30.11.23

VL: Mielipidettä tarjolla /Tässä OTSIKOLLA äskeien lisättynä



Suopeltoja ja -metsiä tarvitaan käyttöön


Olen pettynyt EU:n parlamentin taannoiseen äänestystulokseen, millä puututaan maan- ja metsänomistajien elinkeinoon.  Ennallistamisen varjolla ollaan puuttumassa suomalaiseen maatila- ja metsätalouteen huolestuttavilla tavoilla, joita ei varmaan monikaan aavistellut aiemmin. Suometsät ja suopellot ovat kansataloudellemme edelleen hyödyllisiä ja omistajilleen tarpeellisia oman elinkeinon ja omaan omistukseen perustavan ammatinharjoittamisen kannalta.

Kotimaista turvetta tarvitaan edelleen niin energiaksi kuin kasvualustaksi. Turpeen kautta olemme rikas kansakunta, kun turvevarantomme vastaavat Norjan öljyvaroja. Toisin kuin käytettyjä öljykenttiä voidaan suoalueita turpeen noston jälkeen käyttää hyvin kasvavina metsämaina tai myös aurinkovoiman alueina. Turpeen poltti lämpövoimaloissa mahdollistaa a tehosta myös kotimaisen uusiutuvan puuenergian käyttöä hyötysuhdetta parantaen ja polttokattiloita säästäen,

Viime sotien jälkeen suopellot turvasivat suoraan viljan kautta tai heinän ja karjan kautta elintarvikkeiden omavaraisuutemme muutamissa vuosissa pula-ajan jälkeen. Ruuan puutteen jälkeen kymmenen vuotta myöhemmin valiteltiin jo voivuorista ja suomalaisen ruuan ylituotannosta. Suopellot toivat ruokaa ihmisille ja karjalle sekä runsasta menestystä maahan, mikä oli menettänyt sotien jälkeen noin 12 prosenttia pelloistaan. Tämä kunniakas sanakariteko unohdetaan nyt täysin.

Sota-ajan rintamilta palanneet saivat työtä ja työn kautta toimeentuloa joko omia peltoja raivatessaan ja metsäojia kaivaessaan rakennusten tekemisten rinnalla tai töitä muille tehdessä. Olisiko ollut parempi jättää tilansa ja rakennuksena menettäneet sekä suuri rintamamiesten joukko ilman työtä ja toimeentuloa? Koen häpeälliseksi, että nyt EU:n toimesta mitätöidään itsenäisen Suomen viime sotien jälkeinen rauhan ajan sankarityö. Tämä takasi taistellen saavutetun itsenäisyytemme ja aineellisen hyvinvoinnin rauhan saavuttua. 

Jos suopeltojen ojitus toimii, ne eivät ole herkkiä kuivuudelle eikä liialliselle märkyydelle. Suopellot ovat yleensä myös kivettömiä ja maatilataloudessa erinomaisia laitumiakin. Väitän, että sotien jälkeinen tehokkaasti toteutettu suopeltojen raivaus pelasti Suomen nälänhädältä ja toi toimeentuloa monille kuokan, kirveen ja lapion kanssa peltoja raivanneille. Kunnia heidän työlleen!

Tarkoituksenmukaisesti ojitetut suometsät kasvavat pääosin upeasti metsää, tuottavat kansallisvarallisuuttamme ja ovat nykyajan tehokkainta hiilen sidontaa. Suuri osa metsäojistamme on alun perin tehty ihmisvoimin kuten peltojen raivauskin. Kaikki tämä niin pelloilla kuin metsissäkin tehty työ ansaitsee upean kiitoksen ja kunnian! Koneet tulivat vasta, kun työt olivat jo pääosin tehty ihmisvoimin. Minä tiedän nimeltä monia käsin peltoja raivanneita ja siksi haluan pitää pellot peltoina. Ihmisten käsityönä tekemistä metsäojistakaan ei valunut vesistöihin haittaavia aineita. Vedet virtasivat havaintojeni mukaan lähdeveden kirkkaina.

Koen, että EU kohtelee Suomea kuten siirtomaaherrat alusmaitaan. Kyse on meidän omaisuudestamme ja pääosin tavallisten suomalaisten yksityisomaisuudesta ja elinkeinoista. Me emme ole puuttumassa muiden maiden kansalaisten laillisiin omistuksiin ja rehellisiin elinkeinoihin. Samaa odotan ja vaadin myös EU:lta meitä kohtaan. Niin pellon kuin metsän kasvattajatkin ovat lähtökohtaisesti itse parhaita maaseudun luonnon ja elinvoiman suojelijoita.




Ei kommentteja: