12.11.10

Nykyisestä väestönsuojavalmiudesta ei tule luopua

Liittyen hallituksen pyrkimykseen supistuu väestönsuojaverkostoamme, olen esittänyt kirjallisen kysymyksen ja toimenpidealoitteen hallitukselle, jotta nykyisestä järjestelmästä ei luovuta, vaan pikemminkin pyritään laajentamaan. Nykyisen järjestelmän muutosta ei tue rakennuskustannukset, koska väestönsuojien rakentamisen todellinen lisäkustannus on noin 20 € per kerrosneliö. Näin valtaosa yksityisistä kiinteistönomistajista on valmis maksamaan tämän oman turvallisuutensa vuoksi. Samoin Suomen väestönsuojateknologia on ainutlaatuinen vientituote. Suomi saa vuositasolla 10 - 15 M€ vientitulot väestönsuojalaitteiden ja suunnittelukonsultoinnin viennistä ulkomaille.

Samoin katson, että suomalaisen järjestelmän alasajo merkitsisi vakavaa takaiskua tämän erityisalan vientiponnisteluille, sillä sen vientiyrityksillä on oltava toimiva kotimarkkina ja vahva alaan erikoistuneiden suomalaisten tutkimuslaitosten tuki takanaan. Samalla katson, että vaarannetaan Suomessa rakennettujen väestönsuojien ylläpito, joiden arvo on noin 4 miljardia euroa. Samoin tuon esiin, että vielä nytkään kaikki suomalaiset eivät saa nykyisen perustuslain takaamaa väestönsuojaa ja väestönsuojien rakentaminen on osa kokonaismaanpuolustusta, eikä voimassa olevissa uhka-arvioissa ei ole viime aikoina tapahtunut mitään sellaisia muutoksia, jotka perustelisivat rakennettavien uusien suojien tai suojapaikkojen määrän merkittävää vähentämistä.

Lisäksi tuon esiin, että väestönsuojien rakentaminen on pitkäjänteistä toimintaa ja, jos väestönsuojat rakennetaan muun rakentamisen yhteydessä, niille saadaan myös tehokkain normaaliolojen käyttö.

Täten edellytän hallitukselta toimia, jotta väestönsuojien perustana olevaa nykyistä lakia ja käytäntöä ei muuteta sekä hallitus asettaa tavoitteeksi väestönsuojavalmiuden rakentamisen jokaiselle kansalaiselle myös yleisten väestönsuojien avulla.

Toimenpidealoitteeni ja kirjallisen kysymykseni näette pian kotisivuiltani:
http://www.laurioinonen.net

Lauri Oinonen, kansanedustaja

Ei kommentteja: