3.11.10

Onko kirkko television orja?

Kirjoitus löytyy kolumnina uudistetulta kotisivuiltani www.laurioinonen.net.

Muutama viikko sitten lähetetty televisio-ohjelma aiheuttanut vilkkaan keskusteluryöpsähdyksen ja ehkä osin provosoidunkin kirkosta eroamiskampanjan. Media on antanut runsaasti tilaa nyt tähän asti käydylle homokeskustelulle verrattuna moniin muihin ja paljon merkittävimpiin asioihin ajassamme.

Mitä todennäköisimmin teeman ympärille rakennetut ongelmien asettelut ja keskustelut nousevat ihan muilta tahoilta kuin niiltä sukupuolivähemmistöjen tahoilta, joiden nimissä sanan peistä taitetaan ja kirkosta eroamisilmoituksia jätetään. On myös kerrottu, että sukupuolisen käyttäytymisen vähemmistöihin kuuluvien kansalaisten taholta oltaisiin keskustelun kuohunnasta vaivautuneita

Itse olen joutunut ihmettelemään medioissa esiintyneiden eräiden kirkon ja seurakuntien edustajien kannanotoista, jotka saattavat olla sekä hätiköityjä että kuvitellun mielipidepaineen ohjailemia. Kannattaisi ajatuksissa palata pari kuukautta taaksepäin, aikaan ennen televisiossa ollutta kohuohjelmaa. Silloin ei ollut mitään niitä kysymyksiä ongelmina esillä, joista nyt keskustellaan ja joiden merkeissä seurakuntavaalejakin käytäneen ja joista ilmeisesti nousevat kirkolliskokouksenkin uutisiin pääsevät aiheet ikään kuin mitään muuta ei tapahtuisikaan.

Onko kirkko nyt joutunut television orjaksi? Luullaanko, että myötäilemällä televisio-ohjelmaa ja kulkemalla sen perässä, kirkko olisi edelläkävijä tai seuraisi aikaansa?

Näin joudun hämmentyneenä kyselemään, kun monet kirkkomme eri tasojen edustajat lupailevat vihkiä tai siunata avioliittoon tai parisuhteeseen samaa sukupuolta olevia tai sitten vain rukoilla heidän suhteensa puolesta. Jos kirkko näille teille erehtyisi lähtemään, olisivat edessä monet ongelmat ja jopa hajaannukset: Näitä kansankirkkomme tuskin kestäisi ja vahinko olisi koko kansakunnan yhteinen.

Kirkkomme aina kestävä olemus nousee Pyhästä Raamatusta ja uskontunnustuksistamme. Ajankohtaisuutta edustaa kirkkovuosi ja sen sanoma. Televisio-ohjelmat tai lehtien otsikot eivät kirkossa edusta ajankohtaisuutta. Niitä myötäilemällä kirkko kadottaa suuntansa ja on varmasti silloin ajastaan jäljessä muiden vietävänä.

Kirkon ja seurakuntien edustajien työtä tarvitaan ihmisten arjessa ja elämässä ihan muiden ja todellisempien asioiden parissa kuin niissä, joista nyt synnytettyä ongelmakeskustelua on käyty. Kirkossa ja seurakunnissa tehdään todellista työtä ja sitä ihmiset tarvitsevat

Lauri Oinonen
kansanedustaja (kesk)
Keuruun 1. kappalainen

Ei kommentteja: