25.5.17

Helatorstai-illalla 2017

Tänään helatorstaina on saatettu viimeiseen leposijaan tasavaltamme yhdeksäs presidentti Mauno Henrik Koivisto. Annan suuren kunnioitukseni viime sotien veteraanille ja hänen elämäntyölleen kaikissa vaiheissa. Koen, että viime sotien sukupolvi on menettänyt tasavallassamme korkeimmalle tasolle kohonneen edustajansa. Paikka on nyt tässä merkityksessä peruuttamattomasti tyhjä.


Viime torstaina kirjoitin presidentin linnan eteisaulassa avattuun muistokirjaan Keuruun kaupungin muistamisen oman roolini merkeissä presidentti Mauno Koivistoa kunnioittaen. Olen toiki eri tilanteissa nähnyt presidentti Mauno Koiviston, mutta en henkilökohtaisesti ole kätellyt. Hänen aito nimikirjoituksensa on minulla asiakirjassa, jossa myöntää ennen loppututkintoa tapahtuneista kolmesta opettajavuodesta virkavuosia ansioluettelooni. 


"Tapa tuttu jo taattojen, nyt on hoidossa poikasten". Nämä Sillanpään marssilaulun sanat talvisodan ajoilta ovat nyt konkreettisesti totta. Näillä Sillanpään sanoilla myös haluan avata Keuruun kaupunginvaltuuston uuden valtuustokauden maanantaina 5.6.2017 kaupunginvaltuuston ensimmäisessä kokouksessa Suomen marsalkka Mannerheimin 150-vuotissyntymäpäivän jälkeisenä päivänä. Viime maanantaina päätin valtuustokauden Pekka Töpöhännän Pillin ja Pullan lausumiin päätössanoihin: "Loppu hyvin, kaikki hyvin".


Tänään helatorstaina vietettiin Keuruun kirkossa yhteiskristillistä juhlapäivää. Mukana päivän järjestelyissä jumalanpalveluksessa olivat Keuruun ev.lut. seurakunta, helluntaiseurakunta ja vapaaseurakunta sekä päivätilaisuudessa myös paikalliset ortodoksit eläkkeellä olevan lääkärimme Kari Eskolan toimesta. Viime mainitun poika Kare Eskola on tunnettu Yleisradion klassisen musiikin toimittaja. Mielestäni olisi hyvä luoda helatorstaista Keuruulle yhteiskristillinen kirkkopyhä ja perinteisen yhteiskristillisen vapun rinnalle.


Yksi historian lehti Suomen kansan ajassa on päättynyt Mauno Koiviston poistuttua keskuudestamme. Kunnioittavat muistot jäävät elämään. On myös hyvä tietää, että Mauno Koivisto selkeästi tunnusti uskonsa

Jumalaan. Tässä on tienviittaa jokaiselle. Sotien veteraanilla oli selkeää nöyryyttä tunnustaa tosiasiat tässä kaikkein tärkeimmässä kysymyksessäkin.


Huomenna perjantaina avataan Keuruulla kirjastolta Tarhian rannan hongikossa Lehtiniemeen kulkeva Keuruun ensimmäiseen yksikamarisen eduskuntaan 1907 valitun Maria Raunion mukaan nimetty "Maria Raunion polku". Saan kunnian olla yksi polun nauhanleikkaajista Lehtiniemen päässä. Kaupunginvaltuutettu Liisa Ruusila on tehnyt hienoa työtä tutkiessaan Maria Raunion vaiheita USA:ta myöten. Maria Raunio on ollut myös taidemaalari Akseli Gallen-Kallelan mallina mm. maalauksessa "tyttö Keuruun vanhassa kirkossa".


Kiitän yhteiskouluaikaista ja ylioppilasluokan toveriani ja valtuustokollegaani Liisa Ruusilaa, s.Sinervää hienosti järjestetystä kansanedustaja Maria Raunion muistamisesta.


Keuruulta on ollut aina varsin kivinen tie saada kansanedustajia, Maria Raunio oli valmis ensimmäisenä kulkemaan noissa askelissa. Vuonna 1872 Keuruulla syntyneen ompelijan ja puhujan Maria Raunion eduskuntataival jäi lyhyeksi vuosiin 1907-1909 ja elämäntaivalkin päättyi jo 3.9.1911 Astoriassa, Oregonissa Yhdysvalloissa. Huomenna kuljemme vajaan kilometrin matkan hänen muistolleen nimettävää luonnonkauniissa maisemassa kulkevaa polkua.

Ei kommentteja: