23.10.12

OLEMME ITSE OMA VOIMAVARAMME



Menestyvä ja inhimillinen Keuruu tavoitteeksi


Olen ilokseni havainnut, että Keuruun kaupungissa on paljon lapsiperheitä. Samoin vanhempien näkyvä huolenpito lapsista on hyvä asia. Nuoret vanhemmat haluavat kaikkein parasta lapsilleen. Lähtökohtaisesti Keuruun kaltainen kunta voi tarjota aineksia onnelliselle lapsuudelle. Monet virikkeet, usein sukulaiset ja luonto ovat lähellä ja naapurit tuntevat yleensä toisensa. Lapsiperheiden elämän ja arjen asioiden tiedostaminen on tärkeää eri päätösten teossa. Lasten hoitoon tarvitaan aidosti toimivia vaihtoehtoja ja kotihoitoa on myös määrätietoisesti edistettävä.

Keuruun kouluelämän vahvuus ovat osaavat ja työhönsä sitotuneet opettajat ja koulujen henkilökunta. Sama koskee hienosti kaikilla sektoreilla myös koko kaupungin ja terveystoimen henkilöstöä. Minulle sanottu: "olemme ihmisillä töissä", kuvaa vastuunottoa ihmisistä, joita varten kaupunki on olemassa. Keuruu on sen kokoinen kaupunki, että meillä yhdessä toimien on mahdollisuuksia estää nuorten syrjäytymistä. Keuruulaisissa nuorissa on kokemani mukaan paljon myönteistä latausta.

Ammatillista koulutusta on lisättävä ja lukiotamme on vahvistettava Keurusseudulla. Nykypolitiikan mukaisiin suurlukiohin verrattuna Keuruun lukion inhimillinen koko havaitaan vahvuudeksi. Kunnallisneuvos Olli Haapanen toimiessaan kaupunginsihteerinä toi Keuruulle ja kehitti voimakkaasti ammatillista koulutusta seutukunnallamme. Nyt tarvitaan samaa energisyyttä ja sitkeyttä nuortemme ja aikuisopiskelijoiden parhaaksi. Kesäyliopistojen ja yliopistojen arvosanaopintoja ja kursseja olisi saatava seudullemme edelleen. Nämä ovat hieno mahdollisuus nuorille ja iästä riippumatta jokaiselle sekä merkki paikkakunnan vireydestä. Yhteistyö Ison Kirjan kanssa voisi antaa paljon lisää tälläkin saralla.

Yrittäjiemme parissa on ainutlaatuinen innostus luoda työpaikkoja Keurusseudulle. Työ ja toimeentulo ovat työikäisille syy muuttaa tänne. Täältä voi käydä työssä muuallakin, jos tiet ja liikenneyhteydet ovat hyvät. Asuinpaikkana ja virikkeiltään koko Keuruu tarjoaa kiistatta vertailukelpoiset ja edulliset puitteet. On pidettävä huolta, että TE-keskuksen työvoimapalvelut säilyvät Keuruulla. Meillä on noin 700 henkilöä vailla työtä. Tarvitaan lujasti toimia, jotta tekemätön työ ja työntekijä kohtaisivat toisensa. Jos tässä voisimme yhteistyöllä onnistua, voisimme välttyä veronkorotuksilta tai jopa hivenen alentaakin veroprosenttia. Samalla monen elämän arki muuttuisi onnellisemmaksi ja ehkäpä kaupunkikin näyttäisi kauniimmalta.

Yhteiskunnan arvokkuus mitataan sillä, miten se pitää huolta iäkkäimmistään ja hoitoa tarvitsevista. Kyse ei ole kuluerästä vaan panostuksesta ja sijoituksesta. Tämä tulisi tajuta erityisesti valtiollisella tasolla huolehtimalla kunnon eläkkeistä ja kuntien voimavaroista, mutta jotain arvovalintoja voi silti tehdä kunnallisella tasollakin. Hoito- ja hoivatyö tarvitsevat osaajansa ja omaishoito todelliset mahdollisuutensa.

Haluan, että luonnonkaunis ja mahdollisuuksia runsaasti tarjoava, menestyvä Keuruu tunnetaan myös ihmiselle hyvänä, inhimillisenä kaupunkina.

Lauri Oinonen
kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
kunnallisvaaliehdokas (kesk)

Ei kommentteja: