20.12.13

Tasa-arvon tulee toteutua alueellisestikin




Valtionosuusuudistus uhkaa tasa-arvoa


Hallituksen kaavailema valtionossusuudistus on mielestäni vakava uhka ihmisten ja alueiden tasa-arvolle. Eduskunnan kunnallisasioita käsittelevässä hallintovaliokunnassa sekä työelämä- ja tasa-arvoasiainvaliokunnassa työskennelleenä olen pöyristynyt alueellisen tasa-arvon vakavasta heikennyksestä, jota hallituksen ehdotus nyt merkitsee. 

Asioita tulee katsoa ihmisten eikä tilastollisen keskiarvon näkökulmasta. Maakunnassamme suurimpia menettäjiä asukasta kohti ovat Kinnula 524 euroa/asukas, Luhanka 505 euroa/asukas, Kivijärvi 432 euroa/asukas ja Kuhmoinen 417 euroa/asukas. Nämä ovat merkittäviä summia kunnissa, joissa monien verotettavat tulot ovat pienet. Varsin monien eläkeläisten ja pienituloisten koko kunnallisvero katoaa valtionosuuden menetyksellä.

Keuruu menettää yli miljoonan, 1 335 234 euroa, asukasta kohti 126 euroa/vuosi. Valtio on täysin unohtanut lupauksistaan huolimatta 300 työpaikan menetyksen, jota Pioneerirykmentin lakkautus tulee merkitsemään. Naapurimme Multia, Mänttä-Vilppula ja Petäjävesi ovat myös menettäjiä, joten hallituksen ajamilla kuntaliitoksillakaan ei näytä pääsevän menetystä karkuun.  Pidän tilannetta kohtuuttomana. 

Juuri niissä kunnissa, joita valtionsuuksien leikkaus eniten koskisi, asuu yleensä iäkkäintä ja verotettavilta tuloiltaan pienituloisinta väkeä. Vähäiset valtionosuuksien korotukset ovat suuntautumassa puolestaan alueille, joissa verotettavat tulot henkeä kohti ovat suurimat ja joissa jo nyt ovat suurimmat verotulojen kertymätkin. Ehdotettu uudistus on mielestäni täysin vieras valtionosuusjärjestelmämme alkuperäisille tavoitteille.

Valiokuntatyössäni tulivat tasa-arvon ulottuvuuksina esille myös alueellinen tasa-arvo ja eri-ikäisten tasa-arvo. Nämä eivät toteudu
ehdotetussa valtionosuusuudistuksessa, tässä olisi nyt todella työtä kunta-asioitakin käsittelevässä eduskunnan hallintovaliokunnassakin. Ihmisten perustarpeet, koulutus, terveydenhuolto, hoito ja hoiva sekä monet muut välttämättömät asiat kuuluvat koko maassa jokaiselle.


Lauri Oinonen
maakuntavaltuutettu
Keuruu

Ei kommentteja: