9.7.08

heinät nurin!

Tämän kesän heinän kaadot on tehty Multialla. Ostin toissa kesänä niittokoneen Jyväskylän maalaiskunnan kunnallismieheltä Nyrölästä ja aiempi Eero Lampiselta haapamäen putkinotkosta saamani sai käydä lepovuoroon latohaan kentälle. Yritin tehdä ihan kuivaheinää, mutta sade on vahingoittanut aiemmin kaatamani biolannoitteeksi. Tänään kaatamani noin yhden hehtaarin ala, Lummila, voisi jäädä kuivaheinäksi, jos sade ei pilaisi. Kun itsellä ei ole karjaa, niin mikään kakkoslaatu tai huonompi heinä ei ole nykyisin kuranttia myyntitavaraksi, joten parempi siinä tapauksessa jättää lannoitteeksi maahan ajoille tuleville. Aikanaan olen kasvattanut paljonkin pientilan mitat huomioon ottaen kuivaheinää. Jo oppikoulupoikana tehokkaalla ja tarkoin lasketulla lannoitukselle sain yli  6000 kilon keskimääräisiä kuivaheinän hehtaarisatoja. Kuivaheinää maa ei oikeastaan pysty enempi antamaan.
 
Nyt ovat ajat toiset. Lannoitteiden kova hinnannousu ja kuivaheinän kysynnän vähäisyys ovat vieneet valitettavasti kannattavuuden olenmattomiin. Mutta haluan periaatteessa pitää pellot peltoina ojanvarsia myöten niittäen. Nyt tänä kesänä yllätti maan märkyys. Onneksi vain kerran tarvitsi ojaa ylitettäessä turvautua vanhaan keinoon traktorin ostamiseksi takapyöriin kiinnitetyillä ketjuilla ja puukappaleilla. Luulin pääseväni oajasta yli kohdassa, mistä ennenkin on menty, mutta eipä nyt onnistunutkaan. Tosin edellä mainitulla keinolla ensiyrittämällä traktori sitten nousikin. Tuo keino traktorin nostamiseksi kätkee monia vaaroja, pyörä ei saa pyörähtää liikaa, muutoin kalikka iskee päälle. kiirettä hommassa ei saa olla. Vaikka sääskiä olisi kuinka paljon tahansa puremassa, ne eivät saa herpaannuttaa tarkkaavaisuutta.
 
Tämän keskiviikkopäivän 9.7.2008 Keskisuomalaisessa on artikkelipalstalla kirjoitukseni, jonka opeilla väitän korjattavan maan puuhuoltoa enemmän ja paremmin kuinj millään muulla tähän asti esitetyillä keinoilla onnistuisi. Joten hyvä lukijani, tutustupa Keskisuomalaisesta tuohon kirjoitukseeni ja anna kommentteja sähköpostiini lauri.oinonen@eduskunta.fi.

Ei kommentteja: