6.12.13

Olisiko mahdollinen havusellutehdas saatavissa Keuruulle?

Olisiko uusi havusellutehdas saatavissa Keuruulle?


Uusimmassa Metsälehdessä numero 22 on sivulla kolme mielenkiintoinen artikkeli "Saisiko Suomi uuden havusellutehtaan?" Artikkelin jatkuu: "Sellulla on kysyntää ja hinta korkealla. Jos tahtoa löytyy, niin Suomi on sopiva paikka maailman seuraavalle havusellutehtaalle." 

Nämä ovat aivan yllättäviä ajatuksia kun takavuosina on luultu markkinasellun kuihtuvan pois metsäteollisuuden tuotteista. Onkin käynyt aivan toisin - kysyntä kasvaa maailmalla ja nimenomaan aidosta havusellusta. Aasian paperikoneet on rakennettu tuontisellun varaan ja siksi markkinoilla on tilausta uudelle kapasiteetille juuri havusellun osalta.

Pöyry Management Consulting Oy:n selluasiantuntija Petri Jokinen päätyy siihen, että pohjoinen pitkäkuitu on nyt maailmalla valttia korkealaatuisen painopaperin ja pakkausmateriaalien valmistusta varten. Asiantuntija päätyy siihen, että vain Suomi tai Ruotsi voivat nopeasti kyetä jätti-investointiin havusellutehtaan rakentamiseksi. 

Kaksi edellytystä tehtaan sijainnille kuitenkin asetetaan. Raaka-aineen, metsien on oltava lähellä ja logistiikan on oltava hyvä, jotta viisi miljoonaa kuutiometriä puuta saataisiin vuodessa tehtaalle. Toinen edellytys on sataman läheisyys. Nämä ovat osin toisensa poissulkevia. On löydettävä kompromissi.

Mielestäni tällöin Keuruu ja erityisesti Haapamäen alue ovat ainutlaatuisen vahvoilla, kun vain saadaan suora rata Haapamäeltä Poriin liikenteelle. Syksyllä kuulin rata-asiantuntijan lausuvan, että em. rata on haluttaessa saatavissa yhdessä kesäkaudessa kuntoon. Havusellutehtaan tuotannoksi on laskettu miljoona tonnia sellua vuodessa. Pelkästään tämän takia rata kannattaisi kunnostaa. Kyseinen tonnimäärä ei nykyoloissa mahtuisi enää Suomessa muille radoille puhumattakaan raakapuun kuljetuksista.

Huomattava vahvuus ensinäkin on se, että havumetsiä on ympärillämme paljon, raaka-ainetta löytyy. Toiseksi  Haapamäki-Pori rata toisi Porin satamat Keuruuta/Haapamäkeä lähelle. Mikään muu paikkakunta Keski-Suomesta ei olisi logistisesti näin lähellä merellistä syväsatamaa, josta pääsee liikkumaan kaikilla Tanskan salmista pääsevillä laivoilla.

Jos nyt halutaan, kannattaa ennakkoluulottomasti käydä selvittämään Suomen edun nimissä uutta mittavaa havusellutehdasta juuri tänne. Parempaa paikkakuntaa on vaikea löytää. Synergiaedut olisivat selvät myös Mäntän tehtaan ja Vilppulan sahan kanssa.
Mistä rahat? Tämä kysymys on yhtä suuri joka paikkakunnalle mittavan tehdasinvestoinnin osalta. Emme ole muihin nähden mitenkään huonommassa asemassa.

Juuri nyt olisi valtiolla tilaisuus konkreettisesti täyttää innolla annetut lupaukset varuskunnan lakkauttamisen 300 työpaikan kompensoinnista. Nyt olisi todella elinkeinopoliittinen hanke, jota voisivat niin valtion omistamat Solidium kuin Teollisuussijoituskin
lähteä rahoittamaan yhdessä metsäteollisuusyritysten kanssa. 

Nyt on meidän Keuruulta kyettävä toimimaan ennakkoluulottomasti ja kaukokatseisesti, jotta maailmaan (Suomeen tai Ruotsiin) tuleva uusi havusellutehdas saadaan tänne. Vahvuutemme ja mahdollisuutemme ovat nyt yhtä hyvät kuin muuallakin ja väitän, että ne ovat todellisuudessa paremmat objektiivisin asiaperustein kuin millään muulla mieleeni nousevalla paikkakunnalla.


Lauri Oinonen


Ei kommentteja: