4.2.21

Kunnallisvaalien siirtäminen syksyyn koronan takia

Kuntavaalit korona-aikana hengenvaarallinen uhka ja demokratian sekä yhdenvertaisuuden pilkkaa


Koronan arvaamattoman suurien uhkien vuoksi näen huhtikuulle aiottujen kunnallisvaalien siirtämisen ensi syksyyn terveydellisistä syistä välttämättömäksi.  Koen, että juuri kansanterveydellisistä syistä asia on saatettava esille, jotta asiassa kyettäisiin tekemään pikaisesti välttämätön ratkaisu. Eri turvatoimet ovat kaikki näennäispuuhastelua, joilla ei todellisia ongelmia voida poistaa.

Haluan tukea, kannustaa ja rohkaista maan hallitusta ja eduskuntaa näkemään huhtikuun kuntavaalit kansalle hengenvaarana ja demokratian ja yhdenvertaisuuden ihan pilkkanakin. Siksi lähestyn blogini lukijoita tämän asian merkeissä. Uuden Suomen blogeissani ja twiittauksissani olen käsitellyt asiaa useita kertoja. Mutta asiallista keskustelua ei näytä syntyvän. Onko tilanne niin vakava, että keskustelua ei haluta käydä?

Kuntapäättäjänä ja kansalaisena olen hyvin huolestunut, jos nyt huhtikuussa todella olisivat kunnallisvaalit. Tuntuu, että nyt ei haluta tiedostaa tarttuvan ja hengenvaarallisen kulkutaudin ja sen aikana tapahtuvien kunnallisvaalien monia ja vaarallisia ongelmia.

Jo nyt ovat perinteiset demokratiaan kuuluvat yleisötilaisuudet, toritapahtumat ja muu vastaava vaaleja edeltävä vaalitaistelu mahdottomia eikä tilanne suurella todennäköisyydellä tule ainakaan merkittävästi tule parantumaan huhtikuun lähestyessäkään. Internet ja Teams eivät voi korvata demokratiassa yhdenvertaisesti tai tasa-arvoisesti vaaleja edeltäviä tapahtumia. Koronan todellisuus olla jopa nykyistä vaarallisempikin tilanne tulevina viikkoina, kuten te parhaiten tiedätte.

Suurin ongelma on se, että merkittävä osa kansalaisista ja vielä suhteessa enemmän äänioikeutetusta väestöstämme kuuluu riskiryhmiin iän tai eri sairauksien vuoksi.
Ongelma koskettaa konkreettisesti myös ehdokkaita ja vaalityöntekijöitä.

Demokratia, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vaarantuvat ja merkittävästi estyvät. Näin ei voi tapahtua järjestäytyneessä yhteiskunnassa vaalien aikaan. Vaikka itse äänestyksissä, ennakkoäänestys- ja vaalipaikoilla voitaisiinkin tehdä moniakin varotoimia kulkutaudin tartuntojen estämiseksi, on koko valtakuntaa koskevassa kokonaisuudessa suuria riskejä. Sama koskee myös kotiäänestystä ja varsinkin, kun sen puitteissa äänestäjät jo lähtökohtaisesti kuuluvat eri tavoin riskiryhmiin.

Huomattava tosiasia on edelleen se, että on suuri todennäköisyys, että monet kansalaiset jättävät koronan takia huhtikuussa äänestämisen kokonaan pois. Suuri ja merkittävä ongelma ovat karanteeneissa olevat. Heidän osallisuutensa kunnallisvaaleissa paljolti estyy niin äänestäjinä ehdokkaina kuin vaalityöntekijöinäkin. Tilanne on ongelmallinen myös karanteenissa olevien lähipiiriin kuuluvien kohdalla. Suuri mahdollisuus koronan aikana vaaleissa olisi äänestysprosentin madaltuminen ja siitä seuraava demokratiavaje.

Kunnallisvaalit ovat perinteisesti olleet vuosikymmeniä syksyllä. Viime kerta kevätvaaleista oli poikkeus, koska alkuperäinen tavoite oli yhdistää kunnallis- ja maakuntavaalit samanaikaisiksi. Nyt todennäköisesti riittävän tehokkailla ennalta estävillä rajoituksilla ja rokotuksilla on korona saatu minimoitua syksyksi 2021 ja tämä perinteinen kunnallisvaalien ajankohta, olisi silloin turvallisempi. Tällöin demokratian, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumiselle olisivat terveellisemmät kunnallisvaalien puitteet kuin nyt huhtikuussa.

Edellä olevan perusteella kansalaisten ja maan hallituksen toimivan  kunnallisvaalien siirtämiseksi koronan vuoksi ensi syksyyn ja tästä tehtävän mahdollisimman pikaisesti ratkaisun.


Ei kommentteja: