samalla palvelujen kaikotessa, monet joutuvat muuttamaan asuinpaikkaansakin. Haluan asioita ajateltavan kokonaisvaltaisesti ennen ratkaisuja.


Ei kommentteja: