29.7.08

punkit, vihollisemme luonnossa

Tänään tiistaina olimme Kalevi Mikkolan kanssa työssä Multian Lummilassa. Minä oli korjaamassa päädyn peltien naulausta katolla ja valmistautumassa päätylistojen asettamiseen saunamökillä "Höksällä" Lummilanlahdella Tarhapäänjärven rannalla. Kyseisen rakennuksen ylä- ja alaterassi on purettava. Niissä on yllättävässä määrin lahovaurioita, vaikka 15 vuotta ei olekaan pitkä aika käsitellylle puulle. "Höksän" käyttö on jäänyt vähälle, koska sen savupiippu ei kerta kaikkiaan omaa ulosvetoa.
 
Ratkaisua on etsitty asiantuntijoiden kautta. Ilmeisesti piippua on vain jatkettava. Aion kokeilla peltijatkoksella, jota tyvestä vahvitetaab tiilikerroksella. Kalevi Mikkola jäi, kun menin kurkotin katolle. On hyvä, ettei ole yksin kattohommissa. Kalevi kävi raivaamaan käsipelillä Höksälle jotavaa tien ympäristöä. En tiennyt, että Multiallakin on niin paljon punkkeja, kuin Kalevi ravisteli iholtaan ja vaatteistaan. Onneksi ne eivät olleet vielä ennättäneet tarttua kiinni. Mutta läheltä varmasti piti ja punaisia jälkiä Kalevi näytti. Luulen niiden onneksi olevan kesän "mokkisten" jälkiä. Jos olisi punkkien jälkiä, seuraukset voisivat olla vaaralliset. Toivon kunnon talvipakkasia talvella, jotta Suomen luonto säilyisi terveenä.
 
Hirvikärpäset ovat kohta metsämarja-aikaan riesa muutaman viikon päästä. Toimme Kalevin kanssa myös puukuorman traktorilla Lummilasta Riuttakoskelle. Valitettvasti peräkärryn renkaan venttiili pääsi hukkumaan sisälle. Katsotaan, kuinka se saadaan taas esille.
Siinä ehkä huomisen keskiviikon hommaa?

Ei kommentteja: