Leikattu eläkeindeksi palatettava ansiotasoa seuraavaksi
Leikattu eläkeindeksi palautettava ansiotasoa seuraavaksi
Suomessa käydään nyt eri areenoilla keskustelua eläkeasioista. Eduskunnassa tehty kirjallinen kysymys eläkeindeksin palauttamisesta alkuperäiseen 1990-luvun puolivälissä laman aikana tilapäiseksi tarkoitetun ns. "leikatun indeksin" asemesta on juuri käytävän keskustelun virittäjänä.
Mielestäni eläkeasioita tulisi tarkastella alun perin eläkejärjestelmien syntyessa1960-luvulla linjattujen ja näiden mukaan maksettujen eläkemaksujen sovittujen päätösten ja eläkkeiden kansantaloudellisten vaikuttavuuksien näkökulmista.
Nyt käytävässä keskustelussa olisi ennakkoluulottomasti selvitettävä ne kotimarkkinoita elvyttävät kokonaisvaikutukset, joita eläkkeiden korottamisilla ja "leikatun eläkeindeksin"
alkuperäiseksi palauttamisesta seuraisi. Olisiko eläkerahastojen lisääntyvien miljardien parasta sijoittamista niiden sijoittaminen kotimaahan riskejä ulkomaisten riskejä kohteiden asemesta?
Mitä tapahtuisi, jos eläkemiljardeja parempiin eläkkeisiin? Mitä vaikuttaisi noin miljoonan eläkeläisen kasvanut ostovoima kotimarkkinoillamme? Lisääntyisikö työllisyys? Tulisiko lisää eri alojen yritystoimintaa? Kasvaisivatko tämän seurauksena yhteiskunnan verotulot? Kasvaisivatko itse eläkerahastotkin?
Toisaalta on selvää, että eläkeläisten ostovoiman heikentymisellä on myös kotimarkkinoita ja nuorempien ikäluokkien työllisyyttä ja kokonaistuloa heikentävä vaikutus. Nyt "leikattu eläkeindeksi" on heikentänyt jp yli neljännesvuosisadan eläkkeellä olevien ostovoimaa yleiseen ansiotasoon nähden. Maaseudulla ja lähiöissä ovat monet kaupat ja pienyrittäjät lopettaneet toimintansa. Olisiko näitä säilynyt, jos asiakkailla olisi ollut enemmän ostovoimaa?
Miksi eläkevaroja on merkittävästi sijoitettu ulkomaille? Siellä ne eivät hyödytä suomalaisten työllistymistä eivätkä synnytä investointeja maahamme. Tiedän, että sijoittamista ulkomaille perustellaan tuottoprosenteilla. Mutta mitkä ovat riskit? Mitä menetyksiä on myös tapahtunut?
Mielestäni olisi puolueettomasti ja ennakkoluulottomasti tutkittava, mitä merkitsisi kansantaloudelle eläkevarojen runsaampi sijoittaminen tarkoituksensa mukaan eläkeläisten ostovoiman lisäämiseen ja eläkeindeksin palauttaminen entiselleen "leikatun indeksin" sijaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti