21.11.21

Influenssarokotteet loppuvat ja kaksi kulkutautia uhkaa



Influenssarakotteet loppuvat ja kaksi kulkutautia uhkaa

Edessä olevasta influenssakaudesta on ennakoitu aiempia ärhäkkäämpää. Kuitenkin tähän on rokotteiden osalta varauduttu aivan riittämättömästi. Kävin äskettäin Seututerveyskeskuksen
Keuruun rokotuspaikalla. Kohtasin odotuspenkeillä vihaisia asiakkaita, he olivat tulleet Haapamäeltä ja Pihlajavedeltä asti.

Pettymyksen syy heille ja minullekin oli se, että ilmoitettuna rokotusaikana ei enää ketään rokotettu. Rokotteet olivat loppuneet. Oven ääressä ilmoituslappu kertoi puhelinnumeron, mistä voi tiedustella asiasta enempi. Soitin ja annoin vastaajaan pyydetyt tiedot ja automaatti lupasi vastasoittoa.

Parin päivän kuluttua ystävällinen puhelu tuli. Siinä ei kuitenkaan annettu rokotusaikaa, vaan kehotettiin seuraamaan Seututerveyskeskuksen nettisivuja. Mitä ilmeisimmin on taas tapahtunut sama kuin viime vuonnakin. Influenssarokotteet ovat todellisuudessa loppumassa jo rokotusten alkupuoliskolla! Olen selvittänyt asiaa muualtakin ja sama tilanne näyttää olevan kaikkialla.

Edellisellä kerralla koronarajoitukset ja maskien yleinen käyttö korjasivat rokotteiden loppumisen ongelmia tehokkaasti eikä influenssa onneksi yltynyt ärhäkkääksi, toisin kuin nyt ennakoidaan tapahtuvan. Terveysviranomaiset ja vastuuministeriö ovat toimineet vastuullisesti koronan torjunnassa. Mutta miksi THL ei ennakoinut influenssarokotteiden loppumista jo alkuunsa? Miksi ei otettu opiksi viime vuoden kokemuksesta?

Kun tilanne on ajautumassa vaaralliseksi kahden kulkutautiuhan sekä kausi-influenssan että uusia muotojaan saavan ja lähinaapurimaissamme jo katastrofaalisesti riehuvan koronan vuoksi, olisi hyvin tarpeellista palata maskien käyttöön ja koronan vastaisissa taistelussa tuloksia tuottaneisiin rajoitustoimiin.

Kykenevätkö asianomaiset viranomaiset ja maan hallitus tähän? Kyetäänkö tähän myös tarpeeksi ajoissa? Syttymättömän tulipalon jälkeen seuraavaksi parhaiten sammutettu tulipalo on jo alussa sammutettu.



Ei kommentteja: