6.12.13

Kiitos kansallisen kristillishenkisestä tasavallan presidentin iltajuhlasta


Kiitos kansalliskristillisestä itsenäisyyspäivän iltajuhlasta

Olen seurannut tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlien viettoa Tamperetalolla television kautta. Koen, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio ovat halunneet vietettävän itsenäisyytemme suurta valtiollista juhlaa juuri siihen tyyliin, kuin itse olisin aina halunnut. 

Nyt juhlassa oli isänmaallista, kansallista ja jopa kristillistä sisältöä. Siitä suuri kiitos! Koen, että nyt on palattu talonpoikasen presidentin Kyösti Kallion arvokkaaseen perinteeseen, jolloin itsenäisyyspäivän juhlissa ei ollut tanssia vaan arvokas ohjelma täytti juhlan. Kyösti Kallio halusi kunnioittaa kristillistä elämännäkemystä ja sillä oli suuri siunaus kansallemme, kun vaikeat sota-ajat olivat koittamassa.  Jumala johdatti oikean talonpoikaisen kansanmiehen maan isäksi yhdistämään Suomen kansaa ja tässä suuri siunaus kansamme yksimielisyydelle, kun talvisodan vaikeat hetket koittivat.

Kyösti Kalliossa tavallinen kansa koki yhden omista vertaisistaan samalta tasolta ja sillä tunteella oli suuri merkitys. Merkittävimmät valtiomiestekonsa, kuten torpparien vapautuksen Kyösti Kallio oli jo tehnyt muissa valtiollisisa rooleissaan ennen vajaaksi jäänyttä presidenttikauttaan. Kiistatta Kyösti Kalliota voi sanoa Suomen suurimmaksi talonpojaksi kautta aikain. Hän sai myös tilattoman väen luottamuksen omakseen kansanomaisuudellaan ja vaatimattomalla olemuksellaan. Köyhän ihmisen puolustamisessa, työnteon arvostamisessa rehellisyydessä Kyösti Kallio oli oikealla tavalla vaativa.

Kyösti Kallio ei lukeutunut heränneisiin eli körttiläisiin, mikä oli hänen aikanaan Pohjanmaan kristillisyyden pääsuuntaus.Tämän Kallio halusi myös ulkonaisestikin hieman yllättävästikin osoittaa viiksillään, joita körttiläiset eivät ainakaan tuolloin hyväksyneet. Ehkä Kallio viiksiensä tähden saattoi myös menettää vaaleissa äänestäjiään. Aikalaisten mukaan Kallio ei nauttinut parhaimmalla tavalla heränneiden kunnioitusta, vaikka viiksiään lukuunottamatta muutoin elikin heränneiden tavoin ulkonaisesti varsin talonpoikaisin tavoin ja vaatimattomasti. Kyösti Kallion puolison Kaisa Kallion monet ovat ,iminullekin kertoneet tavanneensa vaatimattoman tavallisena persoonana herättäjäjuhlilla.

Mutta rehti suomalainen kristitty Kyösti Kallio oli syvästi, vaikka ei tietääkseni kuulunutkaan mihinkään herätysliikkeeseen. Kallion edeltäjistä ehkä monille meistä yllätykseksi myös tasavaltamme toinen presidentti Lauri Kristian Relander oli omakohtainen kristitty. Hänen neuvonantaja oli mitä suurimmassa määrin teologian tohtori ja tunnettu pappien kasvattaja Antti J. Pietilä. Kallion aika on tuonut kansallemme siunausta tähän asti ja tästä eteenkin päin.

Toivon ja sisimmässäni haluan rukoilla samaa kristillistä viisautta ja johdatusta nykyiselle tasavallan presidentille ja hänen puolisolleen.


Ei kommentteja: