31.5.20

Koronarajoituksia höllennetään liian aikaisin

Koronarajoituksia höllennetään aivan liian aikaisin. Tarttuva ja hengenvaarallinen kulkutauti, mitä hienommin kutsumme koronaksi on yhä todellsiuutta niin omassa maassamme kuin erityisesti kahdessa naapurimaassamme ja muuallakin maailmassa. Tänäänkin uutiset kertovat uusista koronatartunnoista ja kuolemantapauksia on edelleen. Tilanne on jokseenkin sama kuin oli rajoituksia asetettaessa maaliskuussa.

Koska rajoitukset toimivat yllättävänkin hyvin, niitä olisi ollut syytä jatkaa siihen asti, että korona olisi saatu hallituksen ja THL:n nykyisen tavoitteen mukaan nollattua. Tuo olisi ilmeisesti ollut jo juhannuksen jälkeen hienoa ja tervettä todellisuutta, jos hyvin toimineita rajoituksia olisi jatkettu eikä höllennetty terveyden kannalta vaarallisesti.

Nyt mentiin kaljabaarit ja -terassit edellä sekä huvitttelua ja mukavuudenhalua tavoitellen. Koska virus on näkymätön, äänetön, hajuton, mauton ja tuntoaistillekin havaitsematon vihollinen eikä kuulu sodan ääniä tai näy pommitusten ja kranaattien jälkiä, on liian helppoa vähätellä vaaraa, mikä kuitenkin on salakavalaa todellisuutta. Tiedän asian liiankin omakohtaisesti, kun olen hälyttänyt ambulanssin koronaepäilyn johdosta lähipiiriin kuuluvalle henkilölle. Kukaan heistä, jotka vähättelevät virusta, ei ilmeisestikään ole vielä joutunut kohtaamaan sen kovaa ja ankaraa todellisuutta.

Monille koronasta parantuneillekin jää pysyviä vammoja, joista aivan liiaksi vaietaan. Kysymys on tarttuvasta ja hengenvaarallisesta kulkutaudista, jollaisten olimme luulleet jo joutuneen kouluhistorian kellastuneille lehdille ja kuuluvan aikaan, jolloin lääketiede ei ollut kehittynyttä. Mutta virus on vaara digiaikanakin ja vielä pahemminkin, koska ihmisten liikkuvuus on nykyään ihan toista kuin menneinä vuosisatoina, jolloin etäisyydet antoivat aivan toisilla tavoilla suojaa kuin nyt.

En halua pelotella, mutta haluan ennalta varoittaa päätösten valmistelijoita ja tekijöitä mitä ilmeisimmistä vaaroista, mitkä hukkuvat luuloon vaaran katoamisesta, kun eri paikkoja avataan ja rajoituksia höllennetään. Nämä tapahtuvat eri piirien painostuksesta, mikä sokaissut eri tavoin päättäjiämme. Häpeän monien kansanedustajien toimintoja ja puheenvuoroja. Kun he sanovat,y ettei siellä meidän maakunnassa ole koronaa ja kaljabaarit terassit voidaan siksi avata, niin nämä silloin unohtavat ihmisten liikkuvuuden kesäaikaan. Virus kulkee juuri ihmisten mukana, vaikka sitä ei viruksen kantaja itse tiedostaisikaan.

Virus voi levitä jo exponentiaalisesti jo, ennen kuin sitä kukaan on edes tiedostanutkaan. Testaaminen, jäljittäminen ja seuranta ovat aina ja paljon virusta jäljessä.
Väitän, jos kaikki Suomen ketut ja minkit vapautettaisiin häkeistään, niin niiden kaikkien elävinä kiinniottaminen olisi paljon helpompaa kuin viruksen jäjittämiset.
Siksi rajoitukset eri muodoissaan ovat tehokkuudessaan lyömättömät, koska ne toimivat ennalta ehkäisevästi. Parhaiten sammutettu tulipalokin se, mikä ei ole syttynytkään!

Nyt on suuri kysymys, kykeneekö hallitus kiristämään rajoituksia, kun koronaesiintymiset alkavat nousta. Pahaa pelkään hallituksen kyvystä, vaikka sen tavoite onkin nyt ollut muutaman viikon ajan aivan oikea eli nollata korona. Päätökset höllennyksistä ovat kuitenkin vaikutuksiltaan tuota vastaan.

Höllennyksiä perusteellaan ja on vaadittu taloudellisilla syillä. Ymmärrän tilanteen yksityisten yrittäjien osalta. Valtiolla on kuitenkin varaa korvata ne, koska valtiolla näyttää olevan varaa antaa monia, monia miljardeja suomalaisten veronmaksajien euroja EU:n ja EKP:n ehtymättömään Kankkulan kaivoon. Näitä perustellaan Euroopan Unionin talouden elvyttämisellä ylväästi. Mutta eikös Suomi ole vielä EU:n jäsen? Eikös silloin suomalaisten veromaksajien rahoilla voitaisi Suomessa tukea koronasta kärsineitä yrittäjiä ja elvyttää muutoinkin Suomen omaa kansantaloutta? Koska (vielä) olemme osa EU:ta niin sehän aivan varmasti elvyttäisi silloin EU:takin!

Ei kommentteja: