29.7.20

Suomessa nyt kuten Titanicissä - huvitellen kohti tuhoa!

Kirjoitan  tätä blogiani Olavin päivänä 2020 Vantaalla. Jos Vantaan kaupunki olisi oma itsenäinen valtio, sieltä ei saisi matkustaa Suomeen! Vantaan koronaluvut yli tuplasti ylittävät raja-arvon, minkä ylittävistä ei saa Suomeen saapua. Huolimatta suuren yleisön luulosta korona ei todellakaan ohi edes Suomestakaan, Espoonkin lukema on siinä ja siinä, että tarkkaan ottaen sieltäkään ei saisi Suomeen saapua, jos Espookin olisi oma valtionsa.

Kulkutaudin osalta ei todellakaan ole aihetta väärään rauhaan edes omassa massammekaan. Esimerkiksi Keuruulla ja Multiallekin on kesä paljon hyvin paljon väkeä muualta. Haapamäen SALE:ssakin kuten vastaavasti Multiallakin tapaan hyvin paljon ihmisiä, joita en tunne ja jotka eivät vieraspaikkakuntalaisina tunne minuakaan ja eivät vastaa tervehdykseeni. 

Ihmiset liikkuvat ja virus voi kulkeutua jo nytkin ihan minne vain. Virus on petollinen, näkymätön, äänetön, hajuton, mauton ja tuntoaistillekin tuntematon vihollinen. Tietojen mukaan tartunnan saanut voi neljäkin vuorokautta kantaa ja levittää hengenvaarallisen kulkutaudin aiheuttajaa ympärilleen. Ihmiset yskivät ja eivät välitä suojautumisista lainkaan. Junissa olen nähnyt kuitenkin lähinnä ulkomaalaisten käyttävän kasvomaskia ja ihan Keuruulta lähtevistä junista alkaen. Kiitos heille. Nämä valveutuneet henkilöt ovat olleet pääosin nuoria naisia. Olisivatko lääkäreitä tai muuta terveydenhuollon henkilökuntaa?

Titanicin tähystäjät näkivät kiikareillaan jäävuoren edessään. Havaintoja vaarasta oli selvästi, mutta varoituksia ei haluttu ottaa todesta. "Kyllähän Titanic nyt kestää mitä vain, ei turhia pidä huolehtia jäistä". Tällä toimintaohjeella kuljettiin kohti väistämätöntä tuhoa. Onko tämä historiaa? Voisiko jotain tällaista toistua? 

Valitettavasti juuri nyt menetellään näin Suomessa hengenvaarallisen ja monille parantuneillekin pysyviä vammoja tuottaneen kulkutaudin, koronan, toisen vaiheen estämisen osalta. Korona siihen liittyvine tauteineen jättää monille vammoja keuhkoihin, tuhoaa usein kivekset ja muita arimpia elimiä sekä aiheuttaa häiriöitä aivojen toimintaan. Kyse on vanhaa ilmaisua käyttäen kulkutaudista, joita vastaan ennen yleisessä kirkkorukouksessakin rukoiltiin, kunnes Kirkkokäsikirjaakin nykyaikaistettiin poistamalla sieltä kulkutaudit, sodat ja katovuodet, nälänhädät ja rutot.  Toki paastonajan litaniaan nuo sanat jäivät, mutta käyttävätkö korkeasti oppineet nykypapit litaniaa yhtä ainutta kertaakaan edes paastonaikanakaan?

Ikävä todellisuus on, että kaikki nuo uhat, joista varjeltumista kautta aikain on rukoiltu, ovat täyttä todellisuutta maailmassa ja ihan lähelläkin vielä aivan reaalipreesensissä. WHO varoittaa voimakkaasti Eurooppaa koronan toisesta aallosta, minkä on ennustettu olevan tarttuvampi ja vaarallisempi kuin vielä meneillään olevan ensimmäisen aallon. WHO:n varoitukset näyttävät menevän lähes kuuroille korville. On toki maita, joissa on aloitettu rajoituksiin palaamisia.

Mutta mitä tehdään Suomessa? Täällä poistetaan viimesetkin kokoontumisrajoitteet elokuun 1.päivästä! Nukkuuko koko hallitus kesälomallakin? Taloudellisen voitontavoittelun merkeissä on avattu yökerhot juopottelulle ja tappeluille kuten tanssiravintolat ja -lavatkin. Olen seurannut avoimista ikkunoista Vantaalla lähellä olevan laadukastasoisen ravintolan asiakkaiden paluuta ravitsemusliikkeestä aamuneljän maissa. Turvavälit ovat muisteista tykkänään kadonneet, jos niitä on edes alkuiltanakaan haluttu muistella. 

Yksikin tietämättään virusta kantava voi tartuttaa kymmeniä heti kerrannaismäärät voi jokainen aritmetiikallaan laskea. Onnistuuko sitten hallituksen "testaa-seuraa-jäljitä"-periaate? Väitän onnistuvani paremmin saamaan kiinni elävinä kaikki Suomen minkkitarhoilta irti päästettävät minkit ja ketut, kuin nuo virusta levittävät ihmiset.

Taloudellisen voitontavoittelun takia on avattu laivaristeilyjä. Pelkään niiden muodostuvan koronalingoiksi hyvin nopeasti. Nyt vielä voitaisiin rajoitustoimin estää koronan toinen aalto ihan hyvin, jos olisi tahtoa. Virroilla paloi 1970-luvun lopulla vanhainkoti ja kymmeniä ihmisiä kuoli tulipalossa. Tulipalon alku havaittiin heti.
Palon jälkeen tutkijat sanoivat, että koko palo olisi ollut estettävissä ja yhtään uhria ei olisi tullut, jos palonalun havainnut henkilö olisi heittänyt alkavaan palokohteeseen pari ämpärillistä vettä ja sulkenut ovet. Mutta hän toimi pahimmalla mahdollisella tavalla, avasi ovet ja ikkunat. Silloin syntyi voimakas veto ja palo levisi räjähdysmäisesti. Seuraukset olivat tuhoisat, vaikka apuun tulivat myös lähikuntien palokunnat ja Keuruun varuskunta. Ei ihme, jos nuoret varusmiehet purkivat kokemustaan kiroiluna saavuttuaan palaneiden ruumiiden ääreltä varuskuntaan. Olin silloin työsuhteessa myös Keuruun varuskuntaan.

Eri rajoitustoimet niin maan rajoilla kuin ihmisten kokoontumismäärissä muutoinkin olisivat nyt ne "pari vesiämpäriä", joilla suurella todennäköisyydellä koronan toinen aalto voitaisiin estää Suomessa.

HÄLYTYS MAAN HALLITUS!

Ei kommentteja: