16.3.08

Palmusunnuntaina 2008

Tänään on palmusunnuntain ilta. Kristikunnan hiljainen viikko on alkanut. Olin tänään aamupäivällä Keuruun kirkon jumalanpalveluksessa. Menin pitkästä aikaa lehterille. Kirkko avautuu sieltä toisenlaisena kuin itse kirkkosalista. Lehteriltä ainakin Keuruun kirkossa aistii kirkon suuruutta. Jumalanpalveluksen jälkeen olin sopinut kirkkokahvien jälkeen lähiomaisen tapaamisen liittyen pääsiäislauantaina Keuruun siunauskappelissa hautaukseen, jonka lähiomaisten pyynnöstä toimitan. Nuori alle 40-vuotias mies on siirtynyt tästä ajasta äkkiarvaamatta. Olen tuntenut hänet jo koulupojasta lähtien.
 
Tämän jälkeen menin Multialle Tarhapänjärven Lummilanlahden rannalla olevalle rantasaunallemme. Kävin kokeilemaan sen savupiipun vetoa. Yllätyksekseni muutaman paperitollon tuhkanpoistoluukussa polttamisen jälkeen veto oli varsin hyvä. Kesäisin tuntuu, että hormi vetää sisäänsä kaikki rannan savut, mutta ei vie pois kiukaan eikä hellan savuja. Nyt oli hyvä veto. Poltin vanhoja saunavihtoja ja muhkeat savut ulos lähtikin piipusta.
 
Sitten soi puhelin. Tuttu henkilö soitti. Pyysi käymään sairaalassa vaimonsa luona antamassa ehtoollista, jos vielä vastaanottaja jaksaisi. Muutoin pidettäisiin rukous. Lupasin lähteä heti. Olin juuri laittanut saunanpesän puita täyteen ja sauna alkoi lämmetä. Meillä papeilla on kuitenkin hälytysvelvollisuus lähteä. Tarkistin, että ei ole palovaaraa ja lähdin. Vaihdoin Riuttakoskella mustan puvun, otin Kirkkokäsikirjan ja tunnin kuluttua olin lupaukseni mukaan Keuruun terveyskeskuksen aulassa. Omaiset olivat vastassa. Ehtoollisvälineet oli otettu esille ja vietimme Kirkkokäsikirjan mukaisen ehtoollishetken.
 
Olen kiitollinen, että omaiset halusivat tätä. Ehtoollista emme vietä liian usein. Vapahtajammekin on kehoittanut ehtollisen asetussanoissaan "niin usein kuin te..." Jos Jumala on päivät niin asettanut, että tämä jäi vuoteessa olevalle tai kenelle tahansa ajassa viimeiseksi ehtoolliseksi, niin saamme tietää, että ehtoollinen on kuolemattomuuden lääke. Toivon, että te hyvät lukijani olette valmiit pyytämään omaisillen tai itselle ehtoollista arkailematta, kun normaaliin ehtoolliskirkkoon ei voi käydä. Jumala on läsnä ja se on hyvä asia. Käykäämme hiljaisen viikon sanoman äärelle myös seurakuntiemme tilaisuuksissa.

Ei kommentteja: