25.11.07

PN:n edustajana Riikassa Latviassa

Tervehdys Baltian maiden ja Pohjoismaiden Neuvoston yhteisestä kokouksesta Latviasta!
Kuluneen viikon lopussa olin ainoana Suomen eduskunnan ja Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan edustajana Latviassa sen pääkaupungissa Riikassa Baltian maiden, EU:n ja Pohjoismaiden Neuvoston yhteisessä kokoontumisessa.
Teemana oli eriyisesti EU:n naapuruuspolitiikka. Näissä merkeissä paikalla olivat puheenvuorojen käyttäjinä mm. Georgian, Moldovian, Armenian, Azerbeitzanin ja Valko-Venäjän ulkoministerit tai varaulkoministerit. Lisäksi mukan oli WEU:n edustajia.
 
Euroopan Unioni haluaa luoda aktiivisesti kontakteja naapurustoon lähemmäs ja kauas. Mukan oli myös Egyptin ulkoministeriön johtava virkamies. Hämmästyttävää näytti olevan kaikkien edellämainittujen tahojen halukkuus yhteistyöhön eri tavoilla EU:n kanssa. Huomattavaa oli se, että paikalla oli edelläkerrotulla tavalla korkean tason vaikuttajia  myös Kaukasukselta Mustanmeren ja Kaspianmeren väliseltä alueelta osinTurkin tuolta puolen.
 
Baltian maiden Neuvosto on vakiinnuttanut asemansa ja kokoontunee ainakin pari kertaa vuodessa. Diplomaattikuntaa ja mediaa oli runsaasti paikalla. Suomen edustus oli  minun v.s. kansainvälistenasian neuvoksen Tapio Pekkolan varassa. Viime mainittu on kokenut diplomaatti, joka on liikkunut maailmalla paljon mm. Paavo Lipposen kanssa. Diplomaattisella ja suhdetoimintatasolla Baltian maat, Viro., Latvia ja Liettua ovat nähdäkseni erittäin hyvin ja nopeasti vahvistaneet asemansa itsenäisinä kansakuntina muiden joukossa. Tämä oli minulle merkittävä havainto. Toisin olivat asiat vielä vajaat kaksi vuosikymmentä sitten. Tuolloisista ajoista kertoo järkyttävää kieltään Riikassa oleva miehitysmuseo.
 
Tiesin, että Latviassa ja Riikassa on käymässä syyslomallaan myös Keuruun seurakunnan työntekijöitä. Ilman sovittua suunnitelmaa kohtasin Riikan Pietarin kirkossa! Minulla oli ennakko-oletus, että jossakin heitä tapaan. Näin miellyttävästi myös kävikin! Kun Latviassa menee kirkkoon muulloin kuin jumalanpalvelusaikana kannattaa varata muutama lati (hieman euroa arvokkaampi valuutta) mukaan, sillä kirkkoihin on pääsymaksu. Tällä tavalla pidetään osaltaa kirkkoja yllä. Uudelleen itsenäistymisen jälkeen seurakunnat ovat vähävaraisia ja rahaa tarvitaan. Mielelläni maksoin pääsymaksut. Latvia on lähellä sijaitseva maa, jossa kannattaa käydä myös turistina. Nyt kokousmatkalla ei aikaa turismille jäänyt paitsi käyntiin kolmessa lähellä sijainneeessa kirkossa.
 
Ehkä jotkut kolumnini lukijoista saattavat muistaa 1990-luvun alusta Suomessa ja myös Keuruulla, Jyväskylässä ja Äänekoskella vierailleen valtavan upean kuoron "Sindi Putnu Darz", "Kansallinen Lintutarha".  Tuolloin keväällä 1990 heidän ensi käynnillään latviassa oli unelma itsenäisyydestä. Nyt unelma on ollut pian kaksi vuosikymmentä jo totta. Rakkaus isänmaata kohtaan on silti elävä, sen havaitsi Itsenäisyysmonumentin äärelle tuoduista valtavista kukkamääristä nytkin.
Vanha kirkkorukous pyytää ja opettaa meillekin:" Tee meidät vapautemme arvoisiksi."

Ei kommentteja: