4.2.07

Vaalijuhla Muuramessa 4.2.2007

Tänään sunnuntaina olin mukana Keskustan maakunnallisessa vaalijuhlassa Muuramessa. Paikalla olivat kaikki ehdokkaamme ja juhlapuhuja pääministeri Matti Vanhanen. Muurame on kunta, jossa Jyväskylän vetovoiman imussa väkiluku kasvaa voimakkaasti. Samalla kunnassa toteutuetaan neljän Y:n teemaa: yrittäjyys ylös yhteiskunnassa yhteistyöllä. Tulokset puhuvat puolestaan.
 
Eduskunnassa olen tehnyt lakialoitteen yritysten, mukaalukien niin maa- kuin metsätilatkin sukupolvenvaihdosten edistämisestä poistamalla perintö- ja lahjavero lähiomaisilta. Aiemmin minulla on ollut jo kaksi lakialoitetta samasta asiasta. On väärin, jos leski joutuu myymään asuntokiinteistön voidakseen maksaa perintöverot. Sama koskee myös lasten tilannetta rintaperillisinä. Onpa tiedossa tapauksia, että omaisuus on järjestetty nuorelle polvelle, mutta elämän äkillisesti katketessa, ovatkin vanhemmat selkäperillisinä joutuneet maksamaan aiemmin omistamastaa perintöverot. Välillä on maksettu vastaavat verot omaisuuden siirtovaiheessa nuorelle polvelle.
 
Äskeinen esimerkki osoittaa, kuinka aikansa elänyt on koko kateuteen perustuva perintövero lähiomaisten kesken. Omaisuus on koettu yhteiseksi, yhdessä hankittu ja vaalittu ja verot moneen eri kertaan maksettu ja sitten kuolemantapauksen tullen tai skupolvenvaihdoksessa viekin verottaja omaksi koetusta suuren osan. Ainut lääke asiaan on perintö- ja lahjaveron poisto lähiomaisilta. Sen ymmärrän, että jos perintö tai tai lahja tulee ulkopuoliselta tai kaukaiselta sukulaiselta, niin kohtuullinen vero tuolloin tuleekin maksaa. Mutta ei lähiomaisten kesken eli niiden kesken, jotka kuuluvat 1. perintöveroluokkaan. Ruotsissa demarihallitus poisti perintöveron Tsunamin jälkeen. Nähtiin, että tilanteeseen voi joutua hyvinkin yllättäen.
 
Jos perintö- ja lahjavero olisi pois, uskaltaisi vanhempi sukupolvi investoida ilman veroseuraamuksen pelkoa ja näin moni yritystoiminta jatkuisi ja työllistäisi jatkossakin.
 
Tänään on ollut kirkkovuoden kynttilänpäivä. Annoin kirkkokyydin iäkkäälle äidilleni Keuruun kirkkoon ja oli mukana minäkin kirkon penkissä ja edelleen Yhteisvastuun hyväksi olleilla kirkkokahveilla Keuruun seurakuntakeskuksella ennen Muurameen lähtöä. On mielestäni myös arvokas asia, että tasavallan presidentti vuosittain avaa valtakunnallisen Yhteisvastuukeräyksen, sen kautta halutaan muistuttaa kulloinkin ajankohtaisista apua ja huomiota tarvitsevista asioista
kotimaassa ja ulkomailla. Tämä on hyvä asia. Pian itsekunkin ovelle voi tulla "presidentin asialla" Yhteisvastuukerääjä.
Asia, jolla hän korvauksetta liikkuu, muistuttakoon myös meitä eduskunnassa autettavista ja ajankohtaisista asioista. Yhteisvastuu-keräyksen tavoite on myös saattaa asioiden valmistelijat ja päättäjät hereille. Kirkon diakonia on kuin lumiaura, mikä menee edeltä sinne, minne muu yhteiskunta ei vielä mene, mutta toivon mukaan seuraa esimerkkiä.
 
Kevättä kynttelistä! Vaikka nythän se talvi vasta näin "vaahtokuussa" (helmikuun kansanomainen nimitys) näyttää tuiskujen pakkasten merkeissä tulevan. Koettakaamme olla varovaisia liikenteessä liukkaan ja lumipöllyjen kanssa.

Ei kommentteja: