6.5.20

Koronarajoitus höllentämiset ovat suuri virhe

Hetemäen työryhmän talouspolitiikan kuvitelmiin perustuvat harhauttavat neuvot ovat ohjanneet maan hallituksen tekemään tuntuvia kulkutautiepidemian torjunnassa tuloksia tuottavien rajoitusten poistamisia ta höllennyksiä. Tätä kirjoitttaessa tänäänkin 6.5.2020 YLE kertoo maassa havaitun jo 161 koronatartuntaa eikä päivä ole vielä ollenkaan illassa. MIkä mahtaa olla todellinen luku? Hyvin useat kantavat hengenvaarallista virusta tietämättään ja kuljettavat nytkin virusta monille.

Hengenvaarallinen ja useille parantuneillekin pysyviä vammoja tuottava ja jatkuvasti kuolemantapauksia aiheuttava kulkutauti on edelleen vahvasti realistista todellisuutta maassa, jossa hallitus höllentää ja poistaa rajoituksia! Mielestäni täysin vastuutonta toimintaa.

Eikö hallituksella ole taistelukestävyyttä toimia kulkutautia vastaan? Vai tulíko kesken maratonjuoksua mieli lopettaa koko juoksu? Miksi löperösti annetaan myös talouspolitikan tosiasioista täysin pihalla olevalle Hetemäen työryhmälle valta yli kansalaisten terveyden? Miksi annetaan joiden huvipuistoon haluamisten ja ravintoloihin kaljalle ja viinilasien ja paukuille pääsemisen kaipuun kävellä yli kansanterveydelle välttämättämien rajoitusten?

En usko lainkaan hybrimallin testaa, jäljitä ja eristä toimivuuteen. Ensinnäkin tuo menetelmä on aina viruksen kulun jäljessä, jo sana jäljittäminen selvästi kuvaa tätä. Virus kulkee edeltä ja leviää arvaamattomasti ja mahdollisesti exponetiaalisesti jo ennen työlään ja monivaiheisen jäljittämisen aloitusta. Näkymättömän viruksen jäljittäminen on monin verroin vaikeampaa kuin kuviteellisessa tilanteessa Suomen kaikkien minkki- ja kettutarhojen häkeistään irti päästettyjen eläinten elävinä kiinniottaminen.

Hybridimalli rajoitusten asemesta on paha harhakuvitelma vailla realismia. Rajoitukset, vaikka ne omat haittansa saattavat tuottaakin, ovat ainut keino kukistaa virus ennen rokotteen saamista ja sen tehoamista. Rajoitusten avulla Uusi Seelanti, Australia ja Taiwan ovat jo onnistuneesti kukistaneet koronan. Näitä maita yhdistää korkea sivistyksen ja teknisen osaamisen taso sekä se mielenkiintoinen asia, että yksikään niistä ei ole EU:n jäsen! Suomikin on saari, jos vain haluamme pitää rajamme kiinni. Mahdollisuutemme kukistaa kulkutauti olisivat olleet tosi hyvät, ellei hallitus olisi käynyt purkamaan sisäisesti rajoitustoimia. Vaikka nämä em. maat ovat kukistaneet koronan, ne pitävät viisaasti rajansa edelleen kiinni.

Siis hengenvaarallinen kulkutauti on maassamme. Eikö tämän tiedon olisi pitänyt tehota päätöksien teossa? On suurta harhaa kuvitella maan elinkeinoelämää kehitettävän ja valtion taloutta hoidettavan päästämällä tämä kulkutauti lähes vapaasti nyt etenemään. Jos korona tuo lähivuosien aikana 6 mrd euron menetykset valtiolle, niin minä pystyisin heti osoittamaan 20 mrd euron investointien säästöt valtiolle! Nyt pitäisi poistaa tai siirtää kaikki sellaiset valtion menot, mitkä eivät ole juuri tässä hetkessä välttämättömiä. Valtion tuleekin tällaisessa tilanteessa kohtuudella velkautua, se on parempi vaihtoehto kuntien, yritysten, ja kansalaisten velkaantumiselle.

Hetemäen työryhmän harhakuvitelmalla auttaa elinkeinoelämää päästämällä hallintaan saatu kulkutauti irti on arvaamattoman kova hinta taloudellisestikin. Elinkeinoelämää olisi voitu paljon paremmin auttaa tarkoitukseen soveltuvilla järjestelyillä, esim. maksuaikojen siirtämisillä, valtiontakauksin sekä veroratkaisuin ja eri lainsäädännöllisillä toimilla. Miksi taloudellisia näkökohtia ajanut Hetemäen työryhmä ei lainkaan edes pohtinutkaan näitä?


Ei kommentteja: