2.6.17

Helluntai, suvisunnuntai

 

 Helluntai, suvisunnuntai, kevät tautisen talven jo voitti


Ensi sunnuntaina on kristikunnan kolmas suuri juhla, helluntai. Raamatun tapahtumat helluntaille kertovat Pyhän Hengen vuodattamisesta kymmenen päivää Kristuksen taivaaseen astumisen ja 50 päivää ylösnousemuksen jälkeen. Kirkkojen alttareilla on pelastushistoriallisen juhlapaivän merkkinä kuusi kynttilää.


Aiemmin olemme 1990-luvun puoliväliin saakka viettäneet helluntaita kahden pyhäpäivän juhlana. Kansa sanoi: " Nyt on helluntai, suvisunnuntai, kevät tautisen talven jo voitti!" Vanhastaan toinen helluntaipäivä oli maanantaina, helluntaimaanantai. Runsaan kahden vuosikymmenen aikana oli helluntainaattona launtaina helluntain valmistuspäiväksi kutsuttu pyhäpäivä.


Nyt olemme melkein kadottaneet kevätkesän juhlan, helluntain tietoisuudestamme. Näin menetämme aiempia elämänkulun kiinnekohtia. Helluntai hukkuu vain yhdeksi viikonloppujen sunnuntaiksi ja sen tiedostaminen helposti katoaa, ellei käy jumalanpalveluksissa tai katso kalenterista pyhäpäivän nimeä.


Ylösnoussut Vapahtajamme lupasi olla tykönämme taivaaseen mentyäänkin lähettämälle meille Puolustajan.

Lupaus täyttyi juutalaisten viettämänä helluntaina näkyvillä ja koskettavilla tavoilla, kuten Apostolien teoissa 2:1-13 Raamatussa kerrotaan.  Pyhä Henki synnytti uskon ja seurakunnan. Jeesuksen sanat kertovat, mistä on kyse. " Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut".


Pyhä Henki jatkaa Kristuksen työtä kirkastamalla armoa ja totuutta. Lutherin mukaan omasta järjestämme tai voimastamme emme voi uskoa Herramme. Mutta jokainen voi pyytää, että Pyhä Henki tekisi sen, kuten Hän parhaimmaksi tahtoo. Hän toimii ajallaan eikä jätä työtänsä kesken.




Ei kommentteja: